Hlavní obsah

Bez Horvátha! Plzeň nastoupí proti vládci Evropy bez zraněného kapitána

Radek Malina (Madrid)Sport.czPrávo

Pohroma! Bez zraněného kapitána Pavla Horvátha nastoupí Viktoria Plzeň proti Atlétiku Madrid ve čtvrtek večer do utkání Evropské ligy skupiny B. Jde o těžký direkt pro sestavu českého týmu, který se postaví poslednímu vítězi soutěže. Sedmatřicetiletý motor záložní řady Západočechů sice ve středu do Španělska s týmem odcestoval, ale přetrvávající problémy s lýtkem ho do zápasu začínajícího ve 21.05 hodin nepustí od první minuty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Horváth (uprostřed) zůstane proti Atlétiku jen na lavičce náhradníků. Jeho místo zaujme Václav Procházka (vlevo).

Článek

Ještě při středeční tiskové konferenci v útrobách stadiónu Vicente Calderóna rozdával Horváth úsměvy, stejně jako když vybíhal k večernímu předzápasovému tréninku. Jenže z toho odešel předčasně. „Věřím, že budu fit," utrousil borec, jehož se následně snažil uschopnit plzeňský fyzioterapeut.

Masáže však nezabraly. Lýtkový sval bolel příliš. Horváth určitě nenastoupí do zápasu od první minuty. Zůstane jen na lavici náhradníků. Jeho nasazení v průběhu duelu je však nepravděpodobné. Západočeši nechtějí riskovat, že se stav klíčového muže jejich sestavy s ohledem na další podzimní zápasy zhorší.

„Je pro nás důležitým hráčem, který dá hře klid a myšlenku i v situaci, kdy jeho stav není optimální," přiznal plzeňský trenér Pavel Vrba několikrát v posledních dnech, jak moc znamená pro Plzeň přítomnost Horvátha na hřišti. V Madridu jej však bude muset oželet.

Do zálohy se posune Procházka

Do zálohy se tak s největší pravděpodobností posune z pozice stopera Václav Procházka, jehož místo v defenzivním kvartetu zaujme František Ševinský pro něhož nepůjde o žádnou novou roli. Těžké duely zažil už v minulé sezóně při zápasech Ligy mistrů.

Atlético Madrid je třetím z řady gigantů, s nímž se za poslední kalendářní rok Plzeň poměří. Jde o úřadujícího šampióna Evropské ligy, který k triumfu došel po sérii 13 výher a v létě navíc znemožnil Chelsea v bitvě o Superpohár.

A aby nebylo superlativů málo: Atlético ve španělské lize dosud nepoznalo hořkost porážky a je druhé. „Nechci je srovnávat s Barcelonou či AC, ale jde o přímého konkurenta těchto týmů, na něž jsme narazili před rokem v Lize mistrů. V Evropské lize jsou top týmy jen v prvním koši a nás potkal nejlepší. Ale jsme za takovou konfrontaci rádi," řekl trenér Vrba.

Nad startem Falcaa visí otazník

V kádru soupeře je mnoho hvězd, v jejich čele kanonýr Falcao, byť není jasné, zda večer nastoupí. Trápí ho svalové zranění. „On však není pro Atlétiko to samé co Messi pro Barcelonu, byť je velmi nebezpečný," mínil Vrba.

Do prvního utkání skupiny v Tel Avivu nasadil sok Plzně řadu hráčů širšího kádru a podobný scénář se čeká i ve čtvrtečním duelu. „Z toho pohledu jsou nečitelní. Mají kádr, kde je pětatřicet špičkových fotbalistů. Narazit na výběry Atlétika, Barcelony či AC Milán je jako hrát proti reprezentaci. Každý z hráčů je výjimečný, hraje v národním dresu a se stejně kvalitními borci je denně. Takže jsou kluby vlastně silnější než reprezentační týmy, protože ty mají na trénink jen pár dnů," přemítal Vrba a spoléhal i na jistou dávku podcenění: „Je jasné, že Španělé neberou naší ligu vážně. Zápasy v domácí soutěži jsou pro ně více než daná fáze Evropské ligy."

Předpokládané sestavy:
Atlético: Asenjo - Sílvio, Godín, Díaz, Cisma - Emre, Gabi, Tiago, Rodríguez - Adrián - Diego Costa.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Ševinský, Limberský - Procházka, Darida - Rajtoral, Hanousek, Ďuriš - Bakoš.

Reklama

Související témata: