Hlavní obsah

Kouč Plzně Vrba má před bitvou v Madridu jasno: Neberou nás vážně

Madrid

Netají se obdivem ke španělskému fotbalu ať už na klubové či reprezentační úrovni. Bitvu s Atlétikem Madrid ve čtvrtečním duelu Evropské ligy skupiny B (21.05 h.) proto plzeňský trenér Pavel Vrba vnímá jako výzvu ke konfrontaci se stylem, jemuž se snaží přiblížit. „Zdejší liga je nejlepší na světě a celý systém ukázkou, jak se fotbal má dělat. Snažíme se jejich způsobu přiblížit a je snem ve vzájemném měření sil uspět," říkal před středečním večerním tréninkem v Madridu trenér Západočechů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Plzně Pavel Vrba.

Článek

Atlético v prvním zápase skupiny jasně vyhrálo nad Hapoelem Tel Aviv, ve španělské lize dosud neprohrálo. Co jste nejvíce kladl svěřencům na srdce při taktické přípravě?

Nejsou jako Barcelona, ale nemluvím o kvalitě, protože tu mají srovnatelnou. Jde o způsob hry, který přeci jen trošku odlišný je. Hrají ohromně přímočaře. Jsou strašně silní v technických dovednostech, nesmírně agresivní s obrovským tlakem na míč a nemluvím o rychlé přechodové fázi. Už před odletem jsme zkoušeli určité věci směrem k zápasu, ale popravdě, moc nám nešly.

Je možné obhájce vítězství v Evropské lize, který v soutěži vyhrál třináct utkání v řadě a doma deset posledních duelů, zastavit?

Zápas bude o bezchybnosti v obraně a čekání na brejk či standardní situaci. Uspějeme-li bodově, budu skutečně nadšený.

Zdravotní stav mnoha opor španělského soupeře je hádankou. Bude pro vás velkou výhodou, pokud domácí nenastoupí v nejsilnějším složení?

V Izraeli proti Hapoelu v úvodním utkání skupiny hráli bez pěti hráčů základní sestavy, ale styl nijak nezměnili. Doma budou možná v silnějším složení, nicméně z hlediska herního projevu a kvality Atlétika nečekám žádný rozdíl, ať bude v sestavě kdokoliv.

Zraněný sval má i hvězdný útočník Falcao. Ani jeho absence by vás nepotěšila?

On je pochopitelně výborný a představuje nesmírnou kvalitu, nicméně kupříkladu v porovnání s Messim je třeba říct, že Falcao neznamená pro Atlétiko to samé.

Lze Atlético Madrid přirovnat k některému ze soupeřů, s nimiž jste se potkali v minulém ročníku Ligy mistrů?

Ne! Nechci je srovnávat s Barcelonou ani s AC Milán. Jde o jiný tým. Ale rozhodně patří k top týmům Evropy. Porazili Chelsea, vítěze Ligy mistrů, v Superpoháru. Ve Španělsku konkurují Barceloně či Realu Madrid, tudíž jde o soupeře jako v Champions League. A já věřím, že náš projev bude totožný s výkony, které jsme sami předváděli před rokem právě v Lize mistrů.

Jaké jsou vaše osobní pocity s ohledem na loňskou zkušenost právě z nejprestižnější evropské klubové soutěže, kde jste potkali Barcelonu a AC Milán?

Je to odlišné. Když nám nalosovali Barcelonu a AC Milán, tak mě to v první fázi zaskočilo. Evropská liga je o top týmech jen v prvním koši a nás potkal ten nejlepší. Nicméně jsme rádi za takovou konfrontaci.

Je možné, že pod dojmem vlastní síly a suverenity Atlético váš tým podcení?

Doma se budou chtít určitě ukázat a uspět na sto procent. Na druhou stranu, oni mají takové sebevědomí, že Plzeň neberou jako soky ze španělské ligy. Pohlížejí na nás jako na soupeře, který se teprve prokousává na evropskou klubovou mapu. Určitě ve Španělsku neberou českou ligu vážně. Zápasy v domácí soutěži jsou pro ně víc.

Cítíte tedy, že přední evropské kluby Evropskou ligu považují za druhořadou soutěž?

Vezmu-li Atlético, nepochybně chtějí triumf v soutěži obhájit. Mají nejvyšší ambice. Na druhou stranu v této fázi je v Itálii, Německu či Španělsku tamní ligová soutěž určitě upřednostňována před zápasy Evropské ligy, protože konfrontace s deseti týmy ze špičky představuje mnohem větší zkoušku než v Evropské lize, kde mužstva nemají takovou kvalitu jako Valencie, Sevilla, Barcelona či Real Madrid. Jenže, jak už jsem říkal, na soupisce mají pětatřicet hráčů, mezi nimiž nejsou rozdíly. Všichni jsou špičkovými fotbalisty.

Reklama

Související témata: