Hlavní obsah

První variantou na stopera byl kustod, jenže deset kilo neshodil, vysvětluje Limberský

Plzeň

Dost možná, že plzeňský kouč Pavel Vrba ukáže právě na něho. A Davidovi Limberskému nic nepomůže, i kdyby třeba na kolena poklekl a přísahal: „Trenére, já stopera nikdy v životě nehrál!“ Před odvetou s belgickým Lokerenem se totiž Západočeši ocitli v prekérní situaci, neboť po vyloučení Ševinského v prvním duelu před týdnem v Bruselu se pro ně stali stopeři úzkoprofilovým sortimentem.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Limberský (nahoře) a Pavel Horváth z Plzně se radují z branky. Podobnou radost by oba chtěli zažívat i po odvetě s Lokerenem.

Článek

„Tři stopeři vypadli, takže musím hledat jiné řešení. Mezi Čišovským, Limberským a Řezníkem," naráží trenér Vrba na absenci Bystroně, Ševinského a nejistotu panující kolem Čišovského, jenž byl dva měsíce zraněný a s přípravou teprve začíná. Jednou z variant ve Vrbových plánech se může stát právě osmadvacetiletý Limberský.

„Úplně první byl náš kustod Venca Rada, ale trenér měl podmínku, že shodí deset kilo. Nestihl to," snaží se zlehčit situaci reprezentační obránce a ujišťuje: „Zatím opravdu není jisté, kdo ve stoperské dvojici vyrukuje. Ani my nevíme, s čím trenér přijde."

Tunisana by hlídat nemusel

Jasně, ocitl by se v situaci nové a nepoznané. Hrával záložníka, po návratu z předchozích štací ho přeškolili na krajního beka, ale uprostřed obrany nikdy nehrál. „S rozehrávkou bych asi problém neměl, ale v orientaci v šestnáctce přece jen rozdíl je. A k tomu bych musel svádět hlavičkové souboje a zachytávat soupeřovy útočníky," vypočítá Limberský, na co všechno by se musel připravit.

Hlavně tuniský legionář Harbaví na hrotu útoku Lokerenu bude pro plzeňskou defenzívu krajně nepříjemný. Vyšší a urostlejší než Limberský, silnější a statnější. „Toho by naštěstí dostal na starost Procházka, který je stejně vysoký jako Tunisan. Bude ho vyhledávat a svádět s ním většinu osobních soubojů," ví možný Vrbův stoperský záskok z nouze, že by měl o starost méně.

Drží palce Čišovskému

Nejraději by se ale od podobných starostí oprostil úplně, což se ovšem stane jen v případě, že zraněného Mariána Čišovského dají maséři a fyzioterapeuti natolik dohromady, že trenér Vrba slovenského stopera do obraně zařadí.

„Jasně že mu fandím, i když by to pro něho bylo strašně složité. Dva měsíce marodil, nesehrál ani jediný přípravný zápas a teď by měl najednou vyrukovat do kvalifikace o Evropskou ligu. Já bych si na něco podobného rozhodně netroufnul," přiznává David Limberský, ale naděje vyslovené i trenérem Vrbou se chytá. „Marián je ale natolik zkušený, že je schopen i tuto situaci zavládnout. A jestliže ji zvládne, smeknu před ním."

První duel v Bruselu jim otevřel oči

Ať už Limberský nastoupí na kterémkoli místě plzeňské obrany, je přesvědčený, že jeho tým odvetu s Lokerenem zvládne a do Evropské ligy postoupí. „První zápas v Belgii nám otevřel oči, protože osobní kontakt je jiný, než když soupeře sledujeme na videu. Víme o jeho silných stránkách a i proto věřím, že utkání zvládneme," prohlašuje sebevědomě.

„Jasně, jsme v jiné situaci než v loňských a letošních kvalifikačních zápasech, protože pokaždé jsme si z cizích hřišť přivezli náskok pro odvetu, ale i tuto výzvu přijímáme. Budeme hrát útočný fotbal a jen doufáme, že Belgičané nezalezou k vlastní bráně a nebudou pouze bránit náskok z Bruselu. Nejlepší by bylo rozdat si to s nimi v partii, kdy se bude hrát nahoru dolu," sní Limberský o odvetě, při níž by vyprodaný plzeňský stadión fotbalu zase aplaudoval.

Postoupí Plzeň přes Lokeren do základní skupiny Evropské ligy?
Ano
86 %
Ne
14 %
Celkem hlasovalo 1805 čtenářů.

Reklama

Související témata: