Hlavní obsah

Sparta - Feyenoord 2:0Sparta slaví postup přes Feyenoord a po roční pauze si zahraje Evropskou ligu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
61. Kadlec (penalta) 1 : 0
70. Jarošík 2 : 0
Záznam online reportáže

Pavel DosadilSport.cz

Play-off zvládli nečekaně bravurně. Fotbalisté Sparty napravili loňskou sezónu a po roční pauze se vracejí do hlavní soutěže Evropské ligy. V domácí odvetě na Letné dokázali navázat na remízu 2:2 z Rotterdamu, porazili Feyenoord 2:0 a mohou se těšit na páteční los skupinové fáze. Góly padaly v Generali Areně až po přestávce, skóre otevřel z penalty Kadlec a postupovou pojistku přidal hlavou Jarošík.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sparťanský kanonýr Léonard Kweuke (vpravo) v souboji s obráncem Feyenoordu Jorisem Mathijsenem

Článek

Remíza 2:2 z Rotterdamu byla víc než nadějná, přestože Sparta tam před týdnem sahala po senzačním vítězství a její výchozí pozice před domácí odvetou mohla být ještě lepší.

Trenér Vítězslav Lavička poslal na hřiště očekávanou sestavu, uzdravující se záložník Krejčí si sedl jako žolík alespoň na lavičku náhradníků.

Letenští začali svižně a aktivně. Moc dobře si uvědomovali, že vzhledem k útočné síle soupeře na bezgólovou plichtu spoléhat nemohou. Jenže Feyenoord se z prvního vzájemného duelu poučil a nenechal se zaskočit tak, jako doma v první půli.

V oboustranně obezřetné partii se útočníci jen složitě dostávali do šancí. Po Vidličkově dlouhém autovém vhazování se ke střele dostal Přikryl, mířil však do brankáře. Do stejných míst zacílil z dálky rovněž Pamič. Domácím zase zatrnulo, když Vaclík vyběhl daleko z branky a míč nezískal, opuštěná svatyně však přečkala bez úhony.

První trochu gólovou příležitost tedy přinesla až 32. minuta. Na Přikrylův roh si naskočil Švejdík a hlavou mířil k tyči, jenže brankář Mulder si efektním skokem mí stáhl. O čtyři minuty později se rychlým brejkem předvedl také Rotterdam a Vaclík měl co dělat s ránou Cissého. Závěr poločasu patřil Spartě, ani z Hušbauerova přímého kopu však nebylo nic.

Druhý poločas začali sparťané až příliš pasivně, také oni se však dokázali z prvního duelu v Rotterdamu poučit. Po hluché desetiminutovce se chopili aktivity - a vyplatilo se jim to. Hušbauerův centr zastavil ve vápně rukou Indi a chorvatský sudí Bebek nařídil pokutový kop. Mladík Kadlec ukázal, že je hoden návratu do reprezentace. Chopil se balonu a nekompromisní střelou do středu branky stejně jako před týdnem otevřel skóre.

V tu chvíli měla Sparta postup na dosah. A dobrých zpráv začalo přibývat. V 67. minutě se po měsíci vrátil na hřiště Krejčí a hned přinesl svému týmu štěstí. Matějovský rozehrál rohový kop přesně a neobsazený Jarošík hlavou zvýšil na 2:0! Letenský stoper tak znovu dal Feyenoordu gól – stejně jako před lety v Lize mistrů. Čtvrt hodiny před koncem pak Švejdík ještě trefil po dalším rohu tyč...

Hosté sice v závěru také trefili tyč, k náporu se však už ani nedostali a odjeli domů s prázdnou.

Sparta Praha – Feyenoord Rotterdam 2:0 (0:0)
Branky: 61. z pen. Kadlec, 70. Jarošík. Rozhodčí: Bebek – Petrovič, Grgič (Chorv.). ŽK: Immers, Janmaat, Mulder - Matějovský. Diváci: 17 036. První zápas 2:2, postupuje
Sparta: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadeřábek (88. Skalák), Matějovský (77. Holek), Hušbauer, Přikryl (67. Krejčí) - Kadlec, Kweuke. Trenér: Lavička.
Feyenoord: Mulder - Janmaat, De Vrij (18. Nelom), Mathijsen, Indi - Vormer, Clasie, Leerdam (73. Fernandez) - Schaken, Immers, Cissé (80. Achahbar). Trenér: Koeman.

Reklama

Související témata: