Hlavní obsah

Bakošovu gólovou omluvu beru, přiznal po postupu do pohárové Evropy Vrba

Takové stovky miliónů, jako loni po postupu do Ligy mistrů, sice fotbalová Plzeň nevydělá, ale i bonus ve výši 32 miliónů korun plynoucí z účasti v základní fázi Evropské ligy je pro Západočechy nesporně příjemný. „Navíc jsme postoupili už druhým rokem po sobě do podzimní části evropských pohárů, což se nestává českým klubům zase tak často,“ připomínal po výhře nad Lokerenem znamenající pro Plzeň další putování pohárovou Evropou trenér Pavel Vrba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Plzně Pavel Vrba koučoval svůj tým i v hustém lijáku jen v košili.

Článek
Fotogalerie

Lokeren jste porazili, do Evropské ligy postoupili, ale v závěru odvety jste byl asi hodně nervózní, když jste v jednom kuse pochodoval kolem střídačky...

Poskakuji vždy, když je zápas nahnutý a když jsou ve hře emoce. Tentokrát hlavně v posledních pěti, šesti minutách, kdy jsme ztratili spoustu míčů, které jsme měli podržet. Hrnuli jsme se individuálně do kliček, přicházeli jsme zbytečně o balóny a Belgičané se zase valili k naší bráně, kam se pokoušeli nakopávat dlouhé balóny. To mě rozčilovalo, taktická nevyspělost některých mých svěřenců zrovna tak, i když pravdou je, že jsme Lokeren nepustili do žádné vyložené příležitosti.

Bylo pro vás jednodušší postoupit do Evropské ligy, nebo se před rokem kvalifikovat do Champions League?

Radost mám stejnou, ale když jsem viděl ve středu zápasy o Champions League, přece jen jsem si uvědomil, že tato soutěž je o něčem jiném. Utkání jsou mnohem prestižnější, nemluvě o tom, že Liga mistrů je pro klub i finančně zajímavější. Ale bez ohledu na to považuji za obrovský úspěch, že se Plzeň dostala podruhé po sobě do podzimní části evropských pohárů. Před pěti, šesti lety by to do ní nikdo neřekl. Teď uděláme vše pro to, abychom hráli v pohárové Evropě i na jaře.

Mluvíte o radosti. Jak vůbec postup do Evropské ligy oslavíte?

Prací. Narodil jsem se v éře, kdy se oslavovalo prací a protože nás už v neděli čeká ligové utkání, nic jiného mi ani nezbývá. Pokud k nějaké oslavě dojde, pak až v reprezentační přestávce, kdy možná přivřu oči i nad některými hráči.

Změny v sestavě jste avizoval a skutečně jste k nim sáhl. Co vás vedlo k přesunutí Rajtorala do středové řady a nasazení Řezníka?

Ke změnám jsem sáhl hlavně proto, že jsem vycházel z momentální formy hráčů, kteří nastupovali v posledních čtyřech soutěžních zápasech. Chtěl jsem postavit nejsilnější mužstvo, takže nastoupil Řezník, jenž hrál v lize velice dobře a já byl přesvědčen, že i pohárovou odvetu zvládne. Rajtorala jsem posunul do zálohy proto, že v posledním střetnutí s Mladou Boleslaví po příchodu na hřiště naši útočnou fázi výrazně oživil.

Zatímco u Řezníka či Rajtorala jste mohl sázet na jejich formu v posledních ligových zápasech, v případě Čišovského jste musel hodně riskovat, neboť byl zraněný a za dva měsíce neodehrál jediné utkání.

Neměl jsem k dispozici ani Ševinského, ani Hejdu, takže jsem vsadil na Čišovského. A to přesto, že absentoval osm týdnů, takže herní výpadek se na něm přece jen projevoval. O přestávce dokonce uvažoval, že se nechá vystřídat, protože se necítil stoprocentně fit. Nakonec ale zápas dobojoval, i když se obávám, že bude potřebovat deset dnů, aby se dal dohromady.

Přece jen ale šlo o značné riziko...

To ovšem eliminovala jeho slova, že je připravený k utkání nastoupit. Zvláště proto, že nejde o dvacetiletého kluka, ale o zkušeného fotbalistu se zkušenostmi z evropských pohárů i slovenské reprezentace. Navíc v přípravě měl výbornou formu a až do zranění vše nasvědčovalo tomu, že na podzim bude naším klíčovým hráčem.

Postup vám nakonec vystřílel Bakoš, který už zase nabírá loňskou formu...

Podle mého měl v minulé sezóně formu ještě lepší, což je ale zapříčiněno i tím, že jsme v závěrečných přípravných zápasech dávali přednost Ďurišovi, neboť vzhledem k trestu z loňského ročníku nemohl Marek ve třech kvalifikačních zápasech nastoupit. Ale jsem rád, že své střelecké kvality prokazuje. Dvěma góly Lokerenu odčinil trochu to, co provedl na jaře na Schalke. Dostal nás do Evropské ligy a takovou omluvu beru.

Jak moc vám zatrnulo poté, co ve druhé půli přímo před lavičkou Lokerenu fauloval a rozhodčí k němu okamžitě vystartoval?

Nemyslím, že by šlo o zákrok na červenou. Rozhodčí se běžel ujistit, že faulovaný hráč není zraněný a může pokračovat. Proto jsem nevěřil, že by Bakošovi červenou kartu ukázal, i když jsou samozřejmě zápasy, kdy na druhé straně nevěřím, co jsou sudí schopni písknout.

Reklama

Související témata: