Hlavní obsah

Konečně jsme hráli, jak hrát chceme, liboval se po výhře nad Bilbaem sparťanský gólman Vaclík

Praha

Zase až tak moc práce v duelu Evropské ligy proti Bilbau neměl, neboť Sparta si počínala v defenzivně precizně a vyvarovala se laciných chyb tolik typických pro její předchozí zápasy. I tak měl gólman Tomáš Vaclík na výhře nad finalistou posledního ročníku Evropské ligy velkou zásluhu, neboť v úvodu druhé půle se blýskl brilantním zákrokem, který průběh střetnutí nesporně ovlivnil. Zlikvidoval totiž hlavičku Gurpegiho a udržel tak Spartě dvougólové vedení...

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Brankář Sparty Tomáš Vaclík (vpravo) se raduje se spoluhráči z výhry nad Bilbaem.

Článek
Fotogalerie

Čtyřikrát po sobě jste prohráli, v domácí lize jste body nechali Plzni, Olomouci, Slavii a na evropské scéně Lyonu, najednou přijde zápas s finalistou posledního ročníku Evropské ligy a vy ho porazíte zcela suverénně. Co se s vámi událo?

Hráli jsme prostě fotbal, jaký hrát chceme. Žádného zanďoura, žádné bránění a čekání na soupeře, ale naopak aktivní fotbal. Chtěli jsme si to prostě s Bilbaem rozdat. Od samého začátku jsme šli za výhrou a zápas nám vyšel.

Hodně vám pomohl rychlý vedoucí gól Zápotočného, který vystřelil z dálky a brankář Španělů si vlastně plácl míč do sítě. Jak těžký byl pro gólmany zápas v dešti, na mokrém trávníku a navíc s míči, s nimiž se hraje Evropská liga?

Ta branka byla opravdu důležitá a pomohla nám. Trenéři nás před zápasem nabádali, abychom se hodně pokoušeli o střelbu, protože balóny, s nimiž se Evropská liga hraje, ve vzduchu hodně plavou. Zápotočný to zkusil, brankář Iraizoz se střelou žongloval, až mu míč spadl do sítě.

Vy jste ale podobné problémy se zrádným míčem neměl...

V obraně jsme odehráli vynikající zápas, kluci soupeřovy hráče perfektně pokryli a s jejich náběhy si věděli rady. Pochopitelně to nebyla jen zásluha obránců, ale celého týmu. Kromě dvou tří střel jsem tak moc práce neměl.

V úvodu druhé půle jste ale zlikvidoval hlavičku Gurpegiho, která mohla další vývoj zápasu hodně ovlivnit.

Bylo důležité, že jsem zmíněnou šanci Španělům chytil. Gurpega se prodral přes jednoho z našich bránících hráčů k hlavičce a já ji vyrazil. Bylo to za stavu 2:0, a kdo ví, jak by se zápas vyvíjel, kdyby se hostům podařilo snížit. Namísto toho jsme po chvíli přidali třetí branku a šli za výhrou.

Takže ani inkasovaná branka sedmnáct minut před koncem vás z míry nevyvedla?

Marcos si dal míč mezi dvěma našimi obránci a propasíroval mně ho do sítě mezi nohama. Jediné volné místo, jež se mu nabízelo, a on ho trefil. Nechtěli jsme vedení bránit, ale Bilbao začalo hrát na riziko a vytvořilo si tlak. Kluci ale hráli až do konce spolehlivě, takže žádný strach o výhru v našich řadách nezavládl.

Série porážek skončila, takže výhra nad Bilbaem by vám teď měla hodně pomoci.

Na čtyři prohry jsme reagovali naprosto vynikajícím způsobem, takže doufám, že se teď odrazíme k lepším výsledkům. V domácí soutěži, stejně jako v Evropské lize.

Reklama

Související témata: