Hlavní obsah

V Tel Avivu se ukáže, na co ve skupině máme a zda můžeme myslet na jaro, připouští plzeňský kouč

Karty jsou rozdané jasně. Atlético Madrid skupině kraluje, nastávající konfrontace Plzně s izraelským Hapoelem Tel Aviv zřejmě rozhodne, kdo španělského obhájce trofeje do jarního pokračování Evropské ligy doprovodí. „Právě v tomto utkání se ukáže, na co ve skupině máme a zda budeme i na jaře na evropské scéně účinkovat,“ přiznává plzeňský trenér Pavel Vrba, jak velkou důležitost pro jeho tým má večerní duel v Izraeli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba

Článek

Už máte propočteno, kolik bodů bude stačit na postup z vaší skupiny do jarních bojů v Evropské lize?

Dvanáct určitě.

To ale zřejmě mluvíte o Atlétiku Madrid, který skupině kraluje. Zkuste mluvit o druhé postupové příčce, k níž může při momentální konstelaci postačovat i sedm bodů a vy k ní máte z trojice uchazečů nejblíž.

Teoreticky může naše dvojutkání s Hapoelem skutečně o druhém postupujícím rozhodovat, ale teď je zbytečné přemýšlet, zda budeme mít po listopadové domácí odvetě na kontě sedm bodů. Natož pak kalkulovat, kolik jich bude skutečně zapotřebí.

Ale před zápasem je z vás cítit, že si na izraelského soupeře věříte...

Mé mužstvo má kvalitu i patřičnou motivaci na to, aby zápas zvládlo. A pokud zvládneme obě konfrontace s Hapoelem, budeme v pozici víc než uspokojivé.

Zdá se, že ani z absence zraněného Procházky nemáte zamotanou hlavu.

Na podzim se potýkáme se zraněními neustále, s tím nic nenaděláme. Ze sestavy vypadl nejprve Hanousek a po něm i Procházka, naproti tomu se uzdravil Kolář, takže jedno místo jsme zacelili.

Zatímco v loňské sezóně se vám zranění prakticky vyhýbala, takže jste hráli na ligové i evropské scéně stále ve stejném složení, letos máte marodku v plné permanenci, Máte pro takový stav vysvětlení?

Zřejmě je to tím, že se zranění hráči patřičně nedoléčí a už zase nastupují. I my pospícháme, protože často hledáme mezi marody toho, kdo je relativně zdravý. Při kvantu zápasů, které musí moji svěřenci zvládat, se však není zraněním co divit. Vždyť jsme museli absolvovat kvalifikaci o Evropskou ligu, teď hrajeme samotnou soutěž, do toho ligová střetnutí a reprezentační utkání. Někteří hráči, jako třeba Limberský, mají za dva a půl měsíce v nohách přes dvacet zápasů, což je počet, který fotbalisté v jiných klubech odehrají za rok.

Teď se plzeňská marodka přece jen trochu vyprazdňuje, takže sestava už není takovým rébusem. Nakolik o ní máte před utkáním s Hapoelem jasno?

Až na jedno místo jsem už stoprocentně rozhodnutý. Jestliže se bude Kolář před zápasem cítit, že utkání zvládne, nastoupí on, druhou připravenou variantou pak je Zeman.

Takže na Hapoel ve stejně ofenzivně laděném složení, jako na jiné soupeře? A to přesto, že i import bodu z Tel Avivu by vás mohl přiblížit postupu? Že i od vašeho večerního protivníka se dá očekávat útočný fotbal?

Máme svou tvář, na které nehodláme nic měnit. Někdy se sice musíme vyrovnávat s dílčími neúspěchy, ale jsem přesvědčen, že jde o cestu správnou, z níž nehodláme sejít.

A to přesto, že momentálně zažíváte střeleckou mizérii a na každý vstřelený gól se moc a moc natrápíte?

Střeleckou a bodovou ano, to respektuji a se stavem spokojen nejsem, herní však nikoli.

Existuje vůbec recept, jak zase dostat hráče do někdejší pohody? Jak zase využívat šance, dávat góly a ze střelecké krize se dostat?

Na tom se pracuje těžce... Buď máte v mužstvu hráče, jako je Messi, který promění čtyři z pěti šancí, anebo tam máte někoho, kdo z deseti příležitostí nevstřelí gól ani jeden. Můžeme nacvičovat spoustu věcí, ale abychom stříleli z malého vápna do prázdné brány, to jsme skutečně ještě nedělali. Je to i o psychice, sebevědomí a někdy i štěstí, což se těžko učí. Pokud ale budeme pokračovat v dosavadních výkonech a držet se našeho fotbalu, jsem přesvědčen, že i góly přijdou.

Už teď v důležitém zápase v Tel Avivu?

Právě v tomto utkání se ukáže, na co ve skupině máme a zda budeme na jaře v Evropské lize pokračovat. Jsem přesvědčen, že máme kvality na to, abychom zápas s Hapoelem úspěšně zvládli. A nic na tom nemění, že domácí vzhledem k panující konstelaci musí bodovat, a tudíž hrát ofenzivně.

Reklama

Související témata: