Hlavní obsah

Horváth by v reprezentaci uplatnění měl, shodli se po zápasech EL Koubek s Panenkou

Fotbalisté Sparty a Plzně v Evropské lize válí. Ve čtvrtečních zápasech si poradili se svými izraelskými protivníky a mají zase o něco blíž k postupu ze základní skupiny. Z pohárového vystoupení českých celků mají radost nejen fanoušci, ale i bývalí reprezentanti či trenéři. Ti přesto trochu brzdí euforii. "Buďme rádi, že se oběma týmům daří, ale nepřeceňoval bych to. Zdaleka není ještě o postupu rozhodnuto," varuje ještě nedávno trenér Mladé Boleslavi Miroslav Koubek.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Pavel Horváth by se podle expertů hodil i do reprezentace

Článek

Sparta zlomila odpor Šmony v první půli. Již po deseti minutách vedla o dvě branky a zápas poté bez potíží dovedla do úspěšného konce. "Domácí hráli aktivně, intenzivně a moderně. Byli kompaktnější a systémovější. Hapoel nepotvrdil vysokou kvalitu, jeho defenzivní činnost byla slabší," řekl v pátečním rozhovoru pro Sport.cz Koubek.

Jedenašedesátiletý kouč přiznal, že Spartě hodně pomohl skvělý nástup do utkání. "Po rychlých brankách stoupá hráčům sebedůvěra. Sparta hrála agresivně a vehementně. Na začátku na soupeře vlítla," těšilo Koubka.

Naopak k tříbodovému zisku Viktorie v Tel Avivu přispěl podle zkušeného stratéga i kus štěstí. "Hapoel měl v prvním poločase tři super šance. Kolmými přihrávkami za obranu dělal Plzni starosti. Hrál chytře, takticky vyspěle," ocenil kvality izraelského celku.

Plzeň mohla soupeře dorazit třetím gólem

Západočeši však těsně před pauzou srovnali a po změně stran se prezentovali ve zcela jiném světle. "Jejich výkon postupem času stoupal. Ve druhých pětačtyřiceti minutách byla Viktoria lepší. Dobře zahrála standardku, kdy Radim Řezník pak chytře načechral míč pro Rajtorala, který vstřelil druhý gól. Viktoria možná mohla po druhé brance soupeře dorazit další trefou, místo toho ovšem spíš držela míč," poznamenal Koubek, jenž jako jednu z ústředních postav střetnutí označil kapitána Pavla Horvátha.

Zkušený záložník zařídil těsně před poločasovou přestávkou Plzni vyrovnání. V utkání patřil k tahounům mužstva. Koubek by si plzeňského špílmachra dokázal představit i v reprezentačním dresu, obzvlášť, když kreativní hráč českému národnímu týmu v současnosti chybí. "Pokud by se na něj ušil systém, tak ano. Jeho běžecké výkony už sice nejsou takové, ale umí usměrnit mužstvo, uklidnit ho, s presinkem si dokáže poradit," doplnil někdejší kouč Baníku Ostrava, který se ještě krátce vrátil k podzimnímu účinování Čechů ve světové kvalifikaci. "Nemyslím si, že se úplně nedaří. Kvalita hry není možná taková, jakou si přejeme. Jsme na tom ale pořád zhruba stejně s Dány i Bulhary."

Šmona bude podle Panenky doma nebezpečnější

Výkony Sparty i Viktorie si pochvaloval rovněž mistr Evropy z Bělehradu Antonín Panenka. "V první řadě bych kvitoval tři body. Sparta měla proti Šmoně dobrý start, od něhož se odvíjel i další průběh zápasu. Pražané ale přestali ve druhém poločase hrát aktivně a tudy cesta nevedla. Domnívám se, že před vlastním publikem bude Šmona daleko nebezpečnější. Je silný s míčem a při kombinaci. Pozor si musí dát Sparta také na standardky," připomněl. "U Plzně se mi zase líbilo, že doma i venku se prezentuje neustále svoji hrou. Tel Aviv mě výkonem v první půli nepřekvapil. Je to silný tým se spoustou kvalitních cizinců. Zanechal na mě velmi dobrý dojem. Kdyby nedala Viktoria v závěru poločasu gól, bůhví, jak by se utkání dál vyvíjelo," dodal.

Někdejší legendu pražských Bohemians zklamala na Letné divácká kulisa. "Jen něco málo přes deset tisíc fanoušků, to je slabé. Zřejmě je to důsledek dění a negativních věcí, které se v českém fotbale momentálně dějí," prohlásil Panenka.

Zatímco sledovat duely českých mužstev v Evropské lize činí příznivcům potěšení, výkony reprezentace čeští fandové chvílemi trpí. "V nominaci není moc hráčů z české ligy. Pro zahraniční hráče je na prvním místě klub, v reprezentaci zápasy jen odehrávají, to je málo. Je potřeba těm zápasům za národní tým dávat víc, postrádám větší nasazení. Také nesouhlasím s hrou na jednoho útočníka," řekl Panenka, který by si stejně jako Koubek dokázal v reprezentaci představit Pavla Horvátha.

"Fotbalově by to zvládl. Je schopný dát hře myšlenku, dát pas na padesát metrů. Španělé, Italové by na něj asi byli moc rychlí, proti slabším mužstvům by však v sestavě byl platný," uzavřel.

Povolali byste Pavla Horvátha do reprezentace?
Ano
93,5 %
Ne
6,5 %
Celkem hlasovalo 8525 čtenářů.

Reklama

Související témata: