Hlavní obsah

Síla Plzně je obrovská, říká po druhém postupu v řadě kouč Vrba

Radek Malina, CoimbraSport.czPrávo

Pyšný na mužstvo slavící podruhé v řadě postup do jarní fáze v evropských pohárech byl po vystoupení v portugalské Coimbře trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba. Jeho svěřenci v pátém duelu ve skupině B remizovali ve čtvrtek v zemi na břehu Atlantiku 1:1, což jim v součtu s devíti body ze čtyř předešlých utkání garantuje postup do vyřazovacích bojů. „Ještě bych si přál, abychom porazili na závěr Atlétiko Madrid, čímž bychom úspěch vyšperkovali,“ pronesl Vrba, který v den střetu se španělským gigantem oslaví devětačtyřicáté narozeniny.

Foto: Petr Eret, ČTK

Plzeňský trenér Pavel Vrba.

Článek
Fotogalerie

Zápas v Coimbře byl z pohledu tradičních plzeňských výkonů hodně defenzivní. Podřídil jste taktiku zisku bodu, který garantoval postup ze skupiny?

Určitě. Kluci měli více povinností do obrany. Nechtěli jsme obranu otvírat tolik, jako třeba v ligových utkáních. Překvapilo nás, že Coimbra hrála do přestávky velice defenzivně, vlastně ze základního postavení a jen na vlastní polovině hřiště. Drželi jsme výsledek, který nám vyhovoval. Nebyl důvod, abychom bláznili. Není pochyb, že umíme předvádět lepší výkony. Přiznejme si, že jsme potřebovali uhrát bod, jenž nás posune ze skupiny dál. Aktivita některých hráčů nebyla taková, jak jsou fanoušci zvyklí. Zejména u krajních obránců.

Trnul jste hodně, když už po osmi minutách vyrobil Kozáčik nepochopitelnou minelu a málem Coimbře vnutil vedení?

Šlo o naprosto zbytečnou chybu, z které jsem neměl dobrý pocit. Kdyby Coimbra tak brzy skórovala, zápas by se vyvíjel jinak. Museli bychom přizpůsobit taktiku. Ale jinak jsme utkání zvládli znamenitě. Vždyť domácí hrozili jen střelami ze střední vzdálenosti, které byly velice nepřesné nebo šly do středu branky. A gól jsme jim darovali. Tři minuty před koncem musíme situaci v pokutovém území odehrát bez faulu. Vůbec nesmíme soupeři dovolit, aby takovou pozici vytvořil.

Rozhodující gól, kterým jste získali klid, padl z pokutového kopu po akci Davida Štípka. Vyčníval nad ostatní spoluhráče, ačkoli je mu pouhých dvacet let?

V poslední době nám hodně pomáhá. V ligových i pohárových utkáních. Rychlostí je soupeři nepříjemný. Ale zatím nedokáže rozložit síly, proto pravidelně v sedmdesáté minutě střídá. Nevydrží celý zápas. Je to důsledek jeho snahy hrát na sto procent.

Zimu v evropských pohárech přežije Plzeň podruhé v řadě. Stejný kousek se podařil naposledy Slavii před dvanácti lety. Jde o vyjádření síly vašeho týmu?

Rozhodně ano. Zvláště, když si člověk uvědomí, že jsme v rozhodujícím zápase měli tři hráče základní sestavy zraněné. Kolář, Hanousek i Rajtoral nám v ofenzivě chyběli. Ale ukazuje se, že síla našeho mužstva je obrovská a dokážeme se i v Evropě prosadit. Věřím, že z toho všichni fanoušci fotbalu v Česku budou mít radost.

V základní fázi Evropské ligy měl český fotbal díky Plzni a Spartě dvojí zastoupení, stejné bude i v jarní části soutěže. Totožný počet týmů přitom přežil zimu na mezinárodní scéně naposledy před devíti lety.

Jsem přesvědčený, že česká liga jde nahoru. Nejen my a Sparta, ale i Olomouc a Jablonec by dokázaly v Evropské lize konkurovat. A brzy i Slavie, která je perspektivní. Nemůžeme se rovnat týmům, jako je Barcelona nebo Manchester či Bayern. Ale jsem rád, že se začíná česká soutěž posouvat na úroveň belgické a nizozemské, jimž bychom měli konkurovat. Věřím, že se nám se Spartou ještě podaří navýšit koeficient a českých týmů bude v příštích sezónách v pohárech více. Bylo by fajn mít třeba za tři roky přímého účastníka Ligy mistrů. Věřím, že s kvalitou, která do české ligy přichází v podobě mnou zmiňovaných týmů, bychom mohli skutečně přímé místo v Champions League získat.

Poslední zápas skupiny hrajete šestý prosincový den proti Atlétiku Madrid, obhájci vítězství, přesně na vaše devětačtyřicáté narozeniny. Lepší podobu oslavy jste si ani vysnít nemohl?

Vychází to hezky, jen abych dostal dárek v podobě prvního místa ve skupině (směje se). Je pravda, že pokazit už se oslava nedá. Ale ještě by mohla být vyšperkovaná. Myslím, že zaslouženě budeme hrát o první místo. Hned po losu jsem říkal, že se o druhém postupujícím rozhodne mezi námi, Coimbrou a Tel Avivem. V konfrontaci s těmito soupeři jsme ukázali, že si postup jednoznačně zasloužíme. Je výhoda, že zápas nebude o nějakém taktizování z hlediska postupu. Bude to jiný fotbal, hodně otevřený, zajímavý pro lidi.

Reklama

Související témata: