Hlavní obsah

Minule dostala Sparta v Lyonu nářez. Brankář Vaclík doufá, že tentokrát mu pět gólů nehrozí

Pavel Dosadil (Lyon)Sport.cz

Jedna premiéra za druhou. Proti Admiře vstupoval v předkole na pohárovou scénu, v Lyonu ho zase čeká první zápas v základní části Evropské ligy. „Není moc času si to užívat, v rychlém sledu nás čeká spousta zápasů. Ale těším se hodně. Zápas v Lyonu je pro nás velká výzva. Věřím, že to zvládneme,“ doufá Tomáš Vaclík (23), brankář fotbalové Sparty, před čtvrtečním duelem (21:05, přímý přenos ČT4, on-line reportáž na Sport.cz).

Foto: Milan Malíček, Právo

Sparťanský brankář Tomáš Vaclík v akci

Článek

Velká výzva, velký zápas?

Určitě. Již utkání s Feyenoordem jsem bral za velká. A Lyon patří do evropské špičky. Ve Francii získal sedm titulů v řadě, pak přišel ústup, ale škrábe se zase nahoru. Pro Spartu je to velká zkouška, jak na tom jsme. Po všech stránkách.

Už jste někdy stál v brance proti takové palebné síle, jako vás to čeká na Stade de Gerland?

V reprezentaci jsem chytal proti Španělům v čele s Matou. Na klubové úrovni jsem ale nic takového nezažil. Gomis, Lisandro, Bastos - Lyon má obrovskou sílu dopředu. Nemám z nich strach, ale respekt ano. Alespoň že se dá na internetu najít dost záběrů, jak nejčastěji zakončují.

Vy jste ochotný po tréninku ještě takhle šprtat?

Zvykl jsem si na to, sám od sebe. Je to obohacující, s týmem probíráme u videa hlavně všeobecnou charakteristiku. Všiml jsem si třeba, že ačkoliv je Gomis pravák, snaží se často zakončovat bez přípravy levačkou. To je zvláštní.

Před osmi lety prohrála Sparta v Lyonu v Lize mistrů 0:5. Nikdo ze současného týmu tento výprask nezažil, ale přece jen, ani tato vzpomínka vás nestraší?

Takový výsledek se tedy v Lize mistrů moc často nevidí... Už to v kabině proběhlo, tenkrát jsme se většinou dívali v televizi. Změnil se náš tým, změnil se i jejich. Věřím, že k takovému číslu se tentokrát nedostaneme.

Loni jste měl nakročeno do nizozemského Graafschapu, klub vás ovšem po zdravotní prohlídce odmítl. A po roce chytáte Evropskou ligu.

Beru to jako osud, díky němuž jsem se dostal do Sparty a s ní do pohárů. Na podzim jsme zaplatili nováčkovskou daň ve Viktorce Žižkov. Pak přestup do Sparty, kde jsem začal brzy chytat. Poslední rok má pro mě vzestupnou tendenci.

Hodně jste se vyděsil, když vás Graafschap vrátil kvůli srdeční vadě?

Ani ne. Doktor Krejčí mě ujišťoval, že s tím hraje spousta hráčů. A vzhledem k tomu, že jsem nikdy neměl srdeční arytmii, to byla banalita.

Nicméně před přestupem do Sparty jste podstoupil operační zákrok.

Ano, ale malý. Šlo o katetrizarční ablaci, druhý den jsem šel domů. S tréninkem jsem čekal jen týden, než se mi zahojily jizvy. Ani žádné prášky jsem nepotřeboval.

Teď už vám zbývá jen dostat se do reprezentačního áčka...

Asi tak. Měl jsem to štěstí být na jednom srazu, letěl jsem s nároďákem do Španělska. Je to pro mě motor, abych nepolevil. Je to sen, ale věřím, že reálný.

Reklama

Související témata: