Hlavní obsah

Plzeňský trenér Vrba odmítá, že by Portugalce limitoval nedostatek zkušeností

Plzeň

Jedna výhoda by mohla fotbalistům Plzně před večerním vstupem do Evropské ligy nahrávat. Jejich portugalský soupeř Académica Coimbra se totiž představí na evropské scéně po dlouhé jedenačtyřicetileté přestávce, takže nedostatek pohárových zkušeností by se na něm mohl v úvodním duelu základní skupiny projevit. „To je otázka,“ bere podobné spekulace s rezervou trenér Viktorie Pavel Vrba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Plzeňský trenér Pavel Vrba má před vstupem do Evropské ligy starosti se sestavou.

Článek

Takže vy skutečně nemyslíte, že by se absence zkušeností mohla na portugalském protivníkovi projevit?

Když jsme se my vraceli s Plzní před dvěma lety do pohárové Evropy, sehráli jsme s Besiktasem Istranbul  jeden z našich nejlepších zápasů v Evropské lize. Nakonec jsme sice remizovali 1:1, ale mohli jsme dát čtyři, pět gólů. Proto doufám, že Portugalci na nás nevyrukují stejně, jako my tehdy na Turky.

Před kvalifikační odvetou s Lokerenem vám dělala starosti nejistota kolem stoperů, před prvním duelem s Coimbrou zase otazníky vznášející se nad zraněným Horváthem a Bakošem. Jak moc by vám dnes večer chyběli?

Samozřejmě že by šlo o hodně citelnou ztrátu, protože ze sestavy už vypadli zranění Kolář s Daridou. Pořád však věříme, že by k utkání s Portugalci mohli oba zmiňovaní hráči nastoupit, byť třeba jen na dvacet, třicet minut. Definitivně se ale rozhodneme až před utkáním.

K podobné rošádě už jste sáhl v ligovém zápase s Mladou Boleslaví a dokonale vám vyšla, neboť po příchodu Horvátha s Rajtoralem jste strhli vítězství na svou stranu. Takže varianta i na Coimbru?

Ve zmiňovaném střetnutí nám střídání skutečně pomohlo, takže zvažuji podobnou možnost i na evropské scéně. Nasadit oba hráče, aby přišli a rozhodli.

A kdyby snad Horváth s Bakošem nakonec k dispozici přece jen nebyli?

Pak mám v kádru další hráče, jimž věřím. V minulosti se několikrát ukázalo, že jakmile dostali prostor, utkání zvládli.

Vy ho zvládnout musíte, protože stoprocentní zisk v domácích zápasech je nezbytností, jestliže chcete ze skupiny postoupit...

Maximální bodový zisk z domácích zápasů je pochopitelně základem. V naší skupině je jasným favoritem Atlétiko Madrid, zatímco my, Coimbra a Happoel Tel Aviv budeme bojovat o druhou postupovou příčku. A my samozřejmě postoupit chceme.

Jaké poznatky jste nasbíral o portugalském protivníkovi, který vás dnes na úvod skupiny čeká?

Viděli jsme ho ve čtyřech zápasech, takže informací jsme mohli hráčům předat dost a dost. Jde o soupeře vyznávajícího typický portugalsko - brazilský fotbal založený na individuálních technických schopnostech. Coimbra má velice dobře organizovanou defenzívu, přičemž čeká na možnost vyrážet k rychlým protiútokům. Právě v ofenzivě je síla našeho soupeře, neboť jeho hráči jsou silní v práci s míčem a navíc se dovedou prosadit v soubojích jednoho proti jednomu.

Reklama

Související témata: