Hlavní obsah

VIDEO: Minule tu dostali šišku, po osmi letech skládá Sparta v Lyonu reparát

Pavel Dosadil (Lyon)Sport.cz

Jakmile se řekne Lyon, sparťanům se hned vybaví debakl 0:5 v Lize mistrů, který v roce 2004 na Stade de Gerland utržili. Čtvrteční vstup do fotbalové Evropské ligy je tedy pro tým z Letné kromě jiného i výzvou, aby se po osmi letech na místě propadáku rehabilitoval. „Máme respekt, ale ne strach. Věřím, že je šance tady něco uhrát,“ těší se útočník Václav Kadlec.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Fotbalisté Sparty na tréninku v Lyonu.

Článek
Fotogalerie

Trénink Sparty v Lyonu.

Usadil se do kožené sedačky v červeno-modrých barvách a rozhlédl se po stadiónu, který mu nikdy z paměti nevymizel. Tak jak ono to před osmi lety vlastně bylo...

„Tenkrát jsem byl jako každý hráč zklamaný, že k utkání nenastupuji. Ale nakonec jsem byl vcelku rád, že jsem do hry nezasáhl. Rozdíl mezi oběma soupeři byl opravdu velký a výsledek tomu odpovídal. A to jsme ještě mohli být rádi, že jsme prohráli jen o pět gólů," přiznává i po letech Miroslav Baranek.

„Památný" zápas proseděl na lavičce jako hráč, ve čtvrtek večer na ni usedne jako vedoucí týmu. A bude doufat, že výsledková katastrofa se nebude opakovat.

„Lyon byl v té době top mužstvo v Evropě nabité reprezentanty, kteří se pak prosadili dál. Byl jsem zaskočený tím, jak dobře hrají. My navíc jako bychom měli v podvědomí, že je to poslední utkání ve skupině bez šance na postup a dovolená před námi," líčí Baranek duel, po němž skončil kouč František Straka.

Starší hráči mu debakl připomněli

Ve sparťanské kabině samozřejmě přišla na osm let starý debakl řeč. „Něco proběhlo s těmi staršími kluky. Připomněli, že za mě se tady dostala šiška. Ale jinak jsme se k tomu moc nevraceli. Pohárové a ligové duely jdou v rychlém sledu za sebou, není čas se v tom pitvat," usmívá se pamětník.

Olympique už není nedílnou součástí Ligy mistrů, v níž ještě předloni vypadl až v semifinále s Bayernem Mnichov. Poprvé se představí „jen" v Evropské lize.

„Lyon hraje spoustu let poháry, kvalita tam pořád je. Ale už nekralují francouzskému fotbalu tak suverénně jako dřív. My máme mladé mužstvo, a pokud předvedeme takový výkon jako proti Feyenoordu, tak nejsme bez šancí na zisk bodů," doufá Baranek.

V tom případě by si mohl vzpomínky na Stade de Gerland notně vylepšit...

Zápas Lyon - Sparta se hraje od 21:05, přímý přenos ČT4, on-line reportáž Sport.cz.

Reklama

Související témata: