Hlavní obsah

Bakošovy proměny pokračují. Z hrdiny psancem a teď už zase hrdinou

Plzeň

Od trenéra docela gesto. A navíc nahlas vyřčené a uprostřed panující euforie k tomu. Slovenský legionář v plzeňských službách Marek Bakoš se po postupu do Evropské ligy konečně dočkal odpuštění za jarní zkrat v pohárovém duelu v německém Gelsenkirchenu. „Dvěma góly Lokerenu trochu odčinil to, co provedl na jaře na Schalke. Dostal nás do Evropské ligy a takovou omluvu beru,“ prominul mu Pavel Vrba po půl roce nesmyslné vyloučení, jímž připravil svůj tým o možnost rvát s bundesligovým týmem o účast v osmifinále Evropské ligy.

Foto: Petr Eret, ČTK

Marek Bakoš z Plzně se raduje ze své branky proti Lokerenu.

Článek
Fotogalerie

Bakoš to byl, kdo loni vystřílel Plzni postup do Ligy mistrů. Po únorovém vyloučení ve fotbalovém chrámu v Gelsenkrichenu se stal přesto z hrdiny psancem. „Jestliže nemá nervy, ať raději fotbal nehraje," rozlítil se na něho trenér Vrba poté, co se po hodině duelu se Schalke nechal slovenský legionář strhnout, v souboji s Papadopoulosem oplácel a rozhodčí ho vyloučil.

Dvě trefy za 32 miliónů

Bakoš to byl, kdo i letos rozhodl o účasti Západočechů v základní skupině Evropské ligy a bonusu 32 miliónů korun, který Viktoria zinkasuje. Branka, kterou vstřelil minulý týden v prvním duelu čtvrtého předkola v Bruselu, měla v konečném účtování díky pohárové matematice dvojnásobnou hodnotu. Gólem v domácí odvetě trefil postup.

„Jen jsem se soustředil na to, abych trefil balón, který mně Limberský posadil krásně na hlavu," nedělal Bakoš z vítězného gólu žádnou vědu. Z devíti branek, které v osmi kvalifikačních střetnutích o Ligu mistrů, resp. Evropskou ligu zatím nastřílel, tuplem ne.

„Na útočníka hraje celý mančaft a ten náš hrál v odvetě dobře. Já mu chci v každém střetnutí samozřejmě pomoci, což mohu jako útočník udělat jen tím, když budu dávat góly," odmítal i po postupu přes belgický Lokeren roli hrdiny, do níž ho nadšení plzeňští fanoušci okamžitě pasovali.

Já ne, stopeři byli za hrdiny

„Nikoli já, ale stopeři jsou našimi hrdiny, protože posledních pět šest minut, které se nekonečně vlekly, zvládli skvěle. Belgičané vsadili všechno na jednu kartu, nakopávali do šestnáctky dlouhé balóny na vysokého útočníka, i jejich brankář se nakonec vydal spoluhráčům na pomoc, takže před naší bránou se zrodilo pár závarů, kdy se balóny všelijak odrážely. Oni to však uskákali," děkoval Bakoš svému krajanovi Čišovskému, stejně jako Procházkovi a spol., že pomohli Kozáčikovi uhájit čisté konto znamenající postup do Evropské ligy.

„Byl to hodně náročný postup. Fyzicky, neboť ve vytrvalém dešti a na mokrém trávníku síly rychle ubývaly, psychicky však ještě víc. V Bruselu jsme vůbec poprvé v kvalifikaci prohráli, v domácí odvetě se nám dlouho nedařilo dát gól.  A když jsme ho konečně vstřelili, druhý nepřicházel, i když po přestávce jsme po protiútocích šance měli. Na měkkém terénu nás však míč neposlouchal," glosoval slovenský útočník partii, v níž se omluvil za jarní zkrat na Schalke, což i trenér Vrba přijal.

Červené se nebál ani Bakoš, ani kouč

Ba co víc, dokonce vzal Bakoše v ochranu. Když totiž zajel slovenský útočník ve druhé půli přímo před střídačkou Lokerenu do jednoho z protihráčů, vyletěl trenér Maes ze své zóny a dožadoval se na švédském sudím tvrdého trestu. Jasně že v červeném provedení.

„Byl to ode mě špatný zákrok, ale nejdřív jsem odehrál balón a až pak protihráče trochu přepálil. Na červenou to ale podle mého nebylo," dušoval se Bakoš.

„Rozhodčí se běžel ujistit, že faulovaný hráč není zraněný a může pokračovat. Proto jsem nevěřil, že by Bakošovi červenou kartu ukázal," zastával se svého svěřence i trenér Vrba

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články