Hlavní obsah

Kolaps Atlétika je pro Plzeň varováním. V Coimbře potřebuje bod k postupu

Coimbra

Získat bod znamenající postup! S jednoznačným cílem dorazili ve středu do portugalské Coimbry fotbalisté Viktorie Plzeň před čtvrtečním duelem Evropské ligy skupiny B. Remíza jim zaručí místenku v jarní fázi, v případě prohry budou muset Západočeši potvrdit přezimování v druhé nejprestižnější soutěži až v prosincovém domácím duelu s Atlétikem Madrid.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Gólové oslavy plzeňských fotbalistů v utkání proti Hapoelu Tel Aviv.

Článek

„Trošku jsme věřili, že minulé vítězství nad Hapoelem Tel Aviv nám zajistí postup. Výhra Coimbry nad Atlétikem nás zaskočila," tvrdil plzeňský trenér Pavel Vrba, když jeho tým dorazil ve středu hodinu po poledni do sluncem prohřátého univerzitního města.

Ve výpravě byl i záložník František Rajtoral, který už je připraven po zranění břišního svalu. Musel vynechat ligové duely s Olomoucí a v Liberci, chyběl i ve čtvrtém dějství Evropské ligy s Hapoelem Tel Aviv a omluvil se z reprezentace, která minulou středu skolila Slováky.

„Už jsem v pořádku. Pokud bych nebyl fit, neriskoval bych a do zápasu nenastoupil. Ale břicho už mě nebolí, poraněná svalová vlákna jsou zahojená," ujišťoval šestadvacetiletý Rajtoral, jenž gólem přispěl k vítězství nad Hapoelem při utkání v Izraeli a doma v úvodním duelu skupiny pečetil triumf 3:1 právě s Coimbrou.

V Portugalsku bude Západočechům naopak chybět záložník Daniel Kolář, jehož trápí od ligového zápasu s Olomoucí zranění stehenního svalu. „Nechali jsme ho doma, aby se mohl léčit. Snad bude připraven v pondělí proti Jihlavě," přemítal Vrba s výhledem pokračování Gambrinus ligy.

Ve čtvrtek však jeho tým čeká mnohem důležitější a náročnější bitva. Coimbra se totiž po nečekaném vítězství 2:0 nad Atlétikem Madrid ve čtvrtém kole Evropské ligy přihlásila do boje o postup. „Osud Atlétika je pro nás varováním," říkal záložník Michal Ďuriš. „Byl jsem v šoku, když jsem viděl jejich výsledek v Coimbře," přitakal obránce Marián Čišovský, když se plzeňští borci sunuli k autobusu na letišti v Portu, odkud je čekal hodinu dlouhý přesun do Coimbry.

„Domácí budou hodně nebezpeční. V přípravě nás trenéři upozorňovali, že od prvního duelu v Plzni mají v základní sestavě pět jiných hráčů," vyprávěl kapitán Západočechů Pavel Horváth. „Doma jsme v poločase prohrávali, ale herně jsme zápasu dominovali. Na hráčích Coimbry se tehdy podepsalo, že nastoupili do prvního duelu evropských pohárů, neměli zkušenosti. Mezinárodní fotbal je odlišný proti ligovému. Pokud by tehdy už měli pár kol za sebou, mohl pro nás duel dopadnout hůře," varoval Vrba při vzpomínkách na vítězství 3:1 své svěřence před podceněním soka.

Obdobný problém totiž zřejmě postihl Atlétiko Madrid, které do minulého dějství v Evropské lize neprohrálo coby obhájce triumfu v šestnácti zápasech za sebou a drží druhé místo ve španělské lize. Naproti tomu Coimbra v portugalské lize okupuje až třináctou pozici a z devíti utkání zvítězila v jediném. „Jejich vzájemný zápas byl však vyrovnaný," upozornil Horváth. „Netuším, zda nepreferují po dlouhém čekání na účast v mezinárodní soutěži právě Evropskou ligu. Brát tudíž jejich bilanci z domácí soutěže je nesmyslné, nemá to pro nás žádnou výpovědní hodnotu," přemítal Vrba před posledním tréninkem předcházejícím čtvrtečnímu duelu, na nějž se prodávají vstupenky v rozmezí jedenácti až dvaceti eur (nejlevnější cca 275 korun, nejdražší 500).

Reklama

Související témata: