Hlavní obsah

Taktická partie, ale teď můžeme slavit, zářil po postupu sparťanský kouč Lavička

Praha

Jasně že z něho spokojenost doslova sálala. Aby ne, když Sparta svůj sen naplnila a i na jaře bude mezi 32 nejlepšími týmy Evropské ligy účinkovat. „Byl to spíše taktický fotbal, ale jsme rádi, že jsme potřebný bod uhráli. Pro Spartu je to velký úspěch, takže teď můžeme slavit,“ jásál letenský kouč Vítězslav Lavička poté, co jeho svěřenci obrali dosavadního suveréna skupiny Lyon o bod a bez ohledu na výsledek posledního střetnutí v Bilbau si zajistili cestu dál.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Sparty Vítězslav Lavička oslavuje postup do jarních bojů Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Jasně, Francouzi vyrukovali na Letné s druhým hráčským sledem, neboť třeba v porovnání s posledním ligovým střetnutím proti Remeši postavil jejich trenér Remi Garde jen čtyři fotbalisty, kteří pravidelně nastupují v základu.

„Ale i tak byli Francouzi výborní a těžko jsme se proti nim prosazovali," svěřoval se Tomáš Přikryl, který hned po příchodu na trávníku nahrál Hušbauerovi na vyrovnávací gól znamenající remízu a postup. „Rozcvičoval jsem se už v první půli, neboť Kadeřábek měl problémy, po přestávce to ale přišlo hrozně rychle. Vydařený první dotek s balónem mně samozřejmě hodně pomohl," liboval si.

„Přihrávka to byla perfektní, jen jsem se obával, aby míč neskočil a já ho dobře trefil. Naštěstí se mi to povedlo," zářil střelec vyrovnávací branky Josef Hušbauer. „Opravdu to byl zápas o taktice, který moc šancí nenabídl. Ani nám, ani Lyonu. Remízu jsme doslova vydřeli a teď můžeme cestovat k poslednímu střetnutí skupiny do Bilbaa bez nervů."

Bylo to o taktice, ví Lavička

Sparťanský národ se trochu strachoval, aby Lavičkův tým druhý postupový mečbol s Lyonem proměnil, ale Pražané šli za remízou a potřebným bodem cílevědomě a zarputile.

„Bylo to skutečně hodně o taktice. Po inkasovaném gólu v úvodu druhé půle jsme naštěstí rychle vyrovnali a pak už na obou stranách dominovaly obrany. Stejně, jako před tím, než přišly branky," glosoval střetnutí sparťanský kouč Vítězslav Lavička a pochvaloval si, že mu nasazení Přikryla dokonale vyšlo.

„Střídání se skutečně povedlo, Tomáš naskočil a přinesl obrat, protože zařídil rozhodující obrat. Byl to takový náš X-faktor," liboval si, ale jedním dechem chválil i ostatní. „Pro úspěch udělali maximum, takže teď zažívají oprávněnou euforii."

Spokojenost netajil ani nejzkušenější z nich Jiří Jarošík. „Před dvěma týdny v Haifě jsem se zlobil, neboť jsme propásli obrovskou šanci postoupit, dnes jsme ale cestu Evropskou ligou dál vybojovali. Fantazie," hlesl a společně s ostatními se zapojil do letenského vláčku, jímž sparťanští fotbalisté dávali najevo radost z remízy a postupu.

„V žádném případě jsme nechtěli nechávat postup až do Bilbaa, tam by to bylo dost složité. Prožíváme obrovskou radost, ale na žádnou oslavu není čas. Už v neděli hrajeme v Příbrami... Dáme si jedno, dvě piva před spaním, to bude asi tak všechno," ujišťoval kapitán Marek Matějovský.

Kouče Lyonu postup Sparty překvapil

Kouč Olympique Lyon Remi Garde netajil, že je postupem Sparty překvapen. "Opravdu jsem nečekal, že právě Pražané půjdou s námi dál do jarních bojů. Ale postup si zasloužili. V Praze to byl hodně těžký zápas na těžkém terénu. Nám šlo o to neprohrát a zajistit si první místo ve skupině, což se povedlo," nechal se slyšet po remízové partii.

"Poskládal jsem do ní nový tým a byl jsem s ním spokojen. Mladí hráči potvrdili, že se přibližují těm, kteří figurují v základní sestavě, plnili to, co jsem od nich chtěl a řekli si tak o další příletost," dodával.

Reklama

Související témata: