Hlavní obsah

K padesátce bych si znovu přál Ligu mistrů, prozrazoval dojatý plzeňský kouč Vrba

Hráči ho vyhazovali do vzduchu, na plzeňský stadión se i na jeho počest snášely pestrobarevné girlandy z explodujícího ohňostroje. Trenér Pavel Vrba zažíval po vítězství nad Atlétikem Madrid a prvenství ve skupině Evropské ligy nádhernou oslavu narozenin. „Až na to, že náš generální hned přispěchal, že mi za ohňostroj nachystá fakturu,“ narážel dobře naladěný plzeňský kouč na špičkování šéfa Viktorie Adolfa Šádka zažívajícího stejně báječný večer.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dojatý Pavel Vrba se svetrem se soby a vločkami, který dostal od Pavla Horvátha.

Článek
Fotogalerie

Před rokem jste slavil narozeniny v pražském Edenu remízou s AC Milán, letošní devětačtyřicáté dokonce výhrou nad Atlétikem Madrid. Jakou představu máte o oslavě těch jubilejních, padesátých?

Naším snem je zahrát si znovu Ligu mistrů. Kdyby se to podařilo, řadil bych podobnou oslavu narozenin k nejlepším, jaké mohou být. Dokonalým. Tedy, až na můj věk, který už bude hrozný.

Ale vaše čtvrteční oslava přímo na trávníku plzeňského stadiónu byla také téměř dokonalá. Výhra nad Atlétikem, primát ve skupině, aplaus plných ochozů, navíc i ohňostroj ...

Za poslední dva roky jsem zažil s Plzní spoustu krásných věcí a jsem vděčný hráčům i klubu, že mi to umožnili. Čtvrteční večer byl ale skutečně výjimečný...

I třeba tím, že si hráči vzpomněli, jak jste miloval svůj vytahaný vlněný svetr vyšperkovaný soby a k narozeninám vám koupili nový. I z toho jste byl evidentně naměkko.

Kvalitou se tomu mému starému trochu vyrovná. Ale přece jen to není ono. S tím mým se asi nedokáže Pavel Horváth rozloučit, a proto koupili jiný.

Radost vám ale evidentně udělali. Svetrem i výsledkem...

Dosáhli úžasného výsledku, jehož hodnota nám stále ještě nedochází a kterou doceníme až s odstupem času. Proto jsem na hráče hrdý. Za výhru nad Atlétikem, za to, co na podzim dokázali.

Zažili jste podzim snů, neboť kralujete domácí soutěži, vyhráli jste základní skupinu Evropské ligy, postoupili do jarních vyřazovacích bojů. Mohl jste si přát ještě něco víc?

Pochopitelně že jsme sehráli zápasy, které nám nevyšly. Minimálně tři bych napočítal. Na druhou stranu jsme ale měli štěstí, protože jsme naopak vyhrávali utkání, v nichž jsme nehráli tak ofenzivně jako v minulosti a přesto jsme na body dosáhli.

Hra vašeho mužstva se opravdu postupně mění. Už to není taková ofenzivní smršť, jako v předchozích sezónách, už se neženete tak vehementně za tím, abyste soupeře přestříleli.

Logicky, protože i hráčský kádr se obměnil a jiná skladba si žádala a žádá i obměněný herní projev. Nejsme na tom tak, jako třeba Atlétiko Madrid, které si může koupit za odcházející fotbalisty jiné hotové hráče, my musíme jít jinou cestou. Momentálně třeba cestou větší disciplinovanosti a lepší defenzívou, což bylo na podzim na naší hře patrné a za což musím své hráče také pochválit.

Takže jste vyzráli, dorostli, takticky vyspěli a plzeňská sázka na ofenzivní fotbal, útočení a góly je minulostí?

To vůbec ne. V defenzivě jsme se hodně zlepšili, teď pracujeme na tom, abychom stejný pokrok udělali i v ofenzívě a zase dávali hodně gólů, jako v minulých sezónách.

Primát ve skupině vám dopomohl k tomu, že při losování další fáze Evropské ligy budete 20. prosince mezi nasazenými celky. Už jste přemýšlel o soupeři, kterého byste si přál?

Zajímavého, ale přitom i takového, abychom s ním mohli bojovat o postup do dalších kol. Vždyť výsledky na evropské pohárové scéně jsou důležité nejen pro náš klub, ale i pro celý český fotbal. Těmi v loňské i letošní sezóně jsme mu už pomohli, chceme ale udělat další krok.

Po vítězství nad Atlétikem a postupu z první příčky se vznášíte na vlnách euforie, ale v průběhu podzimu tomu tak pokaždé určitě nebylo... Mimochodem, kdy vám bylo nejhůř?

Určitě v Tel Avivu, kde jsme hned v úvodu dostali gól a mnoho nescházelo, abychom během první půlhodiny inkasovali dva tři další, neboť v Izraeli jsme hráli vyloženě špatně. Hodně náročný bylo ovšem i poslední kolo kvalifikace o Evropskou ligu s belgickým Lokerenem. Jednak proto, že s výjimkou madridského Atlétika jsme poté ve skupině nenarazili na tak kvalitní tým, jako byl Lokeren, hlavně však proto, že v této konfrontaci šlo o to, zda budeme na evropské scéně pokračovat. Nebýt postupu přes Belgičany, nezažili bychom Atlético a vůbec celý báječný podzim.

Reklama

Související témata: