Hlavní obsah

Poškoláci s prakem v ruce mají postrčit Spartu k miliónům

Praha

Vzorňáci, školáci či poškoláci. V danou chvíli jde prospěch stranou. Fotbalisté Sparty uhráli před týdnem v Rotterdamu nadějnou remízu 2:2 a teď jde o to, aby ji ve čtvrteční odvetě play-off dokázali využít k postupu do Evropské ligy. K němu musejí přispět nejen zkušení, ale také plejáda bažantů. Na řadu z nich se dostane v základní sestavě a klíčové bude, jak tíhu okamžiku unesou.

Foto: sparta.cz

Školáci zpátky do lavic - zleva letenští mladíci Kadeřábek, Skalák, Krejčí a Kadlec.

Článek
Fotogalerie

Pavel Kadeřábek s papírovou vlaštovkou, Jiří Skalák s nabitým prakem, znuděný Václav Kadlec a hlásící se Ladislav Krejčí. Tak to vypadá v lavicích fotbalové Sparty.

Klub sice nafotil tuto kampaň až pro nedělní ligový duel s Hradcem Králové, který se odehraje den před začátkem nového školního roku. Vypovídající je ovšem už pro čtvrteční pohárovou odvetu s Feyenoordem Rotterdam. Na letenských mladících bude ležet velká odpovědnost, aby přispěli k postupu do Evropské ligy a zajistili Spartě minimální příjem 32 miliónů korun.

Letenští ve většině zápasů sezóny připomínají ne školu, ale mateřskou školku. Během zranění kapitána Matějovského třeba nastupovali se záložní řadou, jež měla nevídaně nízký věkový průměr 21,4 roku.

„Je to realita. Ti kluci jsou produktem Sparty a věříme, že tento proces bude pokračovat. Že se budou zlepšovat na ligové i pohárové scéně," avizoval kouč Vítězslav Lavička.

Hraje se i o možnosti upravit kádr

Matějovský už je v sestavě zpátky, přesto bude role mladíků nezanedbatelná. A jejich fotbalový táta si nedělá vrásky, že by klíčový zápas neunesli.

„Pro mladé hráče je takové utkání samozřejmě velká zkušenost a my chceme dál vycházet z utkání, která jsme už odehráli. Obrázek jsme si mohli udělat právě minulý týden v Rotterdamu, kdy se naši mladí poprali velmi dobře s bouřlivou atmosférou i s důležitostí celého zápasu," poukazuje Lavička.

Ve hře je přitom hodně. Pokud Sparta postoupí, mohla by si dovolit koupit nějakou zkušenou posilu. Když naopak vypadne, možná bude muset některou ze svých stávajících opor prodat.

„Byly by to pochopitelně dvě diametrálně odlišné situace, ale teď nehodlám spekulovat. O důležitosti zápasu samozřejmě víme. Všichni jsme odhodlání udělat vše pro postup. K případným změnám v kádru se vrátíme až po odvetě," říká trenér.

Sparta Praha – Feyenoord Rotterdam
Odveta 4. předkola Evropské ligy, první zápas 2:2. Ve čtvrtek od 19:30, rozhodčí Bebek (Chorv.). Přímý přenos vysílá ČT4, on-line přenos na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - Sparta: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadeřábek, Matějovský, Hušbauer, Přikryl - Kadlec, Kweuke.
Feyenoord: Mulder - Janmaat, Mathijsen, Indi, Nelom - Vormer, Immers, Clasie - Schaken, Fernandez, Cissé.

Reklama

Související témata: