Hlavní obsah

Penaltu proměnil Horváth neomylně, a tak mohl slavit. Úspěch, který doceníme za pár let, říká

Neomylně poslal míč z pokutového kopu do branky jako už mnohokrát v kariéře. Projektil z kopačky plzeňského kapitána Pavla Horvátha při čtvrtečním utkání Evropské ligy skupiny B na půdě portugalské Coimbry měl však výjimečnou hodnotu. Zajistil Západočechům podruhé v řadě jistotu přezimování v evropských pohárech, což se naposledy podařilo před dvanácti lety pražské Slavii. „Jde o obrovský úspěch, který bude doceněn až časem,“ přemítal sedmatřicetiletý matador plzeňské sestavy.

Foto: Paulo Duarte, ČTK/AP

Kapitán Plzně Pavel Horváth proměňuje pokutový kop na půdě portugalské Coimbry.

Článek
Fotogalerie

Byl jste za nerozhodnutého stavu před zahráváním pokutového kopu nervózní?

Vůbec. Měl jsem jasnou myšlenku. Chtěl jsem napálit míč po zemi k tyči a záměr vyšel na sto procent, za což jsem pochopitelně moc rád.

Hnala vás touha vstřelit gól soupeři z Portugalska, kde jste před lety oblékal dres lisabonského Sportingu?

Byl jsem určený a neřešil, jestli hrajeme na půdě portugalského týmu. Věřil jsem si. Byl jsem si jistý, že dám gól.

Ale míče se v první chvíli chopil Darida. Chtěl penaltu zahrávat?

Ne. Já si jen nerad beru balón, když je někde vzadu nebo dál odkopnutý. Jsem rád, když mi ho podá spoluhráč a popřeje mi hodně štěstí (směje se).

Penaltě předcházela akce Davida Štípka, který na půlce vzal míč a prošel až do pokutového území, kdy byl faulován. Jak jste jeho průnik viděl?

Provedl to nádherně. Michal Ďuriš mu skvěle stáhnul obránce a David měl hodně prostoru. Vážně skvělá práce. Vlastně to byl jeho gól.

Překvapilo vás, jak pasivně hrála Coimbra, přestože potřebovala k udržení naděje na postup vyhrát?

Myslím, že z nás měli velký respekt. Báli se hru otevřít, abychom nebyli moc nebezpeční. Jen čekali na naše ztráty. Kromě jedné situace, kdy chtěl Matúš Kozáčik soupeře obejít, neměli domácí žádnou šanci. My jsme naopak měli do přestávky dvě příležitosti a měli jsme dát gól už v prvním poločase, čímž bychom získali klid.

Přestože jste už v předstihu ujišťovali, že rozhodně nebudete hrát jen na remízu, nakonec nebyl výkon vašeho týmu typický pro Plzeň.

Je strašně nepříjemné, když víte, že remíza stačí. My s takovým vědomím hrát neumíme a proti Coimbře jsme to opět ukázali. Jsem rád, že jsme zápas zvládli a postoupili. Pokyny byly nastavené, že nemáme útočit v tolika hráčích, jak jsme zvyklí. Oba krajní beci dopředu nepředvedli mnoho, ale cíleně. Věděli jsme, že Coimbra má na stranách rychlé hráče a nechtěli jsme je pouštět do šancí.

Když jste viděl, jakým způsobem se domácí prezentují, neříkal jste si, že postup prostě promarnit nemůžete?

Coimbra nemá špatný tým, nebyla slabá. Měli zejména v ofenzivě hodně kvalitní hráče, kteří se nedají podceňovat. A také na krajích měli směrem dopředu vážně sílu. Ale chyběl jim typický hrotový útočník, který by dokázal využít způsob jejich hry. Navíc my jsme jim moc nedovolili.

Trnul jste v závěru, když domácí z penalty srovnali? Nebo vás obraz předchozích minut uklidňoval?

Pět minut bylo hodně hektických, ale myslím, že postupujeme zaslouženě.

A podruhé v řadě. Už v minulé sezóně jste byli v osudí losu jarní fáze soutěže.

Je to naprostá fantazie. Tenhle úspěch doceníme až s odstupem několika let, až se plzeňské mužstvo obmění a bude jiná doba. Postoupit dvakrát v řadě je vážně senzace. Ještě nás čeká bitva s Atlétikem Madrid a bylo by fajn získat skalp obhájce trofeje, čímž bychom navíc vyhráli skupinu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články