Hlavní obsah

Snajpr z Uruguaye a slovenská superstar, tak vidí Plzeňští soka z Neapole

Praha

Kanonýr Cavani a slovenská fotbalová ikona Hamšík prostoupili myslí fotbalistů Viktorie Plzeň po losu prvního kola play off Evropské ligy. Západočechům připadla z osudí italská Neapol, která minulý rok zářila v Lize mistrů a na Apeninském poloostrově ovládla tamní pohár. Do jarní části druhé nejprestižnější evropské soutěže pronikla z druhého místa skupiny F a v plzeňské kabině si nikdo nedělá falešné iluze.

Slovenský záložník Marek Hamšík je jednou z největších hvězd Neapole.

Článek

„Je jasné, že jsme outsideři. Ale pořád jsme pro Italy tým z východní Evropy, a tak není vyloučené, že nás podcení," přemítal plzeňský kapitán Pavel Horváth. „Při shodě okolností asi můžeme přejít. Ale narazili jsme na velmi úspěšný a velký klub se skvělými hráči. Rozhodně nejsme favoritem," přitakal slovenský útočník v plzeňský službách Marek Bakoš.

Borci Viktorie byli rádi, že se jim do cesty nepostavil žádný tým z Ruska nebo Ukrajiny. „Mohli jsme dopadnout mnohem hůře," říkal záložník David Štípek. „Nechtěl jsem hlavně žádné Rusáky," potvrdil Horváth. „Vidina Machačkaly či Borisova strašila všechny. Když tým, v jehož kádru je kamerunský útočník Eto´o, zůstával dlouho v osudí stejně jako my, trošku jsem měl nahnáno," usmál se obránce Václav Procházka.

Štípek připomínal loňskou konfrontaci Západočechů s italským fotbalem. Ve skupině Ligy mistrů tehdy Plzeň narazila na AC Milán a doma dokázala s gigantem remizovat. „Oba zápasy byly vyrovnané a nemyslím si, že Neapol je kvalitnější," zamýšlel se mladý štírek ze zálohy lídra tuzemské fotbalové scény.

Nebezpečí od Cavaniho a Hamšíka

Hráči si bezprostředně po losu vybavovali hlavně ofenzivní hvězdy soupeře. „Mají v útoku Cavaniho, od něhož hrozí permanentní nebezpečí. Stejně jako od Hamšíka, který je v záloze rovněž skvělý," vykládal Štípek.

Pětadvacetiletý Edison Cavani při tažení Neapole základní skupinou Evropské ligy vstřelil sedm z dvanácti branek, a tak není divu, že jeho jméno utkvělo Západočechům v paměti. Zaskvěl se zejména při vítězství 4:2 nad Dněpropetrovskem, jemuž vstřelil čtyři góly. Navíc je s dvanácti zářezy druhým nejlepším kanonýrem probíhajícího ročníku italské ligy. „Představuje obrovskou kvalitu," věděl Bakoš. „Zejména ve spolupráci s Hamšíkem je skvělý," přitakal středopolař Vladimír Darida.

Právě slovenský středopolař Marek Hamšík představuje jeden z největších klenotů týmu, v němž kdysi zářil slavný Argentinec Diego Maradona. „Je jisté, že díky Hamšíkovi bude utkání ostře sledované nejen v Česku, ale i na Slovensku," přemítal Bakoš. „Já znám hlavně Paola Cannavara, což je bratr slavnějšího Fabia. A taky si ze zpráv pamatuji, že v Neapoli mají problémy s úklidem odpadků," kontroval rozesmátý Horváth.

Vrba: Umíme hrát zajímavé partie i se silnými soupeři

Trenér Pavel Vrba přijal los bez větších emocí. „Neapol je atraktivním soupeřem pro diváky, z fotbalového hlediska jde o hodně těžkého protivníka, který pravidelně hraje v evropských pohárech," vyprávěl devětačtyřicetiletý rodák z Přerova.

„Pokud bych na jarní dvojzápas hleděl pouze podle jména, byly by naše šance na postup hodně malé. Ale už jsme se několikrát přesvědčili, že umíme hrát zajímavé partie i se silnými soupeři," nevzdával se postupové naděje Vrba.

Netajil přitom, že jméno protivníka si spojuje hlavně s Hamšíkem. „V minulém ročníku Ligy mistrů jsem Neapol hodně sledoval. V ofenzivě ukazovali velkou sílu, kterou pro mě představoval zejména Hamšík, jehož znám velmi dobře. Snad svoji obrovskou kvalitu v našem dvojzápase neukáže," přál si Vrba, jehož Plzeň nastoupí k prvnímu zápasu na italské půdě 14. února. Odveta je na programu 21. února na západě Čech.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články