Hlavní obsah

UEFA po útoku v Tel Avivu odložila zápas mezi Šmonou a Bilbaem

Tel Aviv / Nyon
Aktualizováno

Vedení Evropské fotbalové unie (UEFA) po dnešním teroristickém útoku na autobus v centru Tel Avivu odložilo čtvrteční zápas Evropské ligy mezi Hapoelem Kirjat Šmona a Bilbaem ve skupině I, v níž hrají i fotbalisté pražské Sparty. Zprávu potvrdil i oficiální web španělského klubu. Náhradní termín zatím není znám.

Foto: Petr Horník, Právo

Sparťan Ondřej Švejdík takhle jistil třetím gólem vedení Letenských nad Šmonou v duelu Evropské ligy.

Článek

Bilbao mělo ve středu ze Španělska odletět nejprve do Tel Avivu a pak se přesunout do Haify, kde Šmona kvůli nevyhovujícím parametrům svého stadionu hraje domácí zápasy evropských pohárů.

Tým finalisty soutěže z minulé sezóny se sešel na letišti v Bilbau, po dopoledním útoku v Tel Avivu ale klub požádal o odložení zápasu a vedení UEFA mu vyhovělo.

Trenér Sparty Vítězslav Lavička se prý dokáže vžít do pocitů hráčů a realizačního týmu Bilbaa, kteří považovali cestu do Izraele za riskantní. Sparťané si podle Lavičky oddechli, že už mají cestu na Blízký východ, kam cestovali před dvěma týdny, za sebou. "Když teď sledujeme, co se v Izraeli děje, tak jsme rádi, že jsme už výjezd tam absolvovali. Fotbal teď musí jít stranou, když se v Izraeli a jeho okolí řeší důležitější věci," uvedl Lavička, jehož tým v Haifě se Šmonou remizoval 1:1.

Třetí Šmona i čtvrté Bilbao jsou ve skupině I na pokraji vyřazení a musejí doufat, že Pražané ve čtvrtečním domácím utkání s jistým postupujícím Lyonem prohrají. Jakýkoli bodový zisk by znamenal, že Šmona i Bilbao vypadnou ze hry.

Útok na autobus v centru Tel Avivu si krátce před středečním polednem vyžádal nejméně 21 zraněných, stav tří z nich je údajně vážný. Mluvčí izraelské vlády prohlásil, že šlo o teroristický čin. K útoku se nepřihlásila žádná skupina, palestinské radikální hnutí Hamas ho ale uvítalo.

Atentát se odehrál osmý den izraelského bombardování palestinského pásma Gazy, jehož deklarovaným cílem je zabránit tamním radikálům z hnutí Hamas v raketovém ostřelování izraelského území. O zprostředkování příměří se snaží Egypt.

Reklama

Související témata: