Hlavní obsah

Plzeň počítat dovede. Může slavit postup, ale musí splnit dva předpoklady

Plzeň
Aktualizováno

Dva předpoklady se musí naplnit, aby fotbalisté Plzně měli už dnes večer postupovou jistotu. Musí ve čtvrtém díle základní skupiny Evropské ligy porazit izraelský Hapoel Tel Aviv, Atlétiko Madrid pak nesmí v souběžně hraném střetnutí prohrát s portugalskou Coimbrou. „Víme, že postup je blízko, neboť matematika je jednoznačná. Ale i soupeř umí počítat,“ upozorňoval kapitán Viktorie Pavel Horváth, že papírové prognózy je třeba nejprve naplnit na hřišti. „Když to svedeme, splníme cíl, který jsme si dali,“ dodával.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Pavel Horváth se raduje z gólu na hřišti Hapoelu Tel Aviv. Podobnou euforii by chtěl zažít i večer.

Článek

Izraelci vědí o postupové matematice samo sebou také své. „Potřebujeme vyhrát, abychom si udrželi naději na druhé místo ve skupině. Plzeň je sice velice silným týmem, ale věřím, že jsme schopni zopakovat výkon z první půle našeho předchozího vzájemného zápasu v Tel Avivu, kdy jsme soupeře přehráli a mohli mu nastřílet minimálně tři góly," připomínal kouč Hapoelu Yossi Abukasis, jak jeho svěřenci před čtrnácti dny plzeňské fotbalisty do přestávky školili. Navíc mu bude v Plzni chybět tvůrce hry Vermouth, distancovaný Khotaba a nejistý je start u útočníka Ben Haima.

Vrba: V ofenzívě je jejich síla

„Našim problémem v několika posledních zápasech je ovšem to, že ve druhém poločase obvykle hrajeme daleko hůř," přiznával Abukasis. V Tel Avivu na to jeho tým doplatil druhým inkasovaným gólem a prohrou. „I tak víme, že v ofenzívě jsou Izraelci hodně nebezpeční. Hlavně jejich hráči operující na krajích hřiště. Zato v obraně jsou zranitelní," ví o soupeři své plzeňský kouč Pavel Vrba.

Jeho svěřenci také, neboť jim v jednom kuse připomínal, že tak laxní, naivní a nekoncentrovaný výkon, jaký předváděli do přestávky v Tel Avivu, si nesmí dovolit. „Musíme si počínat zodpovědně a hrát aktivně. Pak věřím, že jsme schopni vyhrát a splnit cíl, jímž je účast v pohárové Evropě i na jaře," nechal se slyšet Pavel Vrba před čtvrteční odvetou, která se hraje v Plzni od 19 h. Samozřejmě před plnými ochozy lačnými slavit vítězství a postup.

Žádné bezhlavé útočení, nabádá kapitán

"Všichni nás vnímají jako ofenzivně laděné mužstvo, ale proti Hapoelu se nemůžeme vrhat bezhlavě do útočení, jako v první půli v Tel Avivu. Víme, o co se hraje, takže dobrá obrana musí být základem," připomínal Horváth. „A ta v posledních dvou ligových zápasech fungovala, neboť jsme nedostali ani jeden gól. Ale doznávám, že ke spokojenosti mně přece jen schází víc vstřelených branek," věří trenér Vrba, že góly přijdou proti Tel Avivu.

A to přesto, že se musí obejít bez zraněného Rajtorala, jehož na hřiště nepustil bolestivě natažený úpon třísla. V sestavě ho proto nahradí mladý Štípek.

Střetnutí 4. kola Evropské ligy mezi Plzní a Hapoelem Tel Aviv se hraje od 19 h, přímý přenos vysílá TV Fanda, on-line reportáž z utkání můžete sledovat na Sport.cz. Utkání rozhoduje bulharská trojice Todorov - Gavrilov, Angelov.

Pravděpodobné sestavy:
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida - Štípek, Kolář, Ďuriš - Bakoš.
Hapoel: Apoula - Paintsil, Badir, Haimovič, Antebi - Djemba Djemba - Ben Heim, Gordana, Maman, Damari - Tamuz.

Reklama

Související témata: