Hlavní obsah

Nevím, co by se na Ukrajině dělo, kdybychom přes Liberec nepostoupili, přiznal Laštůvka

Liberec

Nebyl ani trochu nadšený, že se dvakrát v rychlém sledu podívá domů do Čech. Minulý týden přiletěl legionář ve službách Dněpropetrovsku Jan Laštůvka na sraz české reprezentace, teď pro změnu zavítal do Liberce, kde se jeho tým utká v prvním zápase play-off Evropské ligy se Slovanem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Legionáři Janu Laštůvkovi nebylo moc po chuti, že jeho Dněpropetrovsk narazil právě na Liberec.

Článek

„Člověk si sice moc nevybere, protože jsme klidně mohli dostat Dynamo Moskva nebo jiného soupeře, ale mně prostě prestižní zápasy s protivníky kalibru Liberce moc po chuti nejsou. I proto, že je kolem nich v obou táborech až příliš humbuku," uváděl gólman národního týmu Jan Laštůvka na pravou míru, proč se mu do Čech dvakrát v rychlém sledu nechtělo.

Dněpr do Evropy prostě musí

Jeho Dněpr je v konfrontaci s Libercem jasným favoritem. V ukrajinské lize ještě neprohrál a po šesti odehraných kolech figuruje v tabulce na třetí příčce, i pod Ještěd přijel s jediným cílem - vytvořit si pro odvetu takovou pozici, aby se do základní skupiny Evropské ligy dostal.

„Dlouho jsme Evropskou ligu nehráli, takže kdybychom se do ní ani letos nedostali, byl by to velký neúspěch. Nevím, co by se v klubu dělo," přiznává Jan Laštůvka, že pro Ukrajince je prakticky nemyslitelné, aby přes Liberec nepostoupili.

Brazilci chytili formu

„Výhodou opravdu je, že nám start do nové sezóny vyšel. Pomohlo, že v porovnání s loňskem zůstal kádr pohromadě, neboť novou tváří se stal pouze obránce Alijev z kyjevského Dynama. Rozehráli se však oba Brazilci Matheus a Giuliano. Hlavně výkony dvaadvacetiletého Giuliana jsou pro všechny velký překvapením. Dost dlouho se na Ukrajině adaptoval a nedařilo se mu, v létě však na sobě tvrdě zapracoval. Dokáže se dostat do šancí a také je na rozdíl od minulého ročníku proměňuje," upozorňoval Laštůvka Severočechy na velkou jihoamerickou zbraň Dněpropetrovsku.

Ramos ordinuje ofenzívu

Španělský kouč Juande Ramos, jenž v minulosti seděl i na lavičce Realu Madrid či Sevilly, s níž mimochodem vyhrál dvakrát někdejší Pohár UEFA, vtiskl podle Laštůvky Dněpropetrovsku útočné pojetí.

„Snažíme se hrát dopředu a hodně útočně a zatím nám toto zaměření vychází. Nejen Giuliano, ale Konopljanka a Zozulja mají velmi dobrou formu, takže jim to do soupeřových sítí padá," připomněl Laštůvka, že jeho tým nastřílel v šesti ligových zápasech už čtrnáct branek.

„Zozulja je opravdový bijec, který nemá před nikým a ničím strach, takže chodí do všech soubojů," poslal domácímu Liberci další výstrahu.

I tak ale zůstává český legionář v ukrajinských službách před pohárovou konfrontací při zemi.

„Šance jsou podle mého padesát na padesát. Liberec měl v úvodu sezóny smůlu, neboť se mu zranila spousta hráčů, ale otázkou je, v jakém složení a formě vyrukuje proti nám. My ale každopádně musíme myslet jen na postup. Kvůli klubovému vedení i fanouškům," nechal se slyšet Laštůvka.

Reklama

Související témata: