Hlavní obsah

Vyčítal si, proč na hřiště lezl. Zlomený prst bolel, i tak Ďuriš popravil Coimbru

Radek MalinaSport.czPrávo

Deset dnů netrénoval! Kopačky obul poprvé od zranění v podobě zlomeniny prostředníčku na levé noze v kvalifikačním utkání Slovenska před čtrnácti dny až ve středu na pár desítek minut. Přesto Michal Ďuriš nastoupil v dresu Plzně do čtvrtečního duelu skupiny B Evropské ligy s Coimbrou a hlavou zařídil vítězný gól. „Ale už o přestávce jsem si říkal, proč jsem na hřiště lezl," přiznával s úsměvem plzeňský střelec po vítězství 3:1.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Ďuriš z Plzně se raduje ze vstřelené branky.

Článek

Původně jste měl být tři týdny zcela mimo hru. Jak se zrodila vaše nominace do čtvrtečního utkání?

Deset dnů jsem vůbec netrénoval. V úterý jsem začal vyklusávat. Když Marek Bakoš odešel ve středu z tréninku, zkusil jsem si nazout kopačky. Cítil jsem bolest, ale také jsem věděl, že mě mužstvo potřebuje.

Přemlouval vás hodně trenér Vrba ke startu v bitvě s portugalským protivníkem?

Ne, vůbec. Jen se ptal, zda jsem ochotný nastoupit. A já měl pocit, že při zranění Marka Bakoše bych měl nastoupit. Ale přiznávám, že o přestávce jsem sám sobě říkal: Proč jsi na hřiště lezl. Noha bolela. Nakonec jsem střídal, už jsem nemohl na hřišti vydržet.

Měl jste zlomený prst nějak speciálně chráněný?

Jen zatejpovaný, abych vůbec nazul kopačku. A také jsem si vzal už před utkáním prášky proti bolesti.

Limitovalo vás zranění během zápasu? Nebo jste na svůj zdravotní problém vůbec nemyslel?

Člověk pochopitelně má všechno v hlavě. Sám na sobě jsem cítil, že můj výkon není optimální. Ale duel jsme zvládli, máme tři body. Nic dalšího není důležité.

Zápas se pro vás nevyvíjel dobře. Jak moc jste byli zaskočení hrou Coimbry?

Prakticky nás nepřekvapili. Přesně jsme věděli, jak budou hrát. Jenže sami jsme si utkání udělali náročným, protože jsme do přestávky měli problém s využíváním šancí. Jsem rád, že se po přestávce všechno změnilo.

Přitom portugalský tým podnikl prakticky jediný útok a šel do vedení. Nestrašila vás o přestávce vidina nezdaru?

Hráči soupeře byli hodně silní, když měli balón. Zejména pak v přechodové fázi, kterou měli vážně skvělou. Byli jsme jejich trefou zaskočení. Do přestávky se na našem výkonu projevila možná i troška nervozity. Ale po přestávce už jsme byli v defenzivě maximálně pozorní. Rozhodující rozdíl mezi poločasy byl v produktivitě.

Vy jste potvrdil skvělou formu. Po pěti gólech v kvalifikačních duelech Evropské ligy jste přidal šestou trefu na evropské scéně.

Neřeším, jestli byl můj gól vítězný. Hlavní je vítězný vstup do skupiny.

Už jste zažil zápas, v němž váš tým třikrát skóroval hlavou?

Ne. Nic takového si během své kariéry nevybavuji.

Ve srovnání s minulou sezónou letos Plzeň zvládá zápasy na evropské scéně i v domácí soutěži. V čem je rozdíl?

Minulý rok jsme hořeli v české lize, protože jsme zřejmě nebyli po Lize mistrů koncentrovaní. Nyní se více soustředíme, máme i zkušenosti, což je hlavní důvod proměny. Navíc jsme na podzim minulý rok poztráceli hodně bodů, a pak manko honili celé jaro. Nechceme nic podobného připustit znovu.

Reklama

Související témata: