Hlavní obsah

Vrba po prohře v Madridu: Ve Španělsku jsme ukázali, že umíme hrát fotbal

Žádná zloba! Přestože fotbalisté Viktorie Plzeň prohráli v druhém kole skupiny B Evropské ligy na hřišti Atlétika Madrid ve čtvrtek v noci gólem z třetí minuty nastavení, trenér Západočechů Pavel Vrba zůstal při hodnocení klidný. Dokonce chlácholil tlumočnici, která jeho slova překládala španělským žurnalistům a ztrácela se ve fotbalové terminologii. „Klid, vydýchejte se, já už mám času dost," vyloudil na tváři úsměv, byť musel překousnout fakt, že jeho týmu o pár vteřin utekl bod z duelu s obhájcem vítězství v Evropské lize.

Foto: Andres Kudacki, ČTK/AP

Cristian Rodriguez z Atlétika Madrid (s číslem 11) v objetí spoluhráčů poté, co vstřelil vítězný gól do sítě Plzně.

Článek

Převládá ve vás po prohře s Atlétikem Madrid gólem z třetí minuty nastavení hodně velké rozčarování z nezdaru, nebo převažuje pocit z předešlých minut, které jste zvládli?

Moc nás výsledek mrzí, byli jsme bodu skutečně blízko. Myslím, že jsme navázali na výkony z minulých pohárových utkání. V prvním poločase jsme byli Atlétiku rovnocenným soupeřem, v některých situacích jsme měli dokonce výhodnější pozice ke vstřelení branky, ale bohužel se to nepodařilo. Po přestávce Atlétiko hrálo důrazněji, důsledněji, my se tolik nedostávali do útočné fáze jako v prvním poločase. Přesto jsme domácí nepustili s výjimkou jednoho okamžiku do brankových situací. Pak ani nešlo o šanci, ale krásnou střelu.

Byl pro vás inkasovaný gól od Atlétika větším zklamáním než jarní vyřazení z Evropské ligy v Gelsenkirchenu při dvojzápase se Schalke 04?

Na Schalke jsme dohrávali prakticky v devíti po vyloučení Bakoše a se zraněným Procházkou, domácí tehdy zápas zvládli díky naší indispozici. Navíc nyní jsme ve skupině. Samozřejmě jsem zklamaný výsledkem. Ale z celkového pohledu cítím spokojenost ze zisku tří bodů po dvou kolech. Nejtěžší zápas na půdě soupeře máme odehraný a skupina není špatně rozehraná.

Vyčítáte někomu konkrétně inkasovanou branku?

To budu řešit v kabině.

Neměl střídající Hora situaci u postranní čáry předcházející rozhodujícímu přímému kopu řešit jinak?

Jak už jsem řekl, kdo nese na gólu vinu, nebudu rozebírat veřejně.

Může inkasovaná branka v třetí minutě nastavení, po níž jste přišli o senzační bod z měření s obhájcem trofeje, pošramotit psychiku vašeho týmu?

Zklamání je nepochybně velké, ale jsme silní. Určitě nás prohra s Atlétikem gólem z třiadevadesáté minuty nepoloží.

Před zápasem jste si přál, aby Plzeň ve srovnání s loňským vystoupením v Lize mistrů na hřišti Barcelony tentokrát ve Španělsku byla odvážnější a soupeře také ohrozila. Z tohoto pohledu jste spokojený?

Do přestávky jsme měli dvě situace, které mohly skončit gólem. Jednou hlavičkující Bakoš po centru zprava, pak chyběl kousek k pozici, kdy by náš hráč byl zcela sám před prázdnou brankou. A po přestávce Franta Rajtoral neuhlídal ofsajdovou pozici v okamžiku, kdy mohl jít sám na brankáře. Celkově vzato jsme ve Španělsku ukázali, že umíme hrát fotbal. Nechci přitom nijak polemizovat o rozdílu v zápasech na Barceloně a nyní v Madridu. Dokázali jsme ohlídat rychlý přechod domácích a odehráli dobré utkání.

Byli byste silnější a nebezpečnější s Pavlem Horváthem, jehož vyřadilo ze sestavy zraněné lýtko?

Pavel nám samozřejmě v určitých fázích zápasů pomáhá, tentokrát ale středová řada odehrála skvělé utkání. Určitě by hru uklidnil, přinesl by zkušenost, ale Hanousek, Darida i Procházka zvládli běžecky zápas skvěle.

Reklama

Související témata: