Hlavní obsah

Plzeňské komplikace mezi izraelskými pěti hvězdičkami. Hráči byli málem o hladu

Tel Aviv

Objednali si pětihvězdičkový hotel na okraji Tel Avivu v domnění, že budou mít o veškerý komfort postaráno. Trochu se přepočítali. Když totiž plzeňští fotbalisté přiletěli do sluncem příjemně vyhřátého Izraele, kde denní teploty šplhají až k sedmadvaceti stupňům, zjistili, že to s luxusem zase až tak valné nebude. Tedy, pokud neuzpůsobí svůj program hotelovému řádu. Pro trenéra Pavla Vrbu ovšem dost problém měnit časy tréninků, natož pak zápasu, aby se jeho hráči mohli třeba navečeřet...

Foto: Milan Malíček, Právo

Pavel Horváth (vpravo), stejně jako David Limberský věří, že jejich Plzeň je schopna v Tel Avivu uspět.

Článek

„Prostě nám oznámili, že se večeře podávají od šesti do devíti a pak že už nemají kuchaře," prozrazoval mluvčí plzeňského týmu Pavel Pillár, co muselo vedení Viktorie přímo na místě řešit. Pravdou ale je, že personál hotelu Kfar Maccabiah byl docela vstřícný. Místo jídelny nabízel českým fotbalistům náhradní místnost, kde mohou po návratu ze stadiónu posedět a najíst se, dokonce sliboval, že obstará i catering, který jídlo do hotelu doveze.

„Nakonec nám ale přece jen vyhověli, takže se večeřelo v hotelové jídelně. Po tréninku, kdy jsme přijeli až někdy v půl desáté, stejně jako budeme v hotelu večeřet i po zápase. Kuchař prostě zůstal v práci o něco déle," líčil Pillár peripetie, jež si fotbalová Plzeň po příletu do Tel Avivu prožívala.

Vlhkost může být zrádná

Nezůstalo jen u těch hotelových... Výprava sice bydlí od stadiónu Bloomfield jen šest kilometrů, cesta přeplněnými a místy totálně ucpanými ulicemi Tel Avivu však zabrala dobrou půlhodinu. „Další poučení. K zápasu musíme vyrazit s větším časovým předstihem," referoval Pillár.

Trenéra Vrbu však komplikace v dějišti zápasu zase až tolik nezaskočily, stejně jako ho nevyvedl z míry čtyřhodinový letecký přesun do Izraele. „Kdybychom dostali do skupiny soupeře z Ruska, letěli bychom možná ještě déle," nedělal z improvizací žádnou vědu.

To s  počasím panujícím v Tel Avivu je to přece jen složitější. „Pro mě samozřejmě ne, ale pro hráče představuje přechod z našich deseti stupňů do zdejšího tepla přece jen velkou změnu. A velká vlhkost vzduchu samozřejmě také," přiznával Vrba.

„Znám to z působení v Japonsku. V takovémto klimatu ubývají tekutiny z těla daleko rychleji, než normálně. Zvláště ke konci zápasu to bude znát. Ale i tak věřím, že pokud podáme obvyklý výkon a budeme produktivnější, než v předchozích zápasech, bez bodu se vracet nebudeme," promlouval po večerním tréninku na stadiónu Hapoelu za sebe i spoluhráče plzeňský kapitán Pavel Horváth.

„Oproti střední Evropě je to tady v Izraeli změna veliká, ale jsme schopni se s podmínkami vyrovnat. Mužstvo má kvality na to, aby střetnutí s Hapoelem zvládlo," byl přesvědčen i trenér Pavel Vrba.

Reklama

Související témata: