Hlavní obsah

Po losu byl kapitán Sparty v rozpacích, teď má ale jasno: Postup je blízko, chceme v Evropě přežít zimu

Praha

Euforie z druhého triumfu ve skupině Evropské ligy naplnila kapitána Sparty Praha Marka Matějovského optimismem. Po vítězství nad Kirjatem Šmona 3:1 má se spoluhráči blizoučko do jarní fáze soutěže. "Po losu jsem moc veselý nebyl, nyní je přezimování v Evropské lize poměrně blízko," přiznal s úsměvem šéf záložní řady týmu z Letné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva Jiří Skalák, Marek Matějovský a Ladislav Krejčí na tréninku.

Článek

Překvapilo vás, jak snadno jste Šmonu ve čtvrtečním večeru přehráli a prakticky bez potíží dokráčeli ke třem bodům?

Soupeř pro nás byl trošku neznámou. Ale ukázalo se, že když hrajeme v nejvyšším tempu, se zaujetím a máme trošku štěstí, jsme schopni porazit i větší týmy. Způsob, jak jsme došli k vítězství, byl odměnou za náš vstup do utkání, kdy bylo naše tempo strhující.

Po deseti minutách jste vedli o dva góly, za dalších deset minut jste mohli při lepší koncovce vést o pět branek. Neříkal jste si, jestli není tempo trošku přepálené?

Po dvaceti minutách jsem kouknul na hodiny. Bavili jsme se pak s klukama, že jsme trošku zafunění. Ale měli jsme náskok dvou gólů, utkání bylo dobře rozjeté. Paradoxně jsem z tribuny slyšel, ať hrajeme a běháme. Fakt jsem nechápal. V tempu, jímž jsme hráli prvních dvacet minut, nejde hrát celý zápas. Snažili jsme se přitom soupeře pořád napadat alespoň v rozehrávce, aby neměl klid.

Jste rádi, že hned dalším zápasem Evropské ligy bude souboj se Šmonou na její domácí půdě v Haifě?

Nemyslím, že by z nás měli přehnaný respekt. Naopak pod dojmem výsledku na Letné pro nás bude odveta těžší. Určitě na nás budou chtít doma nastoupit jinak.

Cítíte, že postup ze skupiny se Spartě výrazně přiblížil? V případě vítězství v druhém utkání nad Šmonou byste měli devět bodů, což teoreticky může stačit k jistotě účasti v jarní fázi soutěže.

Máme Evropskou ligu rozehranou velmi dobře. Uděláme maximum, abychom zimu v soutěži přežili, což by byl neskutečný úspěch. Po losu jsem se na skupinu nedíval moc vesele, protože máme hodně kvalitní soupeře.

Izraelský protivník působil ve čtvrtečním utkání chvílemi až bezradně. Vnímáte s vidinou zřejmě klíčového duelu na jejich hřišti pozici Sparty ve skupině jako komfortní?

Tak bych naši situaci nenazýval (směje se). Spíše jako dobře rozehranou skupinu. Může se stát cokoliv. Musíme jít s pokorou proti všem protivníkům, jako dosud. Trenér Lavička určitě dohlédne, abychom se drželi při zemi. Nesmíme se nechat ukolébat.

Opakovaně se řeší konkurenceschopnost českých týmů na evropské scéně. Těší vás z tohoto pohledu, že Sparta dokázala porazit finalistu posledního ročníku Evropské ligy v podobě Bilbaa a nyní i izraelského šampióna?

Jsme pod neustálou kritikou, tudíž jsme rádi za každé vítězství. Když ve Spartě nevyhrajete jeden zápas, hned se to na nás valí. Chceme stejným způsobem zvládnat všechna utkání. Pokud se nám některé nevydaří, nejde o naši lehkomyslnost nebo nedostatečnou koncentrovanost. Soupeři v Evropě chtějí hrát otevřený fotbal, což nám sedí. Jihlava v ligovém utkání stála na vlastní polovině, bránila a jen čekala na brejky. Soupeři v Evropě přistupují k zápasům jinak, chtějí hrát, nikoliv jen bořit. I proto se nám v Evropské lize více daří.

Takže v neděli proti Liberci v ligovém utkání čekáte další boj se soupeřem spoléhajícím na nepropustný obranný val bez větší touhy hrnout se do ofenzivy?

Musíme jít i do duelu proti Severočechům se stejným nasazením a agresivitou jako se Šmonou. Ohromně by nám pomohl vydařený vstup vyšperkovaný gólem. Potřebujeme vyhrát, už si nesmíme dovolit další ztráty.

Reklama

Související témata: