Hlavní obsah

Los snů pro Spartu! Letenští se střetnou s Čechovou Chelsea, Plzeň narazí na Neapol

Nyon
Aktualizováno

Fanoušci Sparty se mohou těšit. Na letenském stadiónu budou totiž hostit vítěze loňského ročníku Ligy mistrů Chelsea, za kterou chytá reprezentační brankář Petr Čech. Proti těžkému soupeři nastoupí také Plzeň, která se pokusí do osmifinále Evropské ligy postoupit přes italskou Neapol. Rozhodl o tom los ve švýcarském Nyonu.

Foto: Laurent Gillieron, ČTK/AP

Soupeři ve 2. kole Evropské ligy

Článek

Chelsea se v letošním ročníku evropských pohárů nepotýká s tak skvělou fazónou jako v loňské sezóně, proti Spartě však bude jednoznačným favoritem. Pikantní bude duel zejména pro brankáře Petra Čecha, který ve Spartě působil.

Oba celky se naposledy potkaly v základní skupině Ligy mistrů v ročníku 2003/04. Pražané doma prohráli 0:1, na Stamford Bridge Letenští vybojovali bezbrankovou remízu. V té době Čech ještě v Chelsea nepůsobil, hájil tehdy klubové barvy Rennes.

Sparta přivítá londýnský celek na svém stadiónu v Praze 14. února, odveta je na programu o týden později. Postupující narazí na lepšího z dvojzápasu Ajax - Steaua.

Lavička: Je to pro nás odměna za postup

V tiskovém středisku na Letné sledovali los Václav Kadlec a Josef Hušbauer. Když jejich Sparta dostala Chelsea, záložník udeřil zničeně hlavou o židli před sebou. "Protože jsem si uvědomil obrovskou kvalitu soupeře... Nejtěžší možný los, ale jsem spokojený. Já totiž věřil, že to bude právě Chelsea. Byl jsem se tam předloni podívat a moc si přál, abych si tam někdy mohl zahrát," vysvětlil Hušbauer.

Také trenér Vítězslav Lavička tušil, že Chelsea se Spartě nevyhne. "Jejich zápasy v Japonsku na mistrovství klubů jsem sledoval s vědomím, že se můžeme potkat. A je to tady! Poslední vítěz Ligy mistrů, navíc s pikanterií, že se do Prahy vrátí Petr Čech. To je odměna za postup do jarní části a krásný dárek pro naše fanoušky," liboval si kouč.

Čech si přál proti Spartě zahrát

Kadlec před dvěma lety zažil bitvy s Liverpoolem ve stejné fázi Evropské ligy. Má tedy co srovnávat. "Hrát v Anglii je úžasné, nikdy nezapomenu na hymnu zpívanou liverpoolskými fanoušky, když jsme na Anfieldu nastupovali. Ale Chelsea má ještě kvalitnější kádr než Liverpool, zápasy s ní řadím ještě výš. A navíc za ni chytá Petr Čech," poukázal mladý útočník.

Sám Čech předpovídal, že si proti Spartě zahraje. "Já říkal, že Spartu dostaneme. Je to trošku ironie osudu. Hrajeme poprvé Evropskou ligu a já v ní budu hned hrát proti českému týmu," řekl na svých oficiálních stránkách. "Pro nás je jediný cíl vyhrát celou Evropskou ligu. Jinak tu soutěž nemusíme hrát. Chceme dojít do finále, a coby úřadující vítěz Ligy mistrů budeme papírovým favoritem skoro ve všech zápasech. Takže nic jiného než postup nepřichází v úvahu," dodal.

Plzeň pocestuje do Neapole

Plzeň hlavně nechtěla cestovat na východ Evropy, což se Západočechům splnilo. Trenér Vrba se toužil postavit Ajaxu, Horváth si přál nastoupit proti Interu Milán. Kapitán nakonec se svým týmem do Itálie poputuje. v cestě mu ale nebude stát tým ze San Sira, ale v součastnosti pátý celek Seria A Neapol, za níž nastupuje mimo jiné také Slovák Marek Hamšík. Hvězdou týmu je útočník Edinson Cavani, který v této sezóně nastřílel ve 20 zápasech stejný počet gólů.

Západočeši dvojzápas začnou na hřišti Neapole, odvetu uvidí Štruncovy sady 21. února. Pokud by Vrbovi svěřenci přes italského soupeře postoupili, cestě na východ se nevyhnou. Narazili by totiž na vítěze dvojzápasu Borisov - Fenerbahce.

Procházka s Daridou se těší na Cavaniho

Václav Procházka je s Neapolí spokojený. "Nepřál jsem si Borisov a Machačkalu, která zůstávala v osudí hodně dlouho. Nakonec to dopadlo dobře, řekl s tím, že Viktoria není bez šance na pokračování v soutěži. "Myslím, že máme pořád šanci na postup. Je to atraktivní soupeř, půjde s nimi hrát. Asi to nebude žádná divoká přestřelka, oni výborně brání. Největší nebezpečí představuje Cavani, který je v jejich útoku skvělý," dodal.

Spokojený byl také Vladimír Darida, který sledoval výkony Neapole v loňském ročníku Ligy mistrů. "A moc se mi líbili. Jsem zvědavý, jak to zvládneme. Vím, že jsou skvělí zejména díky ofenzivním hvězdám Hamšíkovi a Cavanimu," řekl záložník, podle něhož je soupeř přijatelný i pro diváky. "Fanoušci si do Itálie cestu najdou," dodal a prozradil, že sám si přál utkat se s Borusií Mönchengladbach.

Evropská liga, první vyřazovací kolo:
2. kolo: (14. února - odvety 21. února):
Borisov - Fenerbahce
Inter Milán - Kluž
Levante - Olympakos Pireus
Zenit Petrohrad - Liverpool
Dynamo Kyjev - Bordeaux (Plašil)
Leverkusen (Kadlec) - Benfica
Newcastle - Charkov
Stuttgart - Genk
Atlético - Kazaň
Ajax - Steaua Bukurešť
Basilej (Kováč) - Dněpropetrovsk (Laštůvka, Mazuch)
Machačkala - Hannover
Sparta - Chelsea (Čech)
Mönchengladbach - Lazio (Kozák)
Tottenham - Lyon
Neapol - Plzeň
3. kolo (7. března - odvety 14. března):
Neapol/Plzeň - BATE Borisov/Fenerbahce Istanbul
Leverkusen/Benfica Lisabon - Dynamo Kyjev/Bordeaux
Machačkala/Hannover - Newcastle/Charkov
Stuttgart/Genk - Mönchengladbach/Lazio Řím
Tottenham/Lyon - Inter Milán/Kluž
Levante/Olympiakos Pireus - Atlético Madrid/Kazaň
Basilej/Dněpropetrovsk - Zenit Petrohrad/Liverpool
Ajax Amsterdam/Steua Bukurešť - Sparta Praha/Chelsea.
Postoupí české týmy do osmifinále Evropské ligy?
Ano, postoupí oba
8,6 %
Postoupí jenom Sparta
4,9 %
Postoupí jenom Plzeň
62,9 %
Nepostoupí ani jeden tým
23,6 %
Celkem hlasovalo 14259 čtenářů.

Reklama

Související témata: