Hlavní obsah

Porosteme, zúročíme Ligu mistrů a přežijeme do jara, přejí si v Plzni před Coimbrou

Radek MalinaSport.czPrávo

Historie bude přepsána! Ač fotbalisté Viktorie Plzeň v minulé sezóně už okusili Ligu mistrů, premiéra v základní skupině Evropské ligy je teprve čeká. Ve čtvrtek večer nastoupí doma proti portugalské Coimbře (v 19 hodin). Po strastiplné cestě přes tři předkola vstoupí do druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže s jasným přáním: zúročit loňské vystoupení v Lize mistrů postupem do jarní fáze, kterou okusili už letos v únoru při dvojzápase se Schalke.

Foto: Laurent Dobrule, Reuters

Václav Procházka z Plzně (vlevo) bojuje o míč s Hamdi Harbaouim z Lokerenu v play-off Evropské ligy.

Článek

„Máme za sebou šest zápasů v předkolech Evropské ligy, tudíž nelze říct, že pro nás začíná evropský podzim. Myslím, že jsme odehráli dvojzápasy s gruzínským Rustavi, polským Chorzówem i belgickým Lokerenem velmi slušně. Postoupili jsme zaslouženě do skupiny," přemítal plzeňský záložník Vladimír Darida.

V Lize mistrů nabyli zkušenosti i sebevědomí

„Kvůli sebevědomí byla předkola určitě dobrá. Myslím, že jsme byli nahoře už po loňském vystupování na evropské scéně. V minulé sezóně jsme zažili skupinu Ligy mistrů. Zkušenosti zúročíme a určitě ještě výkonnostně porosteme. Pořád máme co zlepšovat," říkal obránce či krajní záložník Západočechů František Rajtoral. „Je pravda, že když dokážete vyhrát v předkole zápas o pět branek nebo vyřadit silný Lokeren, psychicky jste v pohodě," přitakával Darida.

Svěřenci trenéra Pavla Vrby si před úvodním vystoupením ve skupině B lebedí nad faktem, že ve srovnání s minulým ročníkem Ligy mistrů mohou hrát všechny zápasy na domácím stadiónu. Před rokem totiž museli Západočeši v podzimních duelech kvůli rekonstrukci vlastního stadiónu do azylu v pražském Edenu.

„Je fajn, že nemusíme nikam cestovat," radoval se Darida. „Prakticky na každý zápas je poslední dobou vyprodáno. Podpora diváků je pro nás strašně důležitá," souhlasil obránce Radim Řezník. „Všichni v šatně velmi pozitivně vnímají, že ve srovnání s minulým rokem můžeme hrát doma. Samozřejmě si dobře pamatujeme, že i v Edenu nám lidé při zápasech s Kodaní, Barcelonou, Milánem i Borisovem vytvořili skvělou atmosféru, ale v Plzni budeme určitě ještě silnější," mínil Rajtoral.

Zkouška hned na úvod skupiny

Všem na západě Čech je jasné, že na úvod skupiny je čeká hodně drsná zkouška, byť pro fanoušky není Coimbra tak šťavným soustem, jakým bude v závěru skupiny Atlético Madrid coby šampión minulého ročníku Evropské ligy a čerstvý vítěz Superpoháru.

„Mají hodně hráčů z Brazílie. Praktikují rychlý, technický a kombinační fotbal," vyprávěl Darida. „Říká se, že Brazilci mají ještě větší technickou kvalitu než my, takže jsem zvědavý, jak tuhle konfrontaci zvládneme. Určitě nezalezou a nebudou jen bránit, což nám může sedět," dumal záložník Marek Hanousek. „Budou skvělí a strašně rychlí," varoval Rajtoral. „Jsou to hračičkové, hodně dobří na balónu, rychlí a útoční hráči. Jejich individuální schopnosti musíme eliminovat. Přitom nedostávají moc gólů. Nesmíme čekat, ale snažit se je zatlačit," přemítal obránce Václav Procházka.

„Skupina se nedá rovnat s Ligou mistrů, ale i tak nás čekají nesmírně kvalitní protivníci. Všichni věříme, že stejně jako minulý rok přežijeme v Evropě do jara," vyřkl jasný cíl stoper Marián Čišovský. „Po protivnících v předkole jde zase o soupeře vyšší kvality, což je pochopitelné," nedělal si těžkou hlavu Darida s vidinou vstupu do základní skupiny Evropské ligy.

Reklama

Související témata: