Hlavní obsah

Plzeň se v Evropské lize střetne s obhájcem Atlétikem, Sparta s Lyonem a finalistou Bilbaem

zp, dosSport.cz
Aktualizováno

Těžký, nepříjemný los, ale také atraktivní los! Fotbalisté Plzně se totiž v Evropské lize střetnou v základní skupině B se španělským obhájcem trofeje Atlétikem Madrid, izraelským Hapoelem Tel Aviv a portugalskou Coimbrou. Sparta má ve skupině I za soupeře francozský Lyon, loňského finalistu Bilbao ze Španělska a izraelský Hapoel Kirjan Šmona. Rozhodl o tom los v Monaku, kde byl poté stanoven i jízdní řad skupin. Plzeň začíná 20. září doma s portugalskou Coimbrou, Sparta ve stejný den ve francouzském Lyonu.

Foto: Petr Eret, ČTK

Radost fotbalistů Plzně

Článek

Největší hvězda obhájců trofeje Kolumbijec Radamel Falcao vzala plzeňský osud v Evropské lize do vlastních rukou. Nejlepší střelec loňského ročníku, v němž nasázel tucet gólů, to byl, kdo při ceremoniálu v Monaku při losování mužstev z prvního koše poslal své Atlétiko Madrid do skupiny B, on také vytáhl ze třetího koše Plzeň a přiřadil ji ke svému celku. Vítězi Evropské ligy v uplynulé sezóně a držiteli trofeje v ročníku 2009/10, který má mimochodem na svém kontě devět španělských titulů. Ten poslední je ovšem už z roku 1996...

Kromě této dvojice bude hrát ve skupině B třináctinásobný izraelský mistr Happoel Tel Aviv a portugalská Acádemica Coimbra, tým poskládaný ze spousty legionářů,  který po dvou odehraných kolech portugalské ligy figuruje na osmé příčce tabulky. Do Evropské ligy se Coimbra dostala díky vítězství v Portugalském poháru.

Program skupiny B:
20. září: 19:00 Plzeň - Coimbra, Hapoel Tel Aviv - Atlético Madrid,
4. října: 21:05 Atlético Madrid - Plzeň, Coimbra - Hapoel Tel Aviv,
25. října: 21:05 Hapoel Tel Aviv - Plzeň, Atlético Madrid - Coimbra,
8. listopadu: 19:00 Plzeň - Hapoel Tel Aviv, Coimbra - Atlético Madrid,
22. listopadu: 21:05 Coimbra - Plzeň, Atlético Madrid - Hapoel Tel Aviv,20. září doma s
6. prosince: 19:00 Plzeň - Atlético Madrid, Hapoel Tel Aviv - Coimbra.

Nechtěli do Izraele, ale pojedou tam

Se spoluhráči sledoval u oběda los David Limberský.. Netajil, že nikdo z plzeňského týmu si nepřál za soupeře Izraelce, jenže  touha zůstala nevyslyšena. Protivníkem Viktorie ve skupině bude Happoel Tel Aviv.

„Moc jsem si přál Liverpool, což se nepodařilo. Ale Atlético je rovněž soupeř, který je velmi atraktivní, takže mohu říci, že jsem  vcelku spokojen. Co do obtížnosti je naše skupina někde uprostřed. Jasným favoritem je Atlético, a my se pak pokusíme s Coimbrou a Tel Avivem poprat o druhé postupové místo."

Společně s „Limbou" sledoval los i Václav Procházka. „V kabině před dopoledním tréninkem proběhlo tipování možných soupeřů. Já uhádl Coimbru, ale měl jsem napsanou i Neapol a Lyon, což mi nevyšlo," smál se a prozradil, že stejně jako Kozáčik či Procházka si nepřál soupeře z Izraele. „Za prvé je to dlouhá cesta, za druhé v podvědomí lidí je to neatraktivní soupeř. Navíc na utkání někde v Německu bychom měli větší diváckou podporu."

„Atlético je jedním z nejtěžších soupeřů, které jsme mohli dostat, ale obhájce trofeje je pro diváky velmi atraktivním soupeřem," přiznal brankář Matúš Kozáčik. Během působení v kyperské Famagustě hrál v týmu společně s izraelským fotbalistou. „Mentalitou a herním projevem to bude hodně blízko fotbalu na Kypru," reagoval na otázku ohledně Hapoelu Tel Aviv.

Chceme hrát i na jaře, hlásil po losu Horváth

„Potkáme se španělským a portugalským fotbalem, který je posílen spoustou jihoamerických hráčů, což budou velice těžké zápasy. A Izrael, to je exotika. Vzpomínám ale, že jsme js nimi ednou hráli v Rakousku a z naší strany to nebylo špatné," meditoval nad losem trenér Plzně Pavel Vrba.

"Máme mužstvo schopné se poprat minimálně o druhé místo ve skupině, abychom evropské poháry hráli i na jaře. A to přesto, že sílu soupeřů kromě Atletika moc neznáme. Zatím jsem mluvil  jen s jedním se známým z Portugalska, který říkal, že Académica má v mužstvu spoustu cizinců a že to s ní nebude to jednoduché," netajil naopak optimismus kapitán Pavel Horváth.

Sparta se utká s finalistou

Pražská Sparta po postupu přes Feyenoord spadla v Monaku při dnešním losování do skupiny I. Jejími soupeřem tam bude francouzský Olympique Lyon, který je momentálně v lize druhý za Marseille. Jeho největší hvězdou je devětadvacetiletý argentinský kapitán Lopéz.

Pražané se dále utkají s posledním finalistou Evropské ligy Atlétikem Bilbao vedeným známým argentinským koučem Marcelo Bilesou. Bilbao loni na cestě do finále Evropské ligy vyřadilo takového giganta, jakým je Manchester United, poté si poradilo s německým Schalke a se Sportingem. Až ve finále prohrálo 0:3 s Atlétikem Madrid.

Úřadující izraelský mistr Hapoel Kirjat Šmona v této sezóně bojoval o Ligu mistrů, do hlavní soutěže se však nedostal. Přesto ale dokázal vyřadit slovenskou Žilinu a Něftči Baku, aby nakonec vypadl s běloruským Bate Borisov.

Program skupiny I:
20. září: 21:05 Lyon - Sparta, Bilbao - Kirjat Šmona,
4. října: 19:00 Sparta - Bilbao, Kirjat Šmona - Lyon,
25. října: 19:00 Sparta - Kirjat Šmona, Lyon - Bilbao,
8. listopadu: 21:05 Kirjat Šmona - Sparta, Bilbao - Lyon,
22. listopadu: 19:00 Sparta - Lyon, Kirjat Šmona - Bilbao,
6. prosince: 21:05 Bilbao - Sparta, Lyon - Kirjat Šmona.

Vidlička: Hlavně se nepodělat

"Nalosovali nám velmi silnou skupinu. Dva favorizovaní soupeři by měli naplnit Letnou. Bilbao je poslední finalista, ale já si ho přál. Jeho loňské tažení mi imponovalo, bude to pro nás velká výzva. Lyon je ostřílený tým s velkými zkušenostmi z evropských pohárů. Izraelský mistr je pro mě velkou neznámou. Ještě v Liberci jsem ovšem poznal, že to s žádným izraelským protivníkem to není lehké," glosoval los letenský kouč Vítězslav Lavička. "Šance na postup? Máme respekt k renomovaným soupeřům, ale zároveň velké odhodlání. Předem se vzdávat nebudeme. Ani proti Feyenoordu jsme favoritem nebyli."

"Máme atraktivní skupinu a hodně těžké soupeře. Cílem i tak ovšem bude postup. Lyon je můj oblíbený klub, přál jsem si ho a také uhodl v tipování," přidával Ladislav Krejčí. "

"Hlavně se z losu nesmíme podělat... Z prvních dvou košů jsme si těžko mohli vybírat, pro diváky to jsou ale velmi atraktivní soupeři. Lyon ještě nedávno hrával rok co rok Ligu mistrů, tak si de facto zkusíme, jak to v ní chodí," nechal se slyšet sparťanský Vlastmil Vidlička.

Za výhru ve skupině pět milionů

První zápasy Evropské ligy jsou ve skupinách na programu 20. září, poslední šesté pak 6. prosince. Zápasy budou začínat buď v 19, nebo ve 21.05.

Za každou výhru ve skupině zinkasuje vítězný celek pět miliónů korun, za remízu mu přijde z UEFA na konto poloviční částka. Ze skupiny postupují dál první dvě mužstva, která pochopitelně získají také patřičný finanční bonus.

Probojují se fotbalisté Sparty a Plzně i do jarní části Evropské ligy?
ano, ze skupinové fáze postoupí oba týmy
19 %
postoupí jen Sparta
7,8 %
postoupí jen Plzeň
61,3 %
ne, oba týmy na podzim skončí
11,9 %
Celkem hlasovalo 2884 čtenářů.

Reklama

Související témata: