Hlavní obsah

Oslabená Sparta si věří na Bilbao. Hrajeme o prestiž i peníze, říká Lavička

Bilbao

Před posledním dílem skupiny I Evropské ligy si fotbalisté Sparty věří i na loňského finalistu této soutěže Athletic Bilbao. „V utkání zdánlivě o nic nejde. Postup už máme jistý, domácí nikam nemohou. Určitě se budou chtít rozloučit v posledním zápase v evropském poháru se starým stadiónem vítězstvím. My jim to ale chceme překazit,“ konstatoval stoper letenského týmu Ondřej Švejdík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté pražské Sparty před utkáním s Bilbaem.

Článek

Stejného názoru je i kouč Vítězslav Lavička... „My tenhle zápas rozhodně nepodceňujeme. O postupu už nerozhodne, což je samozřejmě i vzhledem k naší zdravotní situaci dobře. Na druhou stranu v žádném případě jsme nepřiletěli obdivovat krásy Baskicka. Pořád to je utkání Evropské ligy, v němž jde o prestiž, dobré jméno Sparty, koeficient, i peníze. V neposlední řadě to jsou i cenné zkušenosti především pro mladé hráče. Chceme navázat na domácí výhru 3:1.“

Kadlec s maskou naskočí

Chybět mu budou marodi Manuel Pamič, Ladislav Krejčí, David Pavelka a Jiří Jarošík. Ten sice přiletěl s výpravou, ale poraněný stehenní sval ho na hřiště nepustí. „Máme však připravenu variantu složení obrany. Zřejmě s Vidličkou nebo Gilem, Zápotočným, Švejdíkem a Hybšem. Hráči se dozvědí sestavu na předzápasové přípravě,“ uvedl kouč.

Do hry bude připraven také Václav Kadlec, který už se zotavil po zlomenině čelní lebeční kosti, ale hrát bude s maskou, kryjící zraněné místo. „Je to bez rizika,“ konstatoval lékař David Erhart. „Cítím se výborně, nebojím se ani hlavičkovat. Chtěl bych hrát,“ přál si dvacetiletý útočník, který možná za Spartu sehraje poslední zápas. „To teď neřeším. Chci se ukázat v dobrém světle proti Bilbau,“ odmítl spekulace o přestupu.

"Vašek vypadá na tréninku velmi dobře. Není sice pravděpodobné, že nastoupí v základu, ale v průběhu utkání ho chci využít," prozradil Lavička.

Llorente bude řídit ofenzívu

Uplakané počasí v baskické metropoli jako by charakterizovalo náladu fanoušků i členů osminásobného španělského mistra. V tabulce Priemra Division je slavný Athletic až patnáctý a pod argentinským koučem Marcelem Bielsou se hodně kymácí židle. Po víkendovém pětigólovém přídělu od Barcelony na něj fanoušci pískali. Bilbao se od svého založení pyšní tím, že jeho dres oblékají jen Baskové. V posledních letech došlo k několika výjimkám, ale podle španělských médií nebyl Bielsa tou pravou. Jeho kouzlo fungovalo jen jednu sezónu.

Čtyřicetitisícový stadión San Mamés, vedle něhož vyrůstá nový pro téměř 60 000 diváků, bude naplněn prý sotva jen z poloviny. „Máme co napravovat, ale La Liga je pro nás v tuto chvíli důležitější. S Evropskou ligou se pochopitelně chceme rozloučit vítězstvím,“ přiznal Marcelo Bielsa s tím, že nechá odpočívat některé hráče. Počítá však s největší hvězdou, reprezentačním útočníkem Llorentem, kterého většinu podzimu opomíjel. „Pro mne už je situace nezvratná. V zimě chci odejít,“ zdůraznil pro média Fernando Llorente, o něhož je zájem nejen ve Španělsku, ale především anglických, italských a německých klubech.

Předpokládané sestavy
Zápas začíná ve 21.05 h. a jako hlavní ho řídí Delferiere (Belg.), přímo vysílá Fanda.
Bilbao: Raúl - Ramalho, San José, Laporte, Castillo - Toquero, Morán, Muniain - López, Llorente, Aduriz.
Sparta: Vaclík - Vidlička, Zápotočný, Švejdík, Hybš - Holek, Matějovský - Kadeřábek, Hušbauer, Přikryl - Kweuke.

Reklama

Související témata: