Hlavní obsah

Nahradil Rajtorala a vedl si skvěle. Je to hodně zajímavý hráč, chválil Štípka kouč Vrba

Zatím sbíral starty na evropské pohárové scéně po minutách... Až v duelu s Hapoelem Tel Aviv se dvacetiletý David Štípek objevil v základní sestavě Plzně a předvedl se v nejlepším světle. A nejen proto, že dal důležitý druhý gól Viktorie. „Zajímavý hráč. Typologicky podobný Petrželovi. Čím víc toho odehraje, tím víc se bude prosazovat,“ kvitoval jeho účinkování ve vítězném střetnutí Evropské ligy i trenér Pavel Vrba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Plzeňští David Štípek (vlevo) a Pavel Horváth se radují z gólu proti hapoelu Tel Aviv.

Článek
Fotogalerie

Sedmnáct minut v Chorzówě, kde se mimochodem také zapsal mezi plzeňské střelce, a půlhodina v domácí odvetě, pár desítek sekund na madridském Atlétiku. Tím výčet Štípkových startů v Evropské lize končí.

Esemesky poslal, vstupenky neřešil

Dopoledne před domácí odvetou s Hapoelem Tel Aviv od trenéra slyšel, že nastoupí v základní sestavě místo zraněného Rajtorala, který odešel se zhmožděným tříslem ze středečního tréninku předčasně.

„Pro jistotu jsem příbuzným a několika známým poslal textovku, aby nebyli až tolik zaskočeni. Vstupenky jsem ale řešit nemusel, protože v hledišti seděla stejně celá rodina. Máma, táta, brácha i přítelkyně," přiznával mladý plzeňský fotbalista, že se v něm mísila nervozita s dychtivostí a nedočkavostí. "Už jsem takový. Všechno prožívám," vypadlo z něj.

Už po pár desítkách sekund ovšem registroval zklamaný povzdech plných ochozů. Hned při prvním kontaktu s míčem se dostal do velké šance, kterou mu ale kamerunský gólman v bráně Hapoelu zlikvidoval.

„To se stane, přijdou další," uklidnil mě Pavel Horváth, přiznával Štípek, jak moc mu v tu chvíli zkušený kapitán pomohl. „Na dvacetiletého kluka by mohla zmařená příležitost dolehnout," věděl své Horváth.

V hlavě to má srovnané, chválil ho kapitán

Na Štípka nedolehla, takže se rozehrál k velmi dobrému výkonu, který korunoval gólem po akci, na jejímž počátku byl opět kapitán. „Nacvičená standardka. Ale tajná, takže ji popisovat nebudu. Podobných máme nachystáno víc," jen zářil, že se na evropské pohárové scéně trefil už podruhé. V polském Chorzówě se uvedl premiérovou trefou, proti Hapoelu přidal v závěru první půle druhou branku.

„Občas ještě něco zkazí, ale má obrovské předpoklady. Podal dobrý výkon, ale sám ví, že je schopen hrát ještě lépe, protože má obrovské předpoklady. Nerad bych ho po jednom vydařeném utkání vynášel do nebe, ale u něho naštěstí nehrozí, že by se mu zamotala hlava. Má to v ní srovnané," chválil mladého spoluhráče Horváth.

Inspirace Petrželou pomáhá

„Pro ofenzivu hodně zajímavý fotbalista," přitakával trenér Vrba a přidával srovnání s Petrželou, který v létě odešel z Plzně do bundesligového Augsburgu.

Štípkovi to docela lichotilo. „Zažil jsem ho, trénoval jsem s ním, jeho herní styl založený na pohybu a rychlosti se mně líbil. I proto, že jsme stejné postavy," prohlásil nadějný záložník, který se od reprezentačního záložníka snažil hodně okoukat.

Proti Hapoelu dokazoval, že zdárně. Však ho také při střídání dvacet minut před koncem vyprovázel aplaus zaplněného hlediště. „Úžasné. Něco podobného jsem zažíval vůbec poprvé," sdělil Štípek, jehož si už všiml i trenér reprezentační jedenadvacítky Jakub Dovalil a povolal ho do nově se tvořícího týmu. A to přesto, že navzdory výkonu a vstřelenému gólu nebude mít místo v základní sestavě Plzně jisté.

„Až se Rajtoral uzdraví, vrátí se všechno zase do starých kolejí. Logicky, protože on už má nějakou pozici. I tak ale prožívám šťastné dny, i když se mně z nich hlava fakt nemotá. Ve fotbale už to tak chodí, že člověk je jednou nahoře, aby se vzápětí ocitl třeba zase dole," potvrzoval Štípek kapitánův úsudek.

"Však to říkám, v hlavě to má srovnané. Zkušenosti, které mezi námi nasbírá, jsou pro něho k nezaplacení. A s každým odehraným zápasem stoupá i jeho sebevědomí, což může prospět jemu i nám," měl jako vždy poslední slovo kapitán Pavel Horváth.

Reklama

Související témata: