Hlavní obsah

Výkon na hranici možností, to byl základ úspěchu, glosoval trenér Sparty Lavička výhru nad Bilbaem

zp, dosSport.cz

Po čtyřech prohrách v řadě se fotbalisté pražské Sparty probrali v pravý čas. Nejenže ve druhém utkání Evropské ligy španělské Bilbao 3:1 porazili, ale navíc ho jasně přehráli, takže finalista posledního ročníku Evropské ligy neměl na Letné nárok. „Základem našeho úspěchu byl výkon na samé hranici možností každého jednotlivce i mužstva jako celku. A protože jsme tento výkon podložili aktivitou jak v momentech, kdy jsme měli míč pod kontrolou, tak i ve chvílích, kdy jsme ho v držení neměli. Byli jsme úspěšní,“ těšilo trenéra Vítězslava Lavičku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Trenér fotbalové Sparty Vítězslav Lavička byl s výkonem proti Bilbau spokojen.

Článek
Fotogalerie

Působili jste, jako byste měli hru Basků dokonale přečtenou, takže jste je dlouho k ničemu nepouštěli...

Měli jsme soupeře skutečně dobře zmapovaného, což je na této úrovni nezbytnost. Věděli jsme, že pokud Baskové dostanou jen trochu volného prostoru ke kombinaci a rychlému přechodu do protiútoku, okamžitě toho využijí. Branka, kterou nám vstřelili a jež přišla po chvilkové nepozornosti, toho byla dokladem. Jinak jsme si ale v defenzivě počínali pozorně a víc než jeden gól jsme jim nedovolili dát.

Hodně vám určitě nahrálo, že Bilbao nepřijelo na Letnou betonovat a bránit a naopak se snažilo o otevřený fotbal.

Pochopitelně. I proto měl zápas a náš výkon jiný charakter, než je tomu v české lize. Jsem samozřejmě rád, že jsme se takto prezentovali.

Bylo hodně složité dostat po čtyřech předchozích prohrách hráče z krize, v níž se logicky museli zmítat? Jak jste na ně vůbec působili?

Po nevydařeném derby jsme si zápas zhodnotili, přičemž od samotných hráčů zazněla celá řada pozitivních názorů. A právě z jejich odpovědí jsem měl pozitivní pocit. Cítil jsem z nich, že nerezignují, že se jim žádné černé myšlenky hlavou nehoní a ani skepsi nepropadají. Naopak byli hodně pozitivně motivováni, aby nepříznivou bilanci zlomili právě proti takovému soupeři, jakým bylo Bilbao.

Což se nakonec povedlo možná i díky tomu, že jste trochu přeskupili řady a změnili rozestavení...

Skutečně jsme základní herní schéma pozměnili na systém 4-3-2-1, protože jsme potřebovali posílit střed hřiště. Tam operovali Holek, Hušbauer a Matějovský, aby kreativita a bezpečná hra dozadu byla v rovnováze. Jsem rád, že tento tah vyšel.

Navíc jste tentokrát byli nebezpeční a hlavně efektivní v ofenzivě, což byla v předchozích střetnutích vaše slabina.

To proto, že se do útočné fáze zapojovali další hráči. Kadlec s Krejčím byli velice aktivní a s podporou ostatních i nebezpeční, takže jsme chodili do brejků a přečíslení, v němž jsme si skutečně počínali efektivně.

Hodně vám určitě pomohl rychlý vedoucí gól Zápotočného, který vlastně poznamenal režii celého střetnutí.

Zápotočný se krásně trefil, což bylo po dlouhých minutách bez gólu důležité, ale do konce zápasu bylo v tu chvíli ještě daleko. Potřebovali jsme udržet herní aktivitu a nepolevit. A to se dařilo, protože směrem dozadu pracovali všichni hráči zodpovědně a směrem dopředu si počínali aktivně. Hlavně jsme však měli v ofenzivě ve srovnání s minulými zápasy daleko větší kvalitu.

Velkou zásluhu na tom měl Albánec Balaj, jehož výkon byl příjemným překvapením. A nejen proto, že dal ještě před přestávkou důležitý druhý gól...

Proti Bilbau jsme podali hlavně kolektivní výkon, z něhož se pak rodily výrazné individuální výkony. Balaj dlouho nenastupoval a čekal na příležitost. Dostal ji a odvedl velmi dobrou práci. Byl užitečný pro mužstvo a zároveň také efektivní.

Výhra na Bilbaem by měla zlomit nejen předchozí sérii nezdarů, ale zároveň představovat velkou motivaci do dalších utkání.

Každý zápas na úrovni, jakou Evropská liga představuje, je důležitý. Zvláště, když výhra je podpořena dobrým výkonem. Pro naše mužstvo bude představovat velkou vzpruhu. V domácí soutěži, stejně jako v dalších kolech Evropské ligy.

V ní teď můžete zase pomýšlet na postup ze skupiny...

Výhrou a výsledkem z Izraele, kde Lyon vyhrál nad Šmonou, jsme se skutečně vrátili do hry o postupové příčky, ale jsme teprve na začátku. Vždyť jsou odehrána teprve dvě kola...

Reklama

Související témata: