Hlavní obsah

Prásknul jsem do balónu a gólman udělal chybu, přibližoval Zápotočný svou důležitou trefu

zp, dosSport.cz

Pro Spartu důležitá trefa. Zápas Evropské ligy s Bilbaem se teprve rozbíhal, když obránce Tomáš Zápotočný zdálky napřáhl a jeho rána skončila v síti. „Otevřel se přede mnou prostor a dál už jsem nechtěl nic vymýšlet. Prostě jsem do míče praštil a sám jsem byl překvapen, že skončil v bráně. Asi trochu i chyba gólmana, jemuž míč po rukavicích sklouznul,“ popisoval branku, která nasměrovala jeho tým za cennou výhrou.

Foto: Petr Horník, Právo

Sparťanský obránce Tomáš Zápotočný (vpravo) se raduje ze vstřelení gólu do sítě Bilbaa. Vlevo smutně přihlíží Ibai Gómez z Bilbaa.

Článek
Fotogalerie

Gólů sice dáváte dost, ale trefa do sítě Bilbaa byla hodně důležitá. Kam byste ji vůbec ve své střelecké bilanci zařadil?

Třeba ke gólu, který jsem dával ještě v libereckém dresu na Alkmaaru, třeba k brance, kterou jsem střelil Grasshopper Curych. Vždyť Bilbao patří mezi slavné španělské kluby, i když momentálně má v lize problémy a prožívá si určitou krizi.

Vy jste ji vítězstvím zřejmě překonali... Jak složité bylo dostat se z mizérie, která vrcholila porážkou v derby se Slavií?

Snad hodinu jsme po derby seděli a každý z nás si k situaci řekl své. Snad jsme výhrou nad Bilbaem krizi uťali. V pondělní ligové dohrávce s Ostravou to ovšem musíme potvrdit a vítězství za každou cenu urvat.

Proti Bilbau jste hráli jako vyměnění, váš výkon se nedal s výkonem v derby proti Slavii vůbec srovnat. V čem se udála taková proměna?

Zápasy v pohárové Evropě jsou prostě úplně jiné, než utkání v naší domácí soutěži. Soupeři formátu Lyonu, Bilbaa a spol. prostě chtějí hrát fotbal, z čehož se rekrutují nádherné zápasy. Prostě diametrální rozdíl třeba právě v porovnání s derby, které nemělo potřebné tempo a divákům se těžko mohlo líbit.

Překvapením v porovnání s předchozími zápasy bylo i to, že na bránu Bilbaa jste stříleli často a navíc hodně nebezpečně!

Právě střelba nám v předchozích zápasech hodně chyběla.  Bylo to prostě v našem podání neslané, nemastné, nestříleli jsme, ani centry do šestnáctky nechodily. Proto jsem rád, že jsme k zápasu přistoupili úplně jinak a dali Španělům tři branky.

Trenéra Lavičku potěšilo, že jste přepsali sparťanskou historii v evropských pohárech, neboť jste dokázali po dvaceti letech zase porazit španělský tým. Spartě se to totiž naposledy podařilo v dobách, kdy Lavička ještě hrával a tehdy pod vedením trenéra Ježka porazili Barcelonu.

Na rozdíl od Sparty mám já osobně se španělskými kluby docela příznivou bilance. S Libercem jsme třeba dokázali porazit Santander i některá další španělská mužstva. Proto jsem neměl z konfrontace s Bilbaem obavy. Proti takovému soupeři se chce každý z nás ukázat a patřičně se vytáhnout, takže koncentrace je potom stoprocentní. V tom je velký rozdíl ve srovnání s naší ligou a třeba duelům s protivníky kalibru Příbrami a spol.

Získali jste v Evropské lize první tři body, výhra Lyonu v Izraeli vám rovněž nahrála, takže jste se dostali do postupové hry. Má Sparta na to, aby skončila v základní skupině alespoň na druhé příčce?

Zatím je na podobné prognózy moc brzy. Vyhráli jsme, jenže šlo teprve o druhý zápas. Další těžká utkání nás ve skupině teprve čekají.

Trenér Lavička vás stejně jako v derby na Slavii postavil na kraj obrany. Jak složité pro vás bylo se s touto rolí vyrovnávat?

Hlavu si s tím nedělám, jsem vděčný za každý zápas, v němž mohu nastoupit. Ostatně, v Příbrami jsem na kraji obrany začínal, v minulosti jsem si navíc vyzkoušel i hru v záloze, dokonce i na pár minut v útoku jsem už nastoupil. Vím, že pár chyb v mé hře bylo a bude, ale snad jsem je nahradil bojovností a navíc i gólem.

Reklama

Související témata: