Hlavní obsah

Manchester City se Přikrylovi vyhýbá, rád ale zůstane sparťanským faktorem X

Praha

Chvilku se zdálo, že se nové přezdívky nezbaví. „Ahoj X faktore,“ zdravili spoluhráči Tomáše Přikryla (20). Pár vteřin poté, co proti Lyonu přišel na hřiště, přihrál Hušbauerovi na gól, který fotbalisty Sparty posunul do jarního play-off Evropské ligy. Kouč Lavička pak mladíka ocenil jako důležitý faktor X. „Už to pominulo, kluci si ze mě dělali legraci jen chvíli. Ale bylo by příjemné poslouchat to po každém zápase,“ usmívá se Přikryl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Přikryl (vpravo) slaví svůj vítězný gól v Jablonci, blahopřát mu pílí Léonard Kweuke.

Článek

Citizens se mu dál vyhýbají. Před rokem se o něj kromě jiných klubů zajímal i Manchester City. Olomoucký talent Tomáš Přikryl však zvolil přestup do Sparty. S ní teď mohl na Manciniho tým narazit aspoň v Evropské lize, ani do ní se ovšem anglický mistr neprobil.

Letenští budou mít i tak při losu výběr bohatý, třeba Chelsea, posledního vítěze Ligy mistrů. „Tu bych bral, klidně hned na rozjezd. Nebo nejdřív někoho hratelnějšího a s nimi až pak," usmívá se Přikryl.

Večerním soubojem v Bilbau zakončí svůj první rok ve Spartě. Přišel do ní se zavazující vizitkou hráče stříbrné „devatenáctky" a člena All Stars evropského šampionátu této věkové kategorie.

Vydařené jaro, podzim jako na houpačce

„Celkově to byl dobrý rok. Po přestupu jsem na jaře hrál poměrně pravidelně, jen škoda, že nám utekl titul. Ke konci sezóny přišlo zranění, táhlo se i přes přípravu. Hledal jsem se a necítil se ani moc dobře. Můj podzim byl jako na houpačce. Ke konci se to zlepšilo, tak věřím, že už půjdu jen nahoru," doufá.

Než zvolil Spartu, zajímaly se o něj kluby jako Kolín nad Rýnem, Hoffenheim či dokonce zmiňovaný Manchester City. Zdravý rozum však zvítězil, v dospělém fotbale ještě nepříliš zkušený hráč zůstal doma. Na zahraničí má ještě čas.

„Nelituji. Jsem rád, že jsem tady," pochvaluje si, že zvolil Spartu.

V Bilbau nemohou hrát Jarošík, Pamič a Krejčí, a tak by právě Přikryl měl patřit k hráčům, kteří je zastoupí. „Konec roku se blíží, ale musíme se zkoncentrovat. Měli bychom napravit poslední zápasy v Příbrami a Jihlavě, které nám nevyšly."

Universál by se už v sestavě rád usadil

Postupu v Evropské lize si náležitě cení. A může ho porovnávat se stříbrem s devatenáctkou. „Mám to tak půl na půl. Ale víc asi pro mě přece jen znamená postup ze skupiny, v níž hrály velké kluby Lyon a Bilbao. Navíc už jde o dospělou kategorii."

Až doteď těžil z toho, že může nastoupit prakticky kdekoliv, od obrany až po zálohu a útok. Sám ale cítí, že nálepka universála může takovým všeumělům i uškodit.

„Když jsem byl mladší, bylo to pro mě dobré, mohl jsem se rozvíjet. Teď už by pro mou budoucnost asi bylo lepší stabilní místo. Možná tak ještě měnit pravou a levou stranu, ale posty už moc ne," myslí si.

Play-off Evropské ligy má Sparta jisté, na jaře pak zkusí znovu zaútočit na domácí titul. „Minule jsme promarnili slibný náskok. Pohárová cesta nás ale obohatila a půjdeme si za svým. Věřím, že zkušenosti z Evropské ligy nám ve vypjatém závěru přijdou vhod," doufá Přikryl.

Zápas Bilbao-Sparta se hraje ve čtvrtek od 21:05, přímý přenos Fanda, on-line reportáž Sport.cz.

Reklama

Související témata: