Hlavní obsah

Izraelské vedro naše postupové ambice nenalomí, tvrdí gólman Sparty Vaclík

Haifa

Ve Spartě roste Tomáš Vaclík ve velkého gólmana. Ve třiadvaceti letech už má zkušenosti, jaké jiní brankáři nezískají za dlouhou kariéru. Dostal i pozvánku do reprezentace, takže do Izraele odjel ve velmi dobré náladě.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Brankář Tomáš Vaclík.

Článek

Na Letné jste Šomu jednoznačně přehráli. Je ještě něco, čím by vás mohla doma překvapit?

Pokud se jim nechá prostor, jsou s míčem hodně šikovní. Dokáží vymyslet přihrávky za obranu. Vzhledem k dobré technice se dovedou prosadit i jeden na jednoho. Nesmíme jim dát prostor a oni si pak sami moc šancí nevytvoří.

Co na ně tedy může platit?

Aktivita, jako v prvním utkání, kdy jsme je na Letné zaskočili dvěma rychlými góly.

Přemýšlíte i o tom, že tři body vám mohou už dvě kola před koncem základní skupiny Evropské ligy zajistit postup?

Stoprocentní to ještě nebude, musí bodovat i Lyon v Bilbau. Uvědomujeme si, že utkání v Haifě bude z hlediska postupu klíčové a tři body nám ho tak jako tak hodně přiblíží. S tímto cílem jsme také přijeli do Izraele.

Může hrát roli teplotní rozdíl přes pětadvacet stupňů?

Rozdíl to je opravdu velký, ale máme dost času na to si zvyknout. Takový problém to nebude. Naopak ze zimy do tepla je to příjemnější přechod než obráceně.

Zapojili jste se do celosvětové charitativní akce Movember, což znamená, že si nechátze až do konce listopadu růst kníry. Komu podle vás vyraší nejvíc?

Mně určitě ne, já mám dvanáct chlupů, z toho sedm světlých, A nesmím bouchat dveřmi, aby mi ty moje vousy nespadly. Zato Mára Matějovský a Vlasta Vidlička jsou na tom dobře. Dokonce už si museli nechat upravit vousy. Taky Pepovi Hušbauerovi dobře rostou. Ale jde o dobrou věc i legraci, takže jsme do toho šli s chutí.

Den před odjezdem do Izraele jste se dozvěděl o nominaci za reprezentační áčko proti Slovensku. Co pro vás znamená?

Nominace byla obrovským překvapením. Těším se moc, protože jsem to nečekal. Brankářská trojice Čech, Laštůvka, Drobný je ustálená. Je skvělé, že jede i Láďa Krejčí, budeme spolu na pokoji. Určitě si reprezentaci užijeme, i když to bude jen třídenní sraz.

Před rokem a půl jste byl povolán také. V čem je rozdíl?

Tehdy jsem tam byl jako hráč druholigové Viktorie Žižkov. Věřím, že dostanu šanci a doufám, že další nominace nepřijde zase až za rok a půl. Mužstvo se také změnilo. Tentokrát mají převahu hráči z naší nejvyšší soutěže. Bude to příjemnější i v tom, že spoustu kluků znám a snad mezi nimi i něco řeknu. Tenkrát jsem jen mlčel.

Když půjdete do brány, budete nervózní?

Trochu ano, ale spíš se budu těšit a doufat, že se na hřiště vůbec dostanu, protože v éře Petra Čecha gólmani moc startů dělat nebudou. O to víc bych si zápas užil, protože nikdo neví, kdy může přijít další start.

Reklama

Související témata: