Hlavní obsah

Limberský si lebedí v ledové tříšti a raduje se: Lidé v Plzni už se nestydí fandit fotbalu

Plzeň

Železný muž fotbalové Plzně David Limberský se dočkal vytoužené dovolené. Čtvrtečních devadesát minut v Evropské lize s Atlétikem Madrid bylo definitivní tečkou za podzimní sezónou, opora Západočechů si může odfrknout. Letošní kalendářní rok zastihl devětadvacetiletého borce ve skvostné formě. „Snil jsem o vítězném konci, což vyšlo dokonale," radoval se Limberský.

Foto: David W. Cerny, Reuters

David Limberský se raduje se svými spoluhráči Vladimírem Daridou a Františkem Ševinským z vítězství nad Atlétikem Madrid.

Článek
Fotogalerie

V české lize, evropských pohárech a reprezentaci jste letos odehrál 53 zápasů. Čím se člověk udržuje fit v tak nabitém kalendáři?

Klíčová je strava a regenerace. Po každém zápase se naložím do vany plné studené vody a ledové tříště, čímž člověk dostane ze svalů laktát. Vážně skvělý způsob, jak se zbavit únavy.

Běžní smrtelníci by s vámi asi polemizovali, zda jde o tak skvělý recept.

Když chci být připraven na další zápas, musím vydržet. Zvládnu vždy dvě koupele po dobu čtyř minut. Zpočátku jsem měl také problémy, ale teď už jsem v pohodě. Ale někteří spoluhráči lezou ven už po půl minutě a raději se ponoří do vany pětkrát. Vyložený uplakánek je v tomhle směru Michal Ďuriš. Ale platí, že čím déle vydržíte, tím lépe pro tělo. Počet opakování není až tak rozhodující, spíše doba.

Už od startu jara v dvojzápase Evropské ligy se Schalke jste si držel nadstandardní formu. Co bylo klíčem k vysoké výkonnosti?

Právě zápas s německým klubem a také utkání národního mužstva v Irsku, které se mi vydařilo. Když úspěšně zvládnete souboje na mezinárodní úrovni, sebevědomí hodně naroste. Myslím, že se mi daří už od mistrovské sezóny.

S Plzní jste v létě slavil třetí místo, vydatně přispěl k postupu ze skupiny Evropské ligy a zažil čtvrtfinále mistrovství Evropy s reprezentací. Mohl být letošní rok ještě lepší?

Pořád je co zlepšovat. Ale musím říct, že s letošními fotbalovými měsíci jsem hodně spokojený. Už v předešlém roce jsem si nastavil laťku hodně vysoko. A letos ji, myslím, ještě trošku posunul.

Jak moc pro vás bylo důležité, že jste se po letech paběrkování prosadil do základní sestavy reprezentace?

Byl jsem překvapený, jak se mi v národním týmu dařilo. Možná mi trošku pomohl i kapitán Tomáš Rosický, který mi říkal, že není důvod, abych se zápasů v reprezentaci bál. Nebyl jsem vystrašený z Barcelony ani AC Milán, tak proč bych se měl děsit Řeků nebo Poláků.

Chybí něco k úplné spokojenosti?

Určitě! Poslední zápas minulé sezóny v Liberci jsme potřebovali vyhrát, abychom slavili titul. Po bezbrankové remíze se radovali domácí. Myslím, že jsme si titul zasloužili. Ve vzájemné konfrontaci jsme dvakrát trefili tyčku a byli blízko výhře. Cítili jsme zklamání, ale na druhou stranu Liberec si titul zasloužil rozhodně víc než Sparta. Kdyby tehdy skočila na první místo se svými nepřesvědčivými výkony, asi bychom byli mrzutí mnohem více.

Jste jedním z mála odchovanců plzeňského fotbalu v kádru Viktorie. Jak moc poslední úspěchy posílily vaši hrdost na klub?

Zažil jsem dobu, kdy jsme putovali mezi první a druhou ligou. Samozřejmě jsem pyšný na výsledky, jichž dosahujeme. Nyní jsou i slovenští hráči hrdí, že nastupují za Plzeň. Lidi ve městě se nestydí nosit klubová trička, mikiny či šály. Nebojí se dát najevo, že nám fandí.

V minulosti se fanoušci za takový projev přízně styděli?

Rozhodně nebyli naučení, aby ukázali náklonnost k fotbalu. Lidí, kteří chodili v dresu nebo se šálou či čepicí po městě, bylo pár. Spočítal bych je na prstech obou rukou. Dnes za námi příznivci ve městě přijdou, hlásí se k nám. Před pěti lety nikdo podpis nechtěl (směje se).

Jste při vědomí nynějších plzeňských výsledků rád, že jste před časem více nebojoval o místo v kádru Sparty?

Z pohledu fotbalu svoji tehdejší rezignaci na snahu prosadit se na Letné beru jako selhání. Není dobré, když se člověk neumí kousnout a o místo více bojovat, protože pak zůstáváte trčet v průměru. Ale je pochopitelné, že pod dojmem nynějších úspěchů jsem rád za vyhazov, který jsem tehdy ze Sparty dostal.

Co vás před čtyřmi lety po návratu ze Sparty na západ Čech tolik nastartovalo?

Setkání s trenérem Vrbou. Kdybych ho nepotkal, nebyl bych tak vysoko, ať bych makal sebevíc. On je pro mě osudovým trenérem.

V čem spočívá jeho kouzlo, jímž vás přiměl k velkému výkonnostnímu skoku?

V přístupu k nám hráčům obecně. Kouzlo, proč vše tak funguje, je v jednoduchosti. Nedělá rozdíly, jestli taktiku vysvětluje mně, Horváthovi nebo klukovi z juniorky. Je trpělivý a baví se s námi, jako bychom byli malí kluci. A vše neustále opakuje, přičemž pokud není spokojen, pocítí jeho hněv staří stejně jako mladí.

Podzimní vzájemný souboj s pražským rivalem rozhodla penalta, která byla nařízena po vašem pádu v pokutovém území Sparty. Za simulování jste byl disciplinární komisí potrestán pokutou. Jak nepříjemné byly dny následující po utkání?

Sotva jsem vylezl z domu, poslouchal jsem, jaký jsem simulant. Bylo toho hodně. Ale nešlo situaci neřešit. Byl jsem zklamaný, jakou hysterii celá událost vyvolala. Vždyť moje hra je založená na tvrdosti, na soubojích. Snažil jsem se vše hodit za hlavu, ale dodnes na stadiónech slyším, že jsem simulant. Udělal jsem věc, na niž nejsem hrdý. Ale ať mi lidé ukážou jiný okamžik, kdy jsem něco přifilmoval...

Jak snášíte připomínky některých expertů, kteří tvrdí, že jinde než v Plzni neumíte předvést svůj talent v plné míře?

Vůbec je neřeším! Neberu náš tým jako průměrný klub české ligy. Hledím na nás jako na silný evropský tým. Dva roky už patříme k mužstvům, o nichž je na mezinárodní scéně vědět. Je pro nás všechny obrovskou výzvou udržet Plzeň na výsluní dlouhodobě. Nikdo nechce, abychom byli jen kometou, která zazářila a rychle pohasne.

Řada klíčových hráčů ze sezóny vyšperkované historicky prvním plzeňským titulem už přestoupila do zahraničí. Necítíte zklamání, že jste stále na západě Čech?

Měl jsem po mistrovství Evropy určité nabídky, ale vedení mi jasně řeklo, že jsem neprodejný. I nyní se pár zájemců přihlásilo. Ale nestěžuji si. Před sezónou jsem podepsal kontrakt, jímž jsem se zabezpečil. Nejde mi o peníze. Ale je jasné, že bych se chtěl prosadit i ve špičkové soutěži. Snad ještě není všem dnům konec. Chci hrát dalších pět šest let.

Limberského čísla roku 2012
28 zápasů Gambrinus ligy 2485 minut 1 gól 6 ŽK
14 zápasů Evropské ligy 1271 minut 0 gólů 4 ŽK
11 zápasů v reprezentaci 811 minut 0 gólů 3 ŽK

Reklama

Související témata: