Hlavní obsah

VIDEO: Koeman s Barcou před dvaceti lety na Spartě prohrál, teď se může pomstít

Praha

Prožil hvězdnou kariéru včetně šestileté štace v Barceloně. Budiž tedy Ronaldu Koemanovi omluvou, že si nemůže pamatovat všechny zápasy, které odkopal. „Na Spartu si samozřejmě vzpomínám. Hlavně na její stadión. Detaily po mně nechtějte, už je to dvacet let. Asi jsem tady vyhrál,“ myslí si kouč fotbalistů Feyenoordu Rotterdam. To se ale plete. Sparta v dubnu 1992 slavně zvítězila 1:0.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ronald Koeman se před zápasem na Spartě usmíval.

Článek

Sparta porazila Barcelonu. V roce 1992

Nultý ročník Ligy mistrů dodnes patří k tomu nejlepšímu, co kdy Letenští v pohárové Evropě předvedli. A výhra nad slavnou Barcelonou jakbysmet. Jediným gólem se o ni postaral Horst Siegl, který se v rozhodující chvíli dokázal odpoutat i od stopera s číslem čtyři. Tím blonďákem byl právě Nizozemec Ronald Koeman.

Liga mistrů se tehdy teprve dotvářela, o postup do finále se hrálo ve dvou skupinách. Sparta byla ve hře až do konce, ale dál šla slavná Barca, která pak také získala trofej. Na Nou Campu tenkrát sparťané podlehli 2:3 a na hřišti byl i jejich současný kouč Vítězslav Lavička. V domácí odvetě (tentokrát bez Lavičky) se Letenští vytáhli. Ve čtvrtek večer by výhra 1:0 stačila Spartě k postupu do Evropské ligy.

„Byl jsem hodně překvapený tím, jak Sparta v prvním zápase hlavně na začátku hrála. Má mladý tým jako my, ale dokázali nás presovat a v útoku byli velmi nebezpeční. Musíme se mít na pozoru," přiznává po domácí remíze 2:2 kouč Koeman, který se po dvaceti letech může Spartě pomstít.

Od Feyenoordu se čeká postup, vyřazení by však jeho slavný trenér nepovažoval za tragédii. „Jestli cítím nějaký tlak? Pod ním už dlouhé roky ve fotbale nejsem. Pod tlakem jsem jen doma," smál se Koeman před středečním tréninkem na Letné.

Reklama

Související témata: