Hlavní obsah

První skalp zástupce elity! Úkol pro Plzeň zní jasně, Vrba vyhlíží výjimečný okamžik

Plzeň

Získat první skalp velkoklubu jako pečeť na parádní podzimní jízdu! Cíl fotbalistů Viktorie Plzeň před čtvrteční bitvou s Atlétikem Madrid (v 19 hodin, ČT Sport) ve skupině B Evropské ligy je jasný. Pokud Západočeši doma v 19 hodin španělského soka porazí, vyšperkují už jistý postup do jarní fáze soutěže prvním místem ve skupině. Jakýkoliv jiný výsledek znamená pro tým Pavla Vrby druhou příčku.

Foto: Petr Eret, ČTK

Fotbalový záložník Pavel Horváth na tréninku Viktorie Plzeň.

Článek

„Přestože Atlético přijelo bez šesti velkých opor, pořád mají obrovskou kvalitu. Řadím je na úroveň Schalke, Besiktase Istanbul či AC Milán, s nimiž jsme dosud v evropských pohárech doma jen remizovali. Jedinou prohru jsme na vlastní půdě utržili jen od Barcelony, tak doufám, že druhého přemožitele právě nyní nenajdeme. Právě naopak. Doufám v první výhru nad soupeřem elitní kategorie," přeje si Pavel Vrba.

Jeho tým dosud na domácí scéně s top kluby remizoval: s Besiktasem Istanbul hrál 1:1, s AC Milán 2:2, se Schalke 1:1. A podlehl Barceloně 0:4. Další soky, ať už v Lize mistrů či Evropské lize, porazil. Ambiciózními celky typu Borisova, Kodaně či Trondheimu počínaje, outsidery jako Pjunik Jerevan, Rustavi či Chorzov konče. „Výhra by znamenala výjimečný okamžik. V koutku duše věřím v tři body," říká Vrba.

Uzdravený Kolář důvodem k optimismu

K dispozici má takřka kompletní kádr, chybí jen dlouhodobě zranění Hanousek a Bolek. A právě proto si šéf západočeské lavičky troufá. „Pět posledních zápasů v lize jsme vyhráli, tudíž forma se zdá být v závěru podzimu slušná. A pokud jsme byli v nejsilnějším složení v duelech s Tel Avivem v Evropské lize či proti Olomouci na domácí scéně, předvedli jsme vysokou kvalitu," těší Vrbu uzdravení Koláře, s nímž záloha Západočechů získává na dynamice, rychlosti a údernosti.

Pro Vrbův tým navíc hraje fakt, že do zápasu může jít kupříkladu ve srovnání s loňským duelem proti AC Milán bez nervů. Postup ze skupiny má Plzeň jistý. Případná výhra znamenající triumf ve skupině bude jen bonusem. Finančním pro klubovou kasu, psychickým pro hráče. „Miniturnaj s Tel Avivem a Coimbrou o druhou příčku jsme zvládli bez porážky, tudíž jsme si postup plzně zasloužili. Jde o velký úspěch, za nějž jsem nepředstavitelně rád," netají Vrba, jak je na mužstvo hrdý.

A bude ještě víc, pokud Západočeši poslední duel zvládnou a ke čtvrtečním devětačtyřicátým narozeninám Vrbovi nadělí vítězství. „Je pikantní, že stejně jako před rokem hrajeme poslední zápas právě v tento den," usmívá se Vrba. O dvanáct měsíců dříve „dostal" od hráčů remízu 2:2 s AC Milán, tehdy mu gratulaci zapěl vyprodaný stadión v Edenu. Dočká se opakování i ve Štruncových sadech, kde bude rovněž plno? „Výhra by byl krásný dárek," sní Vrba.

Španělé dorazili bez hvězd

Atlético dorazilo do Plzně s kádrem, který má daleko k nejsilnějšímu složení. V Madridu zůstala šestice hvězd: Gabi, Godín, Luís, Turan, Rodríguez a Falcao. „Hrajeme zápasy ve třech soutěžích tudíž je snad jasné, že nemohu pokaždé nasadit stejnou sestavu," krčí rameny trenér madridského výběru Diego Simeone. „Musím hráče prostřídat. Každý kluk v mém kádru zná cíl, s nímž jsme přijeli. Hlavní bylo postoupit ze skupiny, což jsme splnili. A nyní je na mně, abych hleděl do budoucnosti a přemýšlel, jak důležité zápasy nás čekají v dalších dnech a podle toho postavil mužstvo," říká Simeone.

I bez největších opor nepochybuje o převaze vlastního výběru. „Pro sebevědomí je vždy lepší vyhrát. Plzeň nám v prvním vzájemném zápase ukázala sílu zejména při standardních situacích, její hráči jsou navíc hodně rychlí. Ale i tak se chceme vracet domů jako král skupiny," usmívá se Simeone. „Je pravda, že jsme se proti Plzni těžko dostávali do šancí. Ale nemají nás prostě čím překvapit. Přijeli jsme pro vítězství a nic jiného si ani nepřipouštíme," konstatuje suše Raúl García.

Utkání Víktoria Plzeň-Atlético Madrid začíná v 19 hodin (vysílá ČT sport), hlavním sudím je Islanďan Jakobsson.

Předpokládané sestavy
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Rajtoral, Kolář, Ďuriš - Bakoš.
Atlético: Asenjo - Manquillo, Cata Díaz, Pulido, Cisma - Tiago, Emre - Juanfran, Raúl García, Adrián - Diego Costa.

Reklama

Související témata: