Hlavní obsah

Zápotočný mohl zmizet v Turecku, gólem Bilbau se pak ve Spartě vyhrabal z bahna

Těší se na dovolenou, ještě však musejí zvládnout poslední zápas roku. Fotbalisté Sparty ve středu dopoledne s postupem v kapse odlétají do Bilbaa, kde ve čtvrtek uzavřou základní skupinu Evropské ligy. Na Athletic má vynikající vzpomínky Tomáš Zápotočný. V Praze před dvěma měsíci coby náhradník položil úvodním gólem základ k překvapivé výhře 3:1 – a už v základní sestavě zůstal. V létě přitom byl univerzální obránce jednou nohou ze Sparty pryč.

Foto: Petr Horník, Právo

Sparťanský obránce Tomáš Zápotočný (vpravo) se raduje ze vstřelení gólu do sítě Bilbaa. Vlevo smutně přihlíží Ibai Gómez z Bilbaa.

Článek

Sparta postupuje, Bilbao je ze hry. Jak těžké bude zmobilizovat se na poslední zápas roku?

Pořád je to zápas Evropské ligy, prestižní hlavně pro Bilbao. V Praze překvapivě prohrálo, tak nám to bude chtít vrátit. Po posledních dvou zápasech v Příbrami a Jihlavě jsem byl na tým dost naštvaný, tohle se ve Spartě nemůže stávat. Hlavně mladí kluci se budou chtít ukázat nejrůznějším manažerům, takže věřím, že se dáme do kupy a podáme bojovný výkon.

Na Letné jste Bilbao načal úvodní trefou zápasu. Byl to gól, který vám dopomohl k takovému postavení, jaké jste za dva roky ve Spartě ještě neměl?

Pro moji další kariéru znamenal opravdu hodně. Ukázal jsem, že mohu hrát pravého obránce, sedlo mi to. Nasměroval jsem tým k výhře a dospěli jsme až k postupu ze skupiny. Toho si moc cením. Postoupit spolu s Lyonem na úkor Bilbaa, které v minulé sezóně předvedlo jízdu až do finále, to je přece obrovský úspěch.

Na svůj gól jste hned navázal trefou proti Baníku a v sestavě už zůstal.

Tak, vyhrabal jsem se z bahna. Na jaře to bylo těžké, za pana Hřebíka jsem nehrál a vysedával po tribunách. Pořád jsem ale věřil, že na to mám.

Patříte k vůdčím typům, Liberec jste dovedl k titulu jako kapitán. Jak jste mohl šéfovat ve Spartě, když jste nehrál...?

Těžko. V Liberci jsem byl čtyři a půl roku, k titulu s panem, Lavičkou jsme dospěli až po čase. Nechci Slovan snižovat, ale začínali jsme z průměru, kluci si na mě mohli zvyknout. Vůdcovství ve Spartě je mnohem těžší. Ale starších hráčů máme víc. Nejzkušenější je Jirka Jarošík, mělo by to být hlavně na něm.

Přiznal jste, že nebýt letního příchodu kouče Lavičky, už byste ve Spartě dávno nebyl. Trenér to potvrdil, byl jste vlastně jediným hráčem, jehož si u vedení vyprosil.

Klíčový pro mě byl rozhovor s panem Lavičkou, on si mě vydupal. Také jsem si nějakých deset kol musel počkat, ale pak jsem uchopil šanci ve správný čas. Vždycky je lepší, když máte pro koho hrát a pro koho trénovat.

V létě se o vás zajímal Liberec, snad i Příbram. Kde byste teď hrál, kdybyste ze Sparty opravdu odešel?

Asi bych znovu zvolil Turecko. Myslím, že za ta leta tam mám dobré jméno. Někteří zájemci se odtamtud ozvali v létě a možnosti by byly i teď v zimě. Věděl jsem o Liberci, ozval se i pan Starka z Příbrami. To bylo příjemné, ale já nechtěl ze Sparty utíkat.

Na Letné jste zatím na titul nedosáhl. V minulé sezóně Sparta ztratila velký náskok, teď to bude mít za rozjetou Plzní ještě těžší...

Ano, vedli jsme v půlce o šest bodů. Právě proto si říkám, proč bychom teď na jaře nemohli tři body stáhnout? Čelo je vyrovnané. Patří do něj i Jablonec a Olomouc, klobouk dolů před Plzní, v Evropě jí fandím. Třeba nám pomůže, že budeme podceňovaní, jen ať si to lidé myslí. O to šťastnější budeme, když se to povede.

Po plichtě v Příbrami jste prskal, že mužstvo nemá hlavně v ofenzivě patřičnou kvalitu. Jaký to vzbudilo v kabině ohlas?

Téměř žádný, je mi dvaatřicet a kluci mě respektují. Na mysli jsem měl především celkový obraz naší hry. Chybí nám hráč typu Horvátha nebo Limberského, ti se mi moc líbí. Každý vidí, že s nimi Plzeň kvalitu směrem dopředu má.

Máte i příjemné starosti, čeká vás los jarního play-off Evropské ligy. Bral byste soupeře typu Chelsea či Juventusu rovnou, nebo až později...?

Hned na úvod! Před dvěma lety si Sparta užila zápasy s Liverpoolem a při troše štěstí přes něj mohla i postoupit. Soupeři z Ukrajiny, Ruska, třeba Machačkala, to je ošemetné. Proti Bilbau a Lyonu nám také nikdo nevěřil, klidně bych s nějakým slavným klubem jaro začínal. Taková Chelsea má dost problémů, třeba by byla i nějaká šance. (úsměv)

Zápas Bilbao-Sparta se hraje ve čtvrtek od 21:05, přímý přenos Fanda, on-line reportáž Sport.cz.

Reklama

Související témata: