Hlavní obsah

Spartě se nabízí druhý postupový mečbol. Lavička nemá obavy, že by se z něho sesypala

zp, dosSport.cz

Druhý postupový mečbol se nabízí fotbalistům pražské Sparty ve čtvrtečním předposledním díle základní skupiny Evropské ligy. Před dvěma týdny ten první v Izraeli proti tamní Šmoně neproměnili, nyní jim s francouzským Olympique Lyon i bod postačí, aby zamířili do jarních vyřazovacích bojů. „Remíza by nám samozřejmě dávala postupovou jistotu, ale hrát na ni by bylo hodně zrádné,“ varuje před podobnými kalkuly letenský kouč Vítězslav Lavička.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Leo Kweuke (uprostřed) se raduje se svými spoluhráči ze Sparty, Podobnou radost by chtěli Pražané prožívat i ve čtvrtek večetr.

Článek

Sami Francouzi, kteří až dosud kráčeli Evropskou ligou suverénně a jako jediní ze všech účastníků zatím neztratili ani bod, nahráli Spartě na smeč. Do Prahy přiletěli jen s torzem základní sestavy, neboť doma zůstali Biševac, Malbranque, Mvuemba, Lacazette, Gomis, stejně jako zranění Gorgelin, Lovren, Bastos a Briand.

I torzo Lyonu bude hodně kvalitní

„I tak mají patřičně široký a hlavně kvalitní kádr, a proto nás nečeká jednoduchý zápas," odmítá čerstvý letenský reprezentant Ladislav Krejčí, že by proti všelijak poskládané a z náhradníků slátané sestavě Francouzů měl být pro Pražany bodový zisk a tudíž i postup samozřejmostí.

„Ke změnám v sestavě Lyonu samozřejmě dojde, ale tím se pro nás nic nemění. Cíl zůstává stejný," intenzivně studuje trenér Lavička korigovanou soupisku soupeře, aby své hráče na čtvrtečního protivníka co nejlépe připravil. „Před zápasem se o sestavě Francouzů pochopitelně pobavíme," reagoval na dotaz, nakolik je a bude Lyon pro jeho Spartu čitelný.

Návod Pražané mají

Jedno však ví on, stejně jako hráči. Po úvodním utkání Evropské ligy ve Francii, kde Sparta s Lyonem prohrála 1:2, mají Pražané recept, jak se protivníkovi postavit.

„V posledních dvaceti minutách jsme dokázali Lyon zatlačit k jeho bráně, vypracovali si i příležitosti, což všechno by mělo sloužit jako návod, jak s ním hrát i doma. Aktivně, agresivně, napadat jejich rozehrávku, což by mělo na soupeře platit," rozpomíná se Ladislav Krejčí na první střetnutí, jehož závěr by měl Spartě posloužit jako inspiromat.

„Cesta k  úspěchu povede jen přes naši aktivní a zodpovědnou hru. V době, kdy bude mít Lyon míč pod kontrolou a my ho budeme muset agresivně napadat a nedávat mu prostor pro rychlou kombinaci, stejně jako ve fázích, kdy se budeme tlačit dopředu my," doplňuje svého svěřence trenér Lavička.

Žádné obavy z mečbolu

Přitom odmítá obavy, že by snad Sparta ani druhý postupový mečbol nezvládla a ze skupiny dál nezamířila. „Před dvěma týdny v Izraeli šlo o zcela jiné důvody, proč jsme rozhodující krok neudělali," tvrdí Lavička a přidává, že ho nijak neirituje ani vědomí, že druhý zápas skupiny mezi Šmonou a Bilbaem se ve čtvrtek nehraje a postupové kalkuly tudíž nebude možné rozehrát naplno.

„Máme svůj cíl, za kterým bychom šli bez ohledu na to, jak by se druhé utkání vyvíjelo. A ani rozhodnutí UEFA, která střetnutí mezi Šmonou a Bilbaem odložila, na tom nic nemění," potvrzoval sparťanský trenér.

Pro zápas s Lyonem, jenž začíná na Letné ve čtvrtek v 19 hodin před kamerami ČT sport, počítá Lavička s kompletním kádrem, v němž chybějí jen dlouhodobě zranění Kadlec a Pavelka.

Reklama

Související témata: