Hlavní obsah

Vrbovo dilema kolem stoperů pokračuje, kustod ho ale hrát nebude a Horváth tuplem ne

Plzeň

V situaci za poslední dva roky nepoznané se ocitnou ve čtvrteční odvetě 4. kola Evropské ligy s belgickým Lokerenem (20:15) fotbalisté Plzně. V pěti předchozích kvalifikačních duelech o postup do Ligy mistrů a o Evropskou ligu totiž na soupeřových hřištích vyhráli a cestu za postupem měli otevřenou. Až před týdnem v Bruselu padli, prohráli 1:2, takže budou dohánět jednobrankové manko.

Foto: Laurent Dubrule, Reuters

Marek Bakoš (vlevo) se raduje z gólu proti Lokerenu, který ovšem v Bruselu na výhru nestačil.

Článek

„Papírově jsme sice v jiné situaci, ale i kdybychom udrželi v Bruselu remízu, stejně bychom museli hrát doma na výhru. Takže pro nás se nic nemění," zachovává klid kapitán Pavel Horváth. „Jsem přesvědčen, že jsme schopni podat doma výkon, který bude na postup stačit," ujišťuje.

Po první vzájemné konfrontaci ví i on o Lokerenu své. „Jasně že na hřišti jsme poznali soupeře daleko lépe než u videa. Každý si mohl udělat obrázek, jaká je skutečná výkonnost belgického mužstva i jednotlivců. I proto věřím, že jsme schopni se dostat do základní skupiny Evropské ligy," nepřipouští žádné pochybnosti.

Tajnosti na pokračování

I trenér Pavel Vrba je přesvědčený, že jeho tým odvetu zvládne, nad Lokerenem vyhraje a do základní skupiny Evropské ligy postoupí. A to přesto, že až před utkáním rozhodne, koho postaví do stoperské dvojice, což je jeho největší dilema. „Vyberu jednoho z tria Čišovský, Limberský a Řezník," vyjmenoval varianty přicházející v úvahu a víc neprozradil.

Složení stoperské dvojice je největším Vrbovým dilematem. Ševinský byl totiž v nastaveném čase v Bruselu vyloučen a hrát nesmí, Čišovský dva měsíce marodil a nesehrál zatím ani jediný přípravný zápas, mladý Hejda se v plzeňské sestavě rovněž neobjevil v žádném těžkém ligovém, ani pohárovém střetnutí.

Horváth to nebude, kustod také ne

„Sám nevím, koho postavím. Až podle zdravotního stavu před utkáním rozhodnu," odbýval Vrba veškeré dotazy a pro jistotu nechal i poslední trénink uzavřít, aby se z něho nedalo nic vyčíst. "Ale Horváth, jak někteří novináři navrhovali, to stoprocentně nebude," ujisťoval.

Jednou z variant ve Vrbových plánech se může stát osmadvacetiletý David Limberský, jemuž pak nepomůže, ani kdyby třeba na kolena poklekl a přísahal: „Trenére, já stopera nikdy v životě nehrál!"

„Úplně první variantou byl náš kustod Venca Rada, ale trenér měl podmínku, že shodí deset kilo. Nestihl to," snažil se zlehčit situaci reprezentační obránce Limberský a ujišťoval: „Zatím opravdu není jisté, kdo ve stoperské dvojici vyrukuje. Ani my nevíme, s čím trenér přijde."

Zamíchá Vrba i sestavou? Něco naznačil...

Jedno však věděl jasně - jeho tým musí hrát ofenzivně, přičemž si nemůže dovolit zahazovat šance takovým způsobem, jako před týdnem v Bruselu.

„Jsme v situaci, kdy musíme dát gól, a proto musíme hrát ofenzivně. A přitom být důrazní v šestnáctce, protože v prvním střetnutí nám důraz scházel, za což nás Lokeren ztrestal. Ze tří situací dal dvě branky, přičemž obě padly ze standardních situací. I z toho vyplývá, že na ně si budeme muset dávat rovněž pozor," připomínal plzeňský trenér.

Ještě jeden apel pak na své svěřence měl. „Lokeren se opírá o čtyři klíčové hráče - středního záložníka, dva hráče na krajích středové řady a tuniského útočníka na hrotu," připomínal, koho bude třeba eliminovat. Dost možná i tím, že přeskupí složení středové řady, s níž nebyl v Bruselu dvakrát spokojen. Hlavně ke krajním záložníkům měl výhrady.

„Bude záležet na zdravotním stavu. Pokud budou všichni zdraví, nechte se překvapit," naznačil, ale nedořekl rošádu, kterou možná nachystá.

Zápas Plzně s Lokerenem, který začíná ve čtvrtek ve 20:15, je vyprodaný, řídí ho švédský sudí Jonas Eriksson, přímý televizní přenos vysílá TV Fanda. On-line reportáž budete moci sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: