Hlavní obsah

Zařídil Champions League a dvakrát Evropskou ligu. Teď Bakoš sní o trefě proti Atlétiku

Madrid

Před rokem vystřílel postup do Ligy mistrů, z ní pak postrčil Západočechy do jarní fáze minulého ročníku Evropské ligy. A letos zařídil svými góly účast fotbalové Plzně v základní skupině Evropské ligy. Útočník Marek Bakoš se za poslední dvě sezóny evropských pohárů pyšní skvostnou bilancí jedenácti gólů v šestnácti zápasech. Nebýt trestu za jarní vyloučení na Schalke, mohla být jeho bilance ještě lepší. Nicméně teď sní o trefě do sítě Atlétika Madrid. "Chtěl bych vědět, jak chutná gól tak velkému mužstvu," přiznává zasněně plzeňský útočný klenot před čtvrtečním duelem skupiny B Evropské ligy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plzeňský Marek Bakoš oslavuje gól do sítě Lokerenu.

Článek

Zatímco v domácí soutěži jste měl vstup do sezóny minulý rok i letos gólově slabší, na evropské scéně se vám v úvodu sezóny vždy daří. Ve třech duelech během kvalifikace Evropské ligy jste vstřelil tři branky, před rokem jste řádil v kvalifikaci Ligy mistrů. Jde jen o shodu náhod?

Nemyslím, že bych se při zápasech v evropských pohárech více soustředil. A určitě neplatí, že jsem na mezinárodní scéně hladovější po gólech, přestože utkání jsou přeci jen výjimečná a člověk je nezažívá každý týden. Ale pokaždé chci skórovat, vypracovat šanci a vyhrávat souboje, bez ohledu na soutěž.

Minulý rok jste šesti góly v předkolech zařídil postup do Ligy mistrů, pak se stal prvním střelcem Plzně v hlavní fázi a vaše trefa v Borisově znamenala postup do jarní fáze Evropské ligy. Jste v součtu s letošní evropskou bilancí na poměry Plzně hvězdou?

Ne! Jsem rád, že nás lidé poznávají na ulici a přejí štěstí. Těší mě, když říkají, že je náš fotbal koukatelný. Je to pochopitelně jiné, než když jsem přišel a nikdo mě neznal. Hlavně, že nenadávají a neukazují si na mě prstem kvůli neproměněným šancím.

To se vážně stávalo?

Ano, dříve ano. Ale nejen v Plzni. I na předchozích štacích. I dnes se občas najde nějaký kritický fanda. Na stadión chodí deset tisíc lidí, každý vnímá zápasy jinak. Ale spíš už potkávám přející fanoušky. Snažím se vyslechnout všechny. Někdy nezbývá, než si vyslechnout, že jsme určité věci mohli udělat jinak. Je třeba rozlišit, na jakého fanouška člověk narazí. Někdo se snaží pochopit a vyslechnout můj názor, jiný nikoliv.

Už jste si někdy říkal, že nebýt vašich gólů, Plzeň by třeba Ligu mistrů ani Evropskou ligu neokusila?

Ne, já naše úspěchy nikdy nevztahoval na sebe! Nehraju přece individuální sport. Kdybych byl tenista na US Open nebo Wimbledonu, pak by to bylo jiné. Ale hraju fotbal a mým přáním spíš je, aby úspěchy podobného charakteru byly díky mému přispění častější a pravidelnější. Až bude postupových tref pět šest, můžeme se bavit o mých úspěších (směje se). Určitě nežiju z toho, že jsem dal gól Kodani, Borisovu nebo Lokerenu!

Neříkejte, že vám ani trošku trefy v tak vypjatém měření jako bylo kupříkladu letošní play-off Evropské ligy s Lokerenem nepřidaly na síle a sebevědomí?

Samozřejmě je to lepší, než když jen pracujete bez gólového efektu. Ale někdy je třeba hlavně bránit. Pochopitelně, když při útočné činnosti uspějete, psychická pohoda naroste a vystupování na hřišti je mnohem lepší, než když se vám střelecky nedaří.

První zápas skupiny Evropské ligy s Coimbrou jste vynechal kvůli zranění. Co pro vás představuje duel v Madridu s Atlétikem?

Máme pocity, jako když jsme šli na Barcelonu či AC Milán. Atlético není slabší než tyto týmy.

Proti Barceloně jste na Nou Campu neměli jedinou střelu na branku. Řešili jste v šatně, jak být tentokrát v ofenzivě nebezpečnější?

Samozřejmě se chceme ukázat i dopředu. Sám jsem zvědavý, co předvedeme. Je složité jejich obranu překonat, nikoliv však nemožné. Je třeba neztrácet snadné míče ve středu pole, abychom měli vůbec šanci zaútočit.

Jak moc vás štve, že jste se neprosadil proti Barceloně, AC Milán či Schalke? Je gól do sítě těchto týmů pro střelce výjimečný?

Já neřeším, jestli je některá trefa cennější. Oslavuji i branky na tréninku. A v zápasech nerozlišuji, jestli jde o Jerevan či Borisov. Ale je jasné, že bych chtěl dát gól i velkému týmu, jako je Barcelona, AC Milán nebo Atlético. Zatím nevím, jak chutná. Snad to brzy zjistím.

Bakošový trefy v evropských pohárech
Kvalifikace Ligy mistrů 2011/12
Pjunik Jerevan-Viktoria Plzeň 0:4, 2 góly
Viktoria Plzeň-Pjunik Jerevan 5:1, 2 góly
Viktoria Plzeň-Rosenborg Trondheim 3:2, 1 gól
Viktoria Plzeň-FC Kodaň 2:1, 1 gól
Liga mistrů 2011/12
Viktoria Plzeň-BATE Borisov 1:1, 1 gól
BATE Borisov-Viktoria Plzeň 0:1, 1 gól
Kvalifikace Evropské ligy 2012/13
Viktoria Plzeň-Ruch Chorzów 5:0, 1 gól
Lokeren-Viktoria Plzeň 2:1, 1 gól
Viktoria Plzeň-Lokeren 1:0, 1 gól

Reklama

Související témata: