Hlavní obsah

Dortem by Vrba kabinu nepotěšil, a tak dostane Horváth a spol. po Atlétiku sekanou

Radek MalinaSport.czPrávo

Skalp Atlétika Madrid znamenající vítězství ve skupině B Evropské ligy jako nejkrásnější dárek! Tak zní ideální scénář čtvrteční večera plzeňského trenéra Pavla Vrby, který slaví právě na Mikuláše devětačtyřicáté narozeniny. Západočeši v 19 hodin hostí při loučení s podzimní částí sezóny slavný španělský tým a triumf je do další fáze, kterou už mají jistou, posune z pozice lídra. "V koutku duše doufám," pronesl plzeňský trenér po středečním tréninku, jenž byl posledním na podzim.

Foto: Petr Eret, ČTK

Kouč Plzně Pavel Vrba před zápasem s Atlétikem Madrid.

Článek

Atlético dorazilo do Plzně bez šesti opor. Doma zůstali Gabi, Godín, Luís, Turan, Rodríguez a Falcao. Jste rád, že nejsou Španělé kompletní?

Od začátku nastupovali v dresu Atlétika do zápasů Evropské ligy spíše hráči širšího kádru a klíčové šetřili na domácí soutěž, kde jsou mimořádně úspěšní a stíhají Barcelonu. Tudíž mě nepřekvapili. Na druhou stranu jsem přesvědčený, že i přes řadu absencí nastoupí v silnějším složení než při prvním vzájemném zápase. Určitě budou mít na hřišti více hráčů, kteří pravidelně nastupují ve španělské lize.

Zástupci madridského týmu tvrdí, že je nemáte čím překvapit. Skutečně se soupeři tak dokonale znají?

Já doufám, že po zápase budou Španělé překvapení (usmívá se).

Máte jistý start v jarní fázi Evropské ligy, z druhé pozice můžete v případě čtvrtečního vítězství předstihnout i vedoucí Atlétiko. Byly vaše myšlenky po losu tak odvážné, že jste už s předstihem po pěti zápasech kalkuloval s postupem?

Viděl jsem jasného favorita v Atlétiku. My jsme měli hrát s Tel Avivem a Coimbrou o druhé místo, což se naplnilo. Madrid zvládl skupinu až na drobné zakolísání v Coimbře suverénně. My jsme miniturnaj dalších třech zvládli perfektně, neprohráli jsme v boji o druhé místo ani jednou a zaslouženě postupujeme do jarní fáze.

Zatímco v Madridu jsou teploty přes deset stupňů, v době čtvrtečního zápasu má být lehce pod nulou. Hrají vám do karet i klimatické podmínky?

Aklimatizace byla pro soupeře asi trošku složitější, ale jde jen o malou výhodu. Rozhodně na hřišti nebude rozhodovat počasí, ale kvalita. My musíme hrát stejně jako doma se Schalke, AC Milán či Besiktasem v předešlých ročnících evropských pohárů. Pak můžeme uspět.

Dosud jste v zápase na české půdě v evropských pohárech podlehli jen Barceloně. Na jakou úroveň řadíte Atlético?

Po bok Schalke, AC Milán či Besiktase Istanbul. Jde o tým, s nímž se můžeme měřit. V Madridu jsme při prvním zápase viděli, jak velkou mají sílu, nicméně současně jsme ukázali, že máme vlastní tvář. Doufám, že budeme ještě aktivnější než na jejich půdě. Utkání je odměnou pro fanoušky a já věřím, že statistiky se měnit nebudou a druhou prohru si nepřipíšeme. Naopak věřím, že konečně proti takovému soupeři budeme slavit výhru.

Stejně jako v minulém roce hrajete poslední zápas podzimu na vaše narozeniny. Tehdy jste s AC Milán remizovali 2:2 a z Ligy mistrů pronikli do Evropské ligy. Lze nynější situaci porovnat se situací starou dvanáct měsíců?

Je to pikantní, že se vše opakuje. Jsem spokojený s postupem v Evropské lize a vedením na domácí scéně. Výhra by znamenala výjimečný okamžik. V koutku duše doufám v první místo. To by byl krásný dárek. Z ligových výsledků, kde jsme pět zápasů v řadě vyhráli, lze tušit dobrou formu. Těší mě, že jsme po dlouhé době v plné síle jako s Tel Avivem či Olomoucí, protože tehdy byla naše kvalita vidět.

Čím v rámci oslavy pohostíte své svěřence?

Dortem bych jim radost neudělal. To spíše sekanou, ale před zimní dovolenou už ji určitě donést nestihnu, tudíž ji dostanou na začátku jarní sezóny. Samozřejmě ve vhodném termínu. Určitě jim nezůstanu nic dlužný.

Doma vám manželka údajně nachystala v rámci oprav domku k narozeninám vrtačku. Bude případná výhra nad Atlétikem znamenat větší radost?

Já nejsem manuálně zrovna zdatný (směje se). Každopádně doufám, že stejně dobrou náladu budu mít ve čtvrtek večer, stejně jako až budu doma pracovat.

Reklama

Související témata: