Hlavní obsah

Milióny do kasy hned, útok na Ligu mistrů vzápětí, to je efekt tažení Plzně a Sparty Evropou

Praha

Noblesní pohárový podzim. Poprvé od sezóny 2003/04 přežijí v Evropě zimu dva české fotbalové kluby. Před devíti lety se to podařilo Spartě a Teplicím, ve čtvrtek večer to zopakoval tandem Sparta, Plzeň. Jejich tažení Evropskou ligou přináší milióny získané na prémiích, cenné zkušenosti i zvýšený zájem o hráče. A v neposlední řadě znamená i možnost, aby český fotbal v příští sezóně znovu zabojoval o dvě místa v kvalifikaci Ligy mistrů.

Foto: Petr Horník, Právo

Sparťané oslavují postup do jarních bojů Evropské ligy.

Článek

Úspěch a milióny do kasy hned, neocenitelné zkušenosti jako velký vklad do budoucna. To je v kostce efekt tažení Plzně a Sparty, jež v rozehrané sezóně drží český fotbal na pohárovém žebříčku na skvělém devátém místě na úrovni Ruska a Belgie, daleko před Tureckem, Řeckem, Nizozemskem či Skotskem...

„Nastavili jsme ve Spartě cestu, po níž jdeme a kde každý úspěch, ať na domácí či evropské scéně, představuje velkou zkušenost. Teď je budeme sbírat i v hlavní soutěži, abychom je v budoucnosti zúročili," libuje si Vítězslav Lavička, trenér výrazně omlazené Sparty.

„Ukazuje se, že síla našeho mužstva je obrovská a dokážeme se i v Evropě prosadit. Věřím, že z toho všichni fanoušci fotbalu v Česku budou mít radost," pochvaluje si zase kouč Pavel Vrba, jehož Viktoria vytrvá do jara druhý rok po sobě. To se naposledy podařilo Slavii před dvanácti lety...

Domácí soutěž má konkurovat belgické či nizozemské lize

Oběma klubům se také slušně plní pokladny. Plzeň zatím v letošní pohárové sezóně vydělala 70 miliónů korun, Sparta 62,5 miliónu.

„Nejsou to výdělky jako v Lize mistrů, ale pořád to jsou zajímavé peníze. Evropská liga je pro české kluby adekvátní soutěž. Domácí Gambrinus liga se výkonnostně posouvá, což by mělo gradovat tím, že se některý klub znovu probojuje i do Ligy mistrů," rýsuje ideální scénář hráčský agent Viktor Kolář ze společnosti Sport Invest.

V tom je s ním Vrba zajedno. „I já jsem přesvědčený, že česká liga jde nahoru. Nejen my a Sparta, ale i Olomouc a Jablonec by dokázaly v Evropské lize konkurovat. A brzy i Slavia, která je perspektivní. Nemůžeme se rovnat týmům, jako je Barcelona nebo Manchester či Bayern. Ale jsem rád, že se začíná česká soutěž posouvat na úroveň belgické a nizozemské, jimž bychom měli konkurovat," srovnává trenér Viktorie.

V létě 2015 by mohly o Ligu mistrů hrát dva kluby

„Věřím, že se nám se Spartou ještě podaří navýšit koeficient a českých týmů bude v příštích sezónách v pohárech více. Bylo by fajn mít třeba za tři roky přímého účastníka Ligy mistrů. Věřím, že s kvalitou, která do české ligy přichází v podobě mnou zmiňovaných týmů, bychom mohli skutečně přímé místo v Champions League získat," sní Vrba.

Jeho kalkulace jsou zcela reálné. Určující je žebříček koeficientů za posledních pět sezón, na němž se Češi posunuli na 19. místo. Klíčová je patnáctá příčka, která jako poslední zaručuje start v kvalifikaci Ligy mistrů dvěma mužstvům. Po skončení tohoto ročníku se odečtou zisky z ročníku 2008/09 (Čechům nízký koeficient 2,375) - a za současného stavu by české kluby začínaly příští sezónu již na 17. místě se slušným kontaktem na šestnáctý Kypr a patnáctý Izrael.

Cesta je ještě dlouhá, ale pokud by všechno dobře dopadlo, v létě 2015 by do kvalifikace Ligy mistrů mohly znovu vstoupit dva české kluby.

Doba závratných přestupů již minula

A je tady ještě i další efekt, zvýšený zájem o hráče úspěšných pohárových týmů. „Musíme si uvědomit, že ani evropské velkokluby už nejsou ochotné dávat za české fotbalisty takové částky jako dřív. Sledují je dlouhodobě, jen kvůli pár zápasům je hned nekoupí. Podstatné však samozřejmě je, že jsou kluci v Evropě vidět," poukazuje Kolář.

„Co vím, tak žádné horké nabídky na stole nejsou. Ale pokud vezmu třeba Rajtorala, s jehož odchodem do zahraničí se výhledově počítá, je pro něj pohárový podzim důležitý. Možnosti jistě mají i Kweuke, Darida, Limberský a další," dodává hráčský agent.

Základní skupiny končí 6. prosince, kdy Plzeň hostí Atlétiko Madrid a Sparta nastoupí v Bilbau. Soupeře pro jarní play-off se české týmy dozví při losu 20. prosince. Vyřazovací část pak začne dvojzápasy 14. a 21. února.

Reklama

Související témata: