Hlavní obsah

Sparta i Plzeň si mohou vymodlit Chelsea, Čech by českého soupeře bral

Praha

Exsparťan Petr Čech znovu na Letné, tentokrát se svou Chelsea jako soupeř Sparty? Nebo explzeňský Petr Čech zase ve Štruncových sadech, tentokrát s "Blues" jako soupeř Plzně? Od středečního večera jsou oba tyto scénáře možné! Fotbalisté Chelsea svůj triumf v Lize mistrů neobhájí, ale v jarním play-off Evropské ligy mohou narazit právě na jeden z českých týmů, jež už mají postup ze základních skupin jistý.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Petr Čech v brance Chelsea. Na jaře se může jako soupeř představit jak na Spartě, tak v Plzni...

Článek

Osm týmů ze třetích míst ve skupinách Ligy mistrů "přestupuje" do vyřazovací části Evropské ligy. A protože Sparta i Plzeň nebudou v losovacím osudí 20. prosince chybět, mohli jejich hráči sledovat odpadlíky z Ligy mistrů zvláště pozorně.

Někdo si na jarní rozjezd bude přát raději hratelnějšího protivníka. V obou táborech ovšem bude i řada odvážlivců, kteří touží po co nejslavnějším soupeři, jakým je Chelsea.

Možní soupeři pro Spartu a Plzeň (pokud zůstane druhá):
Chelsea, Kluž, Pireus, Benfica Lisabon plus dvanáct vítězů skupin Evropské ligy
Možní soupeři pro Plzeň (pokud vyhraje skupinu):
Petrohrad, Borisov, Dynamo Kyjev, Ajax Amsterdam plus dvanácti týmů ze druhých míst skupin Evropské ligy

"Bral bych ji hned na úvod! Před dvěma lety si Sparta užila krásné zápasy s Liverpoolem a při troše štěstí přes něj mohla i postoupit. Soupeři z Ukrajiny, Ruska, třeba Machačkala, to je ošemetné. Proti Bilbau a Lyonu nám také nikdo nevěřil, klidně bych s nějakým slavným klubem jaro začínal. Taková Chelsea má dost problémů, třeba by byla i nějaká šance," řekl třeba sparťan Tomáš Zápotočný s úsměvem v rozhovoru pro Sport.cz.

Čech chce s Chelsea vyhrát Evropskou ligu

Petr Čech vítá, že by jeho zklamaný tým mohl narazit na českého protivníka. "Napadlo mě, že ta šance je. Za Chelsea jsem ještě nikdy proti českému týmu nehrál, tak uvidíme, jaký bude los," říká brankář na svých stránkách a ujišťuje, že i v Evropské lize budou mít "Blues" jen ty nejvyšší ambice.

"Pořád jde o evropský pohár, kde je šance vyhrát trofej. Za devět let, co jsem tady, jsme tuhle soutěž neměli možnost hrát. Tak proč ji nezkusit vyhrát? Mít pohár pro vítěze Evropské ligy se taky počítá," poukazuje Čech.

Sparta postupuje ze druhého místa, takže na výběr bude mít z dvanácti vítězů skupin Evropské ligy plus čtyřlístku mužstev z Ligy mistrů s lepší bilancí - Chelsea, Kluže, Pireu a Benfiky Lisabon.

Také Viktoria je zatím druhá a její výběr může být totožný. Plzeň však má možnost ve vzájemném souboji ještě předstihnout Atlétiko Madrid, pak by si jako vítěz skupiny vybírala ze dvanácti týmů z druhých míst plus čtyřlístku klubů z Ligy mistrů s horší bilancí - Petrohradu, Borisova, Dynama Kyjev a Ajaxu Amsterdam.

Sparta zakončí skupinu ve čtvrtek večer v Bilbau, Plzeň hostí Atlético doma. Vyřazovací část Evropské ligy pak začne dvojzápasy 14. a 21. února.

Reklama

Související témata: