Hlavní obsah

Přikryl, to byl náš faktor X, řekl po postupu v Evropské lize sparťanský kouč Lavička

Před rokem vypadli už v kvalifikaci a do Evropské ligy se vůbec nedostali, letos si sparťanští fotbalisté všechno vynahradili. Prošli úskalím základní skupiny a po remíze s favorizovaným Lyonem si zajistili postup do jarních vyřazovacích bojů. I proto pražskou Letnou ozařoval ohňostroj, hráči společně s fanoušky slavili, trenér Vítězslav Lavička jenom zářil...

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Sparty Vítězslav Lavička oslavuje postup do jarních bojů Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Druhý postupový mečbol jste nakonec proměnili, takže jste společně s hráči nijak neskrýval obrovskou euforii. Dokonce jste jí ponechával volný průchod, což u vás nebývá obvyklé...

Mohli a měli jsme ho proměnit už v předchozím zápase v Izraeli, jenže v utkání se Šmonou jsem na hráčích cítil, že jim chybí energie. Neměli takovou šťávu, jakou by mít měli a která na nich byla patrná v duelu s Lyonem. Jsem proto radši, že jsme vybojovali postup při druhém mečbolu proti favoritovi naší skupiny a před sparťanskými fanoušky. Skvělé, že jsme dosáhli toho, co jsme chtěli.

Nakonec jste postup ze skupiny zvládli s předstihem, takže v posledním utkání v Bilbau už nebude o co hrát. Asi jste sám nepočítal, že o vaší cestě bude rozhodnuto tak brzy...

Po losu jsme věděli, že nejsme favoritem skupiny, proto jsme chtěli hlavně sbírat zkušenosti a a přitom uhrát co nejlepší výsledky. Olympique Lyon byl jasným favoritem, loňský finalista Evropské ligy Bilbao rovněž, měli jsme za soupeře i ambiciózní Šmonu. To, že jsme vybojovali postup už před posledním zápasem, představuje bonus navíc.

Bonus, který je pro vaše mladé mužstvo hodně důležitý, neboť na evropské pohárové scéně bude účinkovat i na jaře a ve sbírání zkušeností může pokračovat.

To určitě. Nastavili jsme ve Spartě cestu, po níž jdeme a kde každý úspěch, ať na domácí či evropské scéně, představuje velkou zkušenost. Teď je budeme sbírat i v hlavní soutěži, abychom je v budoucnosti zúročili.

Radost z postupu mezi dvaatřicet nejlepších celků Evropské ligy je oprávněná, ale sám určitě uznáte, že zápas s Lyonem příliš pohledného fotbalu nenabídl. Spíše šlo o taktickou partii, v níž chtěli Francouzi stvrdit první příčku ve skupině a váš tým vybojovat postup.

Určitě šlo o střetnutí, v němž na obou stranách dominovaly obrany. Proto se moc šancí nerodilo. My měli do přestávky snad jednu jedinou, kdy Kweuke dostal míč za obranu, Francouzi nastřelili z trestného kopu břevno, ale jinak se do šancí také nedostávali. Hned po zápase jsem mluvil s trenérem hostů, který si stěžoval na stav hrací plochy. Měl pravdu, skutečně ovlivňovala kvalitu servírovaného fotbalu a mezihru především.

Přitom jste před zápasem tvrdil, že chcete a proti Lyonu musíte hrát aktivně...

To jsme chtěli, jenže v podvědomí hráčů bylo zafixováno, že v první řadě musí fungovat hra dozadu. Jakmile bychom totiž nabídli Francouzům volný prostor, potrestali by nás.

Hned v nástupu do druhé půle se to stalo, takže hosté šli do vedení. Kde se stala chyba?

V součinnosti gólmana a obránců, v nedostatečné koncentraci na první minuty druhé půle. Přitom ještě před nástupem na hřiště jsme si v kabině opakovali, že i do druhého poločasu musíme nastoupit stejně soustředěně. Nepomohlo to, soupeř nás za výpadek potrestal. Měl jsem ale dobrý pocit z toho, že se naše mužstvo nezlomilo, za pár minut se zvedlo a vyrovnalo.

To proto, že vám  dokonale vyšel tah s nasazením Přikryla, který byl u vyrovnávací branky...

Bylo to takový náš faktor "X". Tomáš přišel, hned z jeho první akce jsme vyrovnali a vrátili se do zápasu. Odpracoval si druhý poločas dobře, takže jsme s jeho výkonem byli velice spokojeni. Podobně jako s ostatními, kteří odevzdali maximum.

Po postupu zažíváte velikou euforii, ale podzim pro vás ještě nekončí. Jak těžké bude udržet koncentraci a patřičnou motivaci i ve zbývajících zápasech?

Pochopitelně je teď všude plno euforie, ale rychle se zase vrátíme do podzimní reality. Vždyť už v neděli nás čeká ligový zápas v Příbrami, v týdnu domácí pohár s Jihlavou, na závěr nás čeká poslední střetnutí základní skupiny Evropské ligy v Bilbau. Je skvělé, že na stadión finalisty posledního ročníku pojedeme bez nervů a tlaku. Fotbal si budeme moci užít.

Reklama

Související témata: