Hlavní obsah

Feyenoord - Sparta 2:2Kadlec dvakrát šokoval De Kuip, ale nakonec bral jen bod

MinutaMin. Tým Hráč Akce
23. Kadlec 0 : 1
26. Kadlec 0 : 2
60. Nelom 1 : 2
93. Achahbar 2 : 2
Záznam online reportáže

Rotterdam

Velmi blízko byla Sparta senzačnímu vítězství na stadiónu De Kuip, když po dvou gólech Václava Kadlece vedla nad favorizovaným Feyenoordem 2:0. Po změně stran však domácí Pražany zatlačili k jejich šestnáctce a v poslední minutě nastavení vyrovnali.

Foto: Vlastimil Vacek, ČTK

Útočník Sparty Václav Kadlec (vpravo) se snaží uniknout Darylu Janmaatovi z Feyenoordu.

Článek

Neuběhla ani minuta, když se po zaváhání Pamiče ocitl před Vaclíkem Schaken, ale zblízka neuspěl. Krátce nato měl obrovskou šanci Kadlec, jemuž výborně narazil míč Hušbauer, šel sám na bránu, leč v okamžiku, kdy se chystal ke střele, mu jej vypíchl Indi. Sparťané začali hodně odvážně a fanouškům v kotli stadiónu De Kuip zatrnulo, když se opřel ze třiceti metrů do míče Hušbauer a roztřásl břevno za zády Muldera, který byl daleko před brankou.

Feyenoord jako by si uvědomil, že nepřijeli žádní výletníci a zmáčkl Pražany na několik minut k jejich šestnáctce. Indi vybídl obloučkem Fernandeze, ale tomu Vaclík skvěle zmenšil střelecký úhel. Po další rychlé akci směřoval míč ke vzdálenější tyči Janmaat, ale Vaclík byl opět namístě. Sparta tlak přežila a přišly její velké chvíle.

Dva údery za čtyři minuty

Václavu Kadlecovi stačily čtyři minuty, aby oživil jedenáct let starý sen, kdy Sparta vyhrála na De Kuipu 2:0. Ve 23. minutě Matějovský přiťukl hlavou míč Kweukemu, po nepovedeném odkopu domácích, kamerunský obr poslal před bránu cosi mezi střelou a centrem, jenže Kadlec se dostal před Mathijsena a zblízka doklepl míč do sítě. O čtyři minuty později po dlouhém autu Vidličky, který jeden z obránců jen lehce lízl hlavou, si Kadlec míč pravou nohou přizvedl a levačkou z otočky poslal nechytatelnou ránu k tyči.

Domácí přitvrdili, jako by chtěli sparťany zastrašit. Sparta jim přenechala iniciativu. Domácí se natlačili k šestnáctce hostí, a když Immers vypálil nádhernou ránu z necelých dvaceti metrů, vytáhl proti ráně pod břevno Vaclík fantastický zákrok a míč vytlačil nad branku. Feyenoord měl po zbytek poločasu optickou převahu, ale žádnou šanci už si nevytvořil, z čehož byli jeho fanoušci dost zaražení, takže jeho pověstný kotel překřičela skupina fanoušků Sparty.

Vyrovnání v nastavení

Pražané vstoupili aktivně i do druhé půle. Po prvním rohovém kopu zvedl Janmaat hlavičku Kweukeho nad břevno a po druhé standardní situaci z opačné strany pálil Hušbauer do náruče Muldera. Domácí brzy převzali iniciativu a zatlačili Spartu znovu k její šestnáctce. Jen obtížně se ale probíjeli na dostřel Vaclíkovy branky. Když už se podařilo Cissému protlačit míč na Fernandeze, gólman Pražanů opět včas vyběhl a šanci zmařil. Skvěle si poradil i s hlavičkou Immerse.

Hosté se dlouhé minuty nedokázali vymanit z kleští. Když se jim to podařilo a Kweuke pronikl dokonce na dostřel Muldera, pálil vedle. Naopak De Kuip zahřměl nadšením. Na druhé straně Nelom po vcelku nenápadné akci domácích vypálil z dvaceti metrů těsně nad zemí a Vaclík na míč letící ke vzdálenější tyči už nedosáhl. Krátce nato sparťanům zatrnulo, to když se Jarošík opřel v šestnáctce do Fernandeze, ale sudí volání probuzeného De Kuipu po penaltě nevyslyšel.

Hráči Feyenoordu měli technicky navrch, rychlou kombinací se snažili rozebírat sparťanský obranný val. A když to nešlo, zkusili to z dálky, jako Clasie, který pořádně protáhl Vaclíka. Po delším čase Sparta překročila půlící čáru, ke střele se dostal v šestnáctce Kadlec, ale míč zbrzdil jeden z obránců. O pár minut později to zkusil z dálky Přikryl, ale Mulder jeho ránu vytáhl nad břevno.

V poslední desetiminutovce vyvinul Feyenoord drtivý tlak. Do sparťanské šestnáctky létal míč za míčem, ale Pražané odolávali s vypětím všech sil a domácí kopali roh za rohem. Feyenoord se nakonec dočkal vyrovnání. Clasie bombou poslal míč do šestnáctky, ten se odrazil od jednoho z jeho spoluhráčů. Od brankové čáry ho vrátil Immers a Achanachbar ho patičkou umístil vedle překvapeného Vaclíka.

Úvodní zápas 4. předkola fotbalové Evropské ligy:
Feyenoord Rotterdam - Sparta Praha 2:2 (0:2)
Branky: 60. Nelom, 90+3. 81. Achahbar - 23. a 26. Kadlec. Rozhodčí: Rasmussen - Sönderby, Hoeg (všichni Dán.). ŽK: Kweuke, Švejdík, Matějovský, Vaclík (všichni Sparta). Diváci: 35.000.
Feyenoord: Mulder - Janmaat, Martins, Mathijsen, Nelom - Leerdam (63. Vormer), Immers, Clasie - Schaken, Fernandez (81. Achahbar), Cissé (63. Elabdellaoui). Trenér: Koeman.
Sparta: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadeřábek (64. Přikryl), Hušbauer, Matějovský (83. Holek), Skalák - Kweuke, Kadlec (86. Pavelka). Trenér: Lavička.

Reklama

Související témata: