Hlavní obsah

Rok stačil a Darida je klíčový muž Plzně: Bezstarostnost je pryč, ale odpovědnost mi nevadí

Neuběhlo ani dvanáct měsíců od debutu Vladimíra Daridy v plzeňském dresu v evropských pohárech. Od startu v Lize mistrů proti AC Milán minulý rok v prosinci nabrala kariéra dvaadvacetiletého mladíka závratné obrátky. Dnes je z náhradníka klíčový muž západočeské sestavy, která ve čtvrtek večer bude v Evropské lize usilovat o výhru nad Hapoelem Tel Aviv znamenající takřka jistotu postupu do jarní fáze.

Foto: www.fcviktoria.cz

Plzeňský Vladimír Darida (vpravo) bojuje s Malinowským z Ruchu Chorzów.

Článek

Jaké poznatky jste si odnesl z první vzájemné konfrontace s izraelským soupeřem na jeho půdě před čtrnácti dny?

Hapoel má výbornou úroveň, jeho hráči byli skvělí zejména v ofenzívě. Pro nás bylo těžké se vypořádat s dvacetistupňovým teplotním skokem. Ale fakt, že jsme dokázali zvrátit nepříznivě se vyvíjející skóre, nám dodal sebevědomí.

Zatímco Atlético Madrid ještě neztratilo ani bod, vy máte pětibodový odstup od Hapoelu a Coimbry. Oba soupeře jste porazili, jaký je mezi protivníky z Izraele a Portugalska rozdíl?

Hapoel je určitě o trošku silnější. Souboj s nimi pro nás představuje nejdůležitější zápas podzimu. Z hlediska postupu do jarní fáze jde o klíčový duel, což si všichni velmi dobře uvědomujeme. Chceme mít klid pro další dva duely ve skupině.

Připouštíte si, že by vám při současné konstelaci ještě postup ze skupiny unikl?

Věříme, že čtvrteční souboj zvládneme vítězně, což by mělo stačit, pokud Coimbra v druhém utkání neporazí Atlétiko. Věřím, že dostaneme příležitost zahrát si ve fázi, do které půjdou mužstva z Ligy mistrů, a tak do Plzně přijede minimálně ještě jeden super atraktivní soupeř.

Právě v Lize mistrů jste absolvoval minulý rok na podzim proti AC Milán debut v evropských pohárech. Jak na duel vzpomínáte?

Neměl jsem moc času připouštět si důležitost zápasu, z něhož jsme potřebovali alespoň bod, abychom udrželi třetí místo ve skupině. Šel jsem na hřiště za zraněného Petra Jiráčka. Souboj s AC Milán mi ohromně dodal sebevědomí. Zjistil jsem, že se mohu měřit s nejlepšími.

Přemýšlíte někdy, jak moc se během necelého roku od zápasu s AC Milán změnila vaše kariéra?

Zažil jsem spoustu událostí, za které jsem rád. Vše začalo aktivní účastí na postupu do jarní fáze Evropské ligy, pak dvojzápasem se Schalke v Evropské lize, stálým místem v plzeňské sestavě a nominací na mistrovství Evropy. Jen doufám, že každý rok mojí kariéry bude takový a já půjdu výkonnostně nahoru.

Zvykal jste si těžko na pozornost, které se vám s přibývajícím časem dostává stále více?

Lidé mě poznávají častěji, než v minulosti, ale nejde o nějaký nezvladatelný zájem. A největší pozornosti ze strany médií jsem čelil asi dva dny po nominaci na mistrovství Evropy v Polsku. Teď už je všechno v normálu.

Říkáte si někdy, jak zásadní proměnou jste prošel? Neděsí vás, že za pouhý rok jste se z náhradníka stal klíčovým mužem Plzně, na němž leží velká odpovědnost?

Vůbec ne. Samozřejmě, že bezstarostnost skončila. Ale já jsem raději, když je na mě tlak. Nohy se mi určitě nepodlamují. Neřeším na hřišti, jestli něco zkazím. Umím se od tlaku a očekávání na hřišti oprostit.

Který okamžik z minulých měsíců vám nejvíc utkvěl v paměti?

Asi domácí zápas se Schalke v Evropské lize. Hrál jsem poprvé v základní sestavě v evropských pohárech, navíc šlo o premiéru našeho týmu na rekonstruovaném plzeňském stadiónu a ještě jsem vstřelil gól. A pak také odveta v Gelsenkirchenu a zejména výkon Huntelaara, který vstřelil tři góly a vlastně nás vyřadil sám.

Jak velký zvrat ve vaší kariéře znamenala nominace na mistrovství Evropy, kde jste nakonec nastoupil ve čtvrtfinálovém duelu s Portugalskem?

Vypadá to, že skok v mé kariéře nastal z ničeho, ale tak to nebylo. V sezóně před mistrovstvím jsem nastupoval do plzeňské sestavy, sbíral zkušenosti a byl připravený na okamžik, kdy odešel Petr Jiráček a já zabral jeho místo v Plzni.

Necítil jste během podzimu, že prakticky nulový odpočinek v letní přestávce vám ublížil?

Měl jsem dovolenou necelý týden, takže na začátku přípravy jsem byl skutečně unavený. Ale postupně jsem nabral síly. Momentálně se cítím v pohodě, nicméně už se fakt těším na dovolenou. Pojedu s přítelkyní k moři, lehnu si na pláž a ani se nehnu (směje se).

Reklama

Související témata: