Hlavní obsah

S Bilbaem jde o prestiž, koeficient a peníze, tvrdí Lavička

Bez čtyř marodů - Krejčího, Jarošíka, Pamiče a Pavelky - půjdou ve čtvrtek večer v Bilbau fotbalisté Sparty do posledního zápasu základní skupiny I Evropské ligy. Postup už mají Pražané zajištěný a domácí finalista minulého ročníku nemůže ani vítězstvím nic změnit na tom, že končí. Kouč Sparty Vítězslav Lavička však odmítá, že by jeho mužstvo jelo do Baskicka pouze na výlet. „Jde o prestiž, koeficient a peníze,“ tvrdí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Kadlec a Josef Hušbauer (vpravo) na stadiónu Bilbaa.

Článek
Fotogalerie

Kolik hráčů jste musel nechat doma z těch, kteří na podzim nastupovali?

Bohužel se na nás podepsala zranění, především se jednalo o svalová. Neodletěli s námi Manuel Pamič, Ladislav Krejčí ani David Pavelka. Jiří Jarošík sice s výpravou v Bilbau je, ale stav jeho zadního stehenního svalu neumožňuje, aby nastoupil. Byl by to obrovský risk, pustit ho do zápasu.

To jsou dva zásahy do obranné čtveřice. Jak ji na zápas složíte?

Máme připraveny nějaké varianty. Zprava bude hrát buď Vlastimil Vidlička, nebo Pablo Gil, stoperskou dvojici vytvoří Tomáš Zápotočný s Ondřejem Švejdíkem a vlevo bude stejně jako v Haifě Matěj Hybš.

Nejspíš jste rád, že v utkání s Bilbaem už nepůjde z hlediska postupu o nic...

Máte pravdu, že o postupu tohle utkání už nerozhodne, což je samozřejmě i vzhledem k naší zdravotní situaci dobře. Na druhou stranu v žádném případě jsme nepřiletěli obdivovat krásy Baskicka. Pořád to je utkání Evropské ligy, v němž jde o prestiž, dobré jméno Sparty, koeficient, i peníze. V neposlední řadě to jsou i cenné zkušenosti především pro mladé hráče.

Přesto, bylo těžké hráče před takovým utkáním motivovat?

Nebylo, protože oni sami si důležitost zápasu dobře uvědomují. Všichni se chovali naprosto profesionálně. Řešili jsme problém se zraněními. My jsme skutečně nepřiletěli do Bilbaa zápas odehrát, ale uspět v něm co nejlépe.

Mluvili jsme o marodech. Je tu i Václav Kadlec, který se podrobil speciálnímu vyšetření, aby mohl letět. Už trénuje se speciální maskou. Vidíte reálně, že by proti Bilbau nastoupil?

V první řadě jsem rád, že se uzdravuje tak rychle. V tréninku vypadal velmi dobře, je z něj cítit obrovská chuť hrát. Jestliže lékaři dali požehnání, že může nastoupit, pak s ním samozřejmě počítám. Pokud se nestane něco mimořádného, je velmi pravděpodobné, že do utkání vstoupí v jeho průběhu.

Může se objevit i v základní sestavě?

To není moc pravděpodobné. Bude ale připraven na lavičce.

Měl jste pocit, že by ho maska třeba omezovala?

Vůbec ne. Jeho hra není založená na hlavičkování, ale rychlosti, technice, schopnosti připravit šanci i jít do zakončení. Je na něm vidět obrovská touha hrát.

Bilbao jste na Letné porazili. Máte o soupeři nové poznatky?

Pochopitelně jsme si aktualizovali jejich poslední výsledky, sestavy, herní projev. Víme, co od nich můžeme čekat. V každém případě je to soupeř, který je především ve specifickém domácím prostředí s obrovskou podporou fanoušků velmi nebezpečný pro všechny soupeře.

V čem je ta specifičnost?

V tom, že Athletic Bilbao je baskický národní klub, složený především z Basků. A tak ho vnímají i fanoušci, kteří mu dokáží vytvořit fantastické prostředí. Sounáležitost je veliká a doma to platí mnohonásobně.

Může se na Bilbau podepsat víkendový pětigólový příděl od Barcelony?

Myslím si, že ne. Oni nehrají tak špatně a Barcelona je rozjetá. Jejich problémem je, že zůstávají za očekáváním svými výsledky. Ta vysoká porážka je z pohledu čtvrtečního zápasu spíš horší, Budou ji chtít napravit.

Reklama

Související témata: