Hlavní obsah

Hušbauer si Chelsea přál, ale když si uvědomil její sílu, tloukl hlavou o židli

Praha

Anglické stopě zůstali věrní. Když fotbalisté Sparty před dvěma lety postoupili do jarní části Evropské ligy, vychutnali si dvojzápas se slavným Liverpoolem. Teď jim připadla dokonce Chelsea, poslední vítěz Ligy mistrů. „Chelsea má kvalitnější kádr než Liverpool, zápasy s ní řadím ještě výš. A navíc za ni chytá Petr Čech,“ vyzdvihl útočník Václav Kadlec, jeden z pamětníků liverpoolské mise.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fotbalisté Chelsea slaví jeden z gólů v Lize mistrů. Teď je čeká Sparta...

Článek

Právě "Blues" si před losem přál. Dokonce básnil, že by bylo úžasné vyšoupnout neúspěšného obhájce titulu v Lize mistrů z pohárové Evropy úplně. Jenže když Josef Hušbauer v letenském tiskovém středisku los po boku Václava Kadlece sledoval a na Chelsea opravdu došlo, udeřil hlavou o židli před sebou.

„Protože jsem si uvědomil obrovskou kvalitu soupeře... Nejtěžší možný los, ale jsem spokojený. Já totiž věřil, že to bude právě Chelsea. Byl jsem se tam předloni podívat a moc si přál, abych si tam někdy mohl zahrát," líčil Hušbauer s dovětkem, že za pár dnů se vypraví do Anglie pro změnu na Arsenal.

Outsideři se těší na Čecha

Letenští půjdou do vzájemných zápasů v roli velkých outsiderů. Třeba Tipsport vypsal hned po losu kurs na postup Sparty 4,20, zatímco úspěch Chelsea bere za samozřejmý (1,15). Sparťanům to ale může být jedno, za další ostrovní zkušenost to určitě stojí.

„Hrát v Anglii je úžasné, nikdy nezapomenu na hymnu zpívanou liverpoolskými fanoušky, když jsme na Anfieldu nastupovali," bude Kadlec v kabině vyprávět těm, kteří to nezažili.

Ještě větším expertem však bude Jiří Jarošík, který za Chelsea na jaře 2005 hrál a dokonce s ní získal anglický titul... Trenér Vítězslav Lavička si zase připomene, jak po odvolání Jaroslava Hřebíka vedl na Spartě v závěru sezóny 2001/02 i Petra Čecha.

„Zápasy Chelsea v Japonsku na mistrovství klubů jsem sledoval s vědomím, že se můžeme potkat. A je to tady! Poslední vítěz Ligy mistrů, navíc s pikanterií, že se do Prahy vrátí Petr Čech. To je odměna za postup do jarní části a krásný dárek pro naše fanoušky," liboval si kouč.

Východ rádi oželí

Blues procházejí složitým obdobím. Kouče Roberta Di Mattea vystřídal fanoušky neoblíbený Rafael Benítez, který má mužstvo naučit znovu vyhrávat. „Chelsea prochází obdobím změn, ale pořád to je naprostá špička. Nechci soudit, jestli jejich momentální stav může být výhodou pro nás," říká Lavička opatrně.

Kdyby se stal zázrak a Sparta přes Chelsea postoupila, narazí na lepšího ze dvojice Ajax Amsterdam/Steaua Bukurešť. Na to však Letenští zdaleka nemyslí. „Jsme rádi, že nemusíme cestovat někam na Východ. Chelsea je lepší varianta. Poměřit se s takovým klubem je obrovská motivace. Navíc se potkáme s Petrem Čechem. Atraktivnějšího soupeře jsme si přát nemohli," opakuje Lavička.

Lampard, Terry a jiné hvězdy

„Na srazu nároďáku jsem na tréninku Petrovi pár gólů dal. Uvidíme, jak to bude teď. Jinak je pro mě velkou hvězdou Lampard, hlavně proti němu si budu chtít zahrát," culí se Hušbauer.

Jeho kolega si už může v mysli promítat obránce Chelsea. „V první řadě mě napadá Terry, hodně nepříjemný bude Luiz. Výborní jsou i Ivanovič, Cole a další," jmenuje Kadlec.

Otázkou je, zda nepřestoupí do zahraničí dřív, než na dvojzápas s Chelsea dojde. Nebo kvůli Blues odchod odloží...?

„Rozhodovat se kvůli dvěma zápasům asi není moc rozumné. Jsem ale ve Spartě spokojený, žádným přestupem se momentálně nezabývám," ujistil Kadlec.

Sparta přivítá posledního vítěze Ligy mistrů 14. února doma, odveta na Stamford Bridge se bude hrát o týden později.

Reklama

Související témata: